Quantcast
THE STREAM

Σκιτσογράφος μπουζουριάστηκε επειδή τραβούσε φώτος για σκίτσα σε δίκη

Αφού δεν καταδίκασαν αυτόν για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου


THE NEWSROOM · 19 Ιανουαρίου 2024

Άλλη μια φοβερή ΕΛΑΣ x Ελληνική Δικαιοσύνη στιγμή μας χάρισε η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου. Ο γνωστός Έλληνας σκιτσογράφος Παναγιώτης Μητσομπόνος συνελήφθη από αστυνομικούς επειδή τραβούσε φωτογραφίες εν ώρα δίκης.

Το στόρι έχει ως εξής: Ο 66χρονος σκιτσογράφος παραβρέθηκε χτες Πέμπτη 18/1 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου. Ο σκοπός του ήταν να σκιτσάρει στιγμιότυπα της δίκης. Για να κάνει τη δουλειά του ευκολότερη τράβηξε μερικές φωτογραφίες της δίκης.

Σύμφωνα με την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, αυτό είναι συνηθισμένη πρακτική για τους σκιτσογράφους και ο ίδιος ο Π. Μητσομπόνος το έχει ξανακάνει στο παρελθόν χωρίς να υπάρξει ζήτημα. Παρ’όλα αυτά, η έδρα του Εφετείου όχι μόνο δε δέχτηκε ότι δε γνώριζε την απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, αλλά διέταξε τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν, με αποτέλεσμα να του πάρουν το κινητό και να οδηγηθεί στο ΑΤ Αμπελοκήπων.

Αυτή είναι η ανακοίνωση της Λέσχης:

«H Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων καταγγέλλει το πρωτοφανές γεγονός της σύλληψης και παραπομπής στον Εισαγγελέα του συναδέλφου Παναγιώτη Μητσομπόνου από την Ελληνική Αστυνομία κατόπιν εντολής της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο συνάδελφος μας παραβρέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024 στη διαδικασία για να σκιτσάρει στιγμιότυπα της δίκης. Για να διευκολυνθεί η δουλειά του τράβηξε φωτογραφίες ώστε να βελτιώσει επί τόπου τα σκίτσα του, κάτι που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των σκιτσογράφων σε πολλές δίκες και που ο ίδιος έχει εφαρμόσει χωρίς πρόβλημα κατά το παρελθόν (Πχ Δίκη Χρυσής Αυγής). Οι εξηγήσεις του δεν έγιναν δεκτές και ο Παναγιώτης μετά την κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Α.Τ Αμπελοκήπων όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν η ανακοίνωση ανέμενε να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Η σύλληψη του συναδέλφου μας είναι ξεκάθαρη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου που επιτελούν οι σκιτσογράφοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εικονογράφηση μεγάλων δικών αποτελεί μια παλιά και συνηθισμένη πρακτική ενταγμένη στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού.

Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερος ο Παναγιώτης Μητσομπόνος και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του. Ζητάμε να παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις στους συναδέλφους σκιτσογράφους, μέλη της Λέσχης ή μη ώστε να επιτελούν άρτια το έργο τους σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το ΔΣ της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων»

Εντέλει, ο σκιτσογράφος έμεινε όλη νύχτα στο κρατητήριο επειδή έπρεπε να οδηγηθεί στον εισαγγελέα την επόμενη. Όταν βγήκε, δήλωσε στο Documento το εξής λιτό:

«Ζωγραφίζω 40 χρόνια και έπρεπε να με συλλάβουν για να γίνω διάσημος!»

Αφού δε του ζήτησε το τσιεκ για την ξαφνική δημοσιότητα το δικαστήριο, θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός.

Best of internet