Quantcast
THE STREAM

Στα δικαστήρια με κατηγορίες για παιδικό πορνό πάει τους Nirvana το μωρό του Nevermind

Κάπου 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου, το μοντέλο του εξωφύλλου έχει νεύρα


THE NEWSROOM · 25 Αυγούστου 2021

Τα ρέστα από τη μπάντα που τον έκανε φίρμα φαίνεται ότι ζητά ένα από τα πιο διάσημα μωρά της ιστορίας, σύμφωνα με το Variety. Μιλάμε για τον 30χρονο πλέον Σπένσερ Έλντεν, που φωτογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1991, σε ηλικία 4 μηνών, σε μία πισίνα της Καλιφόρνια για να μπει σε ένα από τα πιο ιστορικά ροκ εξώφυλλα: Αυτό του Nevermind των Nirvana.

Πιο συγκεκριμένα, στην αγωγή του ο Έλντεν ζητάει κάπου 150.000 δολάρια από καθέναν από τους εναγόμενους, στους οποίους περιλαμβανονται μταξύ άλλων πρώην μέλη των Nirvana, δισκογραφικές εταιρείες, καλλιτεχνικοί διευθυντές και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η αιτιολογία: Το 2021, ο Έλντεν και ο δικηγόρος του αποφάσισαν ότι η φωτογραφία συνιστά παιδική πορνογραφία.

Μέχρι τώρα, ο κόσμος πίστευε ότι το μωρό που κυνηγά το δολάριο είναι μια αναφορά στον καπιταλισμό. Η θέση αυτή κέρδιζε πόντους διότι σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι μη σεξουαλικές γυμνές φωτογραφίες βρεφών δε μπορούν να θεωρηθούν παιδική πορνογραφία. Τώρα μια νέα ερμηνεία έρχεται στο παιχνίδι, γιατί σύμφωνα με τη μήνυση, η προσθήκη χρημάτων στο πλάνο κάνει το μωρό να φαίνεται «εργαζόμενο στη βιομηχανία του σεξ».

Όπως αναφέρεται εκεί:

«[Η μπάντα, ο φωτογράφος και οι δισκογραφικές] εμπορεύτηκαν σκόπιμα την παιδική πορνογραφία του Σπένσερ και εκμεταλλεύτηκαν τη φωτογραφία για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος τους.»

Ένα άλλο ζήτημα στη μήνυση, ελαφρώς πιο τεχνικό είναι, ότι οι Nirvana αθέτησαν την υπόσχεσή τους ότι στο εξώφυλλο του δίσκου δε θα φαίνονται τα γεννητικά όργανα του Έλντεν. Η δε αμοιβή της οικογένειας του βρέφους για τη φωτογραφία ήταν μόλις 200 δολάρια, τα οποία πλέον δε φαίνονται και πάρα πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016, πριν προκύψει η σκέψη περί παιδικής πορνογραφίας, ο Έλντεν είχε πάρει την πρωτοβουλία να φωτογραφηθεί ξανά για το εξώφυλλο του Nevermind. Στην αρχή σκεφτόταν να είναι ξανά χαρούμενα ξεπάπαρος, όμως εντέλει επικράτησε η ψυχραιμία. Όπως είχε πει τότε:

«Είπα στο φωτογράφο: ‘Ας το κάνουμε γυμνό’. Αλλά σκέφτηκε ότι θα ήταν περίεργο, έτσι φόρεσα το μαγίο μου.»

Μάλλον δίκιο είχε φωτογράφος, θα πούμε εμείς.

 

Best of internet