Quantcast
THE STREAM

To Twitter κατεβάζει βίντεο του Τραμπ λόγω copyright, YouTuber κατηγορείται για παρουσία σε ντου

Η πολιτική την εποχή των social media έχει γίνει αρκετά σουρεαλιστική


THE NEWSROOM · 5 Ιουνίου 2020

Κάθε μέρα και πιο νόστιμη γίνεται η μάχη του Twitter με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την συνοπτική λογοκρισία που του έκανε λόγω αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, η social media πλατφόρμα έριξε ένα video που είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του ο πρώτος πολίτης της χώρας, επειδή έκρινε ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα τρίτων.

Το βίντεο περιέχει μία τοποθέτηση του Τραμπ, στην οποία αναφέρεται στην δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ως μία «φοβερή τραγωδία» που «δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ». Στην συνέχεια βέβαια μας ενημερώνει ότι πλέον οι διαδηλώσεις ελέγχονται από την ANTIFA και άλλες ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες – η ενημέρωση αυτή μάλλον δεν έχει φτάσει ακόμη στο FBI, το οποίο έχει διαφορετική άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, το Twitter αποφάσισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραβίασε τους κανονισμούς της πλατφόρμας περί copyright. Όπως τόνισε ένας εκπρόσωπος τη εταιρείας, η κίνηση έγινε μετά από καταγγελίες:

«Ανταποκριθήκαμε σε βάσιμες καταγγελίες που μας έκαναν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους»

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πρόεδρος θα έχει να πει δυο λογάκια για το θέμα όταν ξυπνήσει. Το βίντεο πάντως υπάρχει ακόμη στο Facebook, το YouTube και το Instagram, αν θέλετε να ακούσετε την γνωμούλα του Ντόναλντ για την πορεία των πραγμάτων:

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το Twitter έχει κατεβάσει βίντεο του Τραμπ άλλες δύο φορές στο παρελθόν – η μία μάλιστα ήταν αφότου έγινε πρόεδρος (επειδή έκλεψε το soundtrack του τελευταίου Batman. Από την άλλη είναι γεγονός ότι ολόκληρη η περίοδος έχει τοποθετήσει περισσότερο από ποτέ τα social media στο επίκεντρο της συζήτησης.

Για παράδειγμα, το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αρχίσει να ενημερώνει τους χρήστες ποια ΜΜΕ είναι κρατικά. Από την άλλη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του έκαναν πρόσφατα στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την ανοχή της πλατφόρμας στα όχι ακριβώς ψύχραιμα tweets του Τραμπ, ο οποίος πρακτικά απειλούσε τους διαδηλωτές με όπλα και σκυλιά.

Από την άλλη μεριά, ακόμη και οι YouTubers αγανακτούν (ή έστω, έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για φρέσκο υλικό). Η φίρμα του YouTube που λέγεται Τζέικ Πολ κατηγορείται για παράνομη είσοδο και συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση, επειδή ήταν παρών όταν έγινε πλιάτσικο σε εμπορικό κέντρο στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα.

Όπως προκύπτει από τα βίντεο, ο Πολ ήταν όντως εκεί, αλλά μία κάμερα στο χέρι:

Η αστυνομία της πόλης όμως δεν δίνει σημασία σε κάτι τέτοια, με αποτέλεσμα να κατηγορείται για δύο πλημμελήματα (δεν περιλαμβάνεται ο βανδαλισμός ή η κλοπή):

«Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι ήταν παρών όταν η διαμαρτυρία χαρακτηρίστηκε παράνομη συγκέντρωση και ζητήθηκε από τους συγκεντρωμένους να φύγουν από την περιοχή. Επίσης, μπήκε παράνομα και παρέμεινε εντός του εμπορικού κέντρου, όταν αυτό ήταν κλειστό.»

Το αποτέλεσμα είναι ο YouTuber να βγάλει την δική του ανακοίνωση:

«Για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, ούτε εγώ ούτε κάποιος άλλος στην ομάδα μας ενεπλάκη σε όποια λεηλασία ή βανδαλισμό. Περάσαμε την ημέρα παίζοντας ρόλο στην ειρηνική διαμαρτυρία για μία από τις πιο τρομερές αδικίες που έχει δει ποτέ η χώρα μας, κάτι που είχε αποτέλεσμα να μας ρίξουν χημικά επειδή καταγράφαμε τα γεγονότα και τη βία που εκτυλισσόταν στην Αριζόνα.

Μας έριξαν χημικά και μας ανάγκασαν να συνεχίσουμε να περπατάμε. Καταγράψαμε ό,τι είδαμε σε μια προσπάθεια να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να στρέψουμε την προσοχή στην οργή που νιώθουν σε κάθε γειτονιά από την οποία περάσαμε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 23χρονος Πολ είναι ένας πραγματικός εντερπρενέρ του YouTube: Σύμφωνα με το Forbes, το 2018 είχε 21,5 εκατομμύρια δολάρια ως έσοδα, τα βίντεό του είχαν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια views μέσα σε έναν χρόνο. Το δε κανάλι του έχει 20,1 εκατομμύρια subscribers, ενώ στο Twitter έχει 3,8 εκατομμύρια followers.

Παίζει να τον κρατήσει μέσα η αστυνομία του Σκότσντεϊλ μόνο και μόνο για να επιμελείται τα social media της.

 

Best of internet