Quantcast
THE STREAM

ΝΥΤ: Ο Τραμπ κρύφτηκε σε υπόγειο καταφύγιο λόγω των διαδηλώσεων έξω από τον Λευκό Οίκο

Οι διαδηλώσεις ακριβώς έξω από το σπιτάκι του προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται πως τον οδήγησαν να κάνει τον ψόφιο το βράδυ της Παρασκευής


THE NEWSROOM · 1 Ιουνίου 2020

Δεν επέλεξε μόνο ο δήμαρχος μίας μικρής πόλης στο Περού να κάνει τον νεκρό σε κάτι κάδους. Αυτή ήταν η επιλογή και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μία μαχητική συγκέντρωση έξω από το Λευκό Οίκο. Είναι πλέον ευρέως αντιληπτό ότι οι διαμαρτυρίες για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις έχουν μετασχηματιστεί σε έναν αστερισμό εκρηκτικών διαδηλώσεων σε όλο το μήκος και το πλάτος των ΗΠΑ:

Οι καταγγελίες για έκρυθμη αστυνομική βία σε πανεθνικό επίπεδο όλο και πληθαίνουν, η Εθνοφρουρά έχει κληθεί να επέμβει σε μία σειρά από πολιτείες και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μία πανδημία. Το λογικό θα ήταν ο πρόεδρος της χώρας να κάνει τουλάχιστον ένα διάγγελμα, στο οποίο θα προσπαθήσει να καλμάρει τα πνεύματα (αν γίνεται) και να υποδείξει μία διέξοδο (αν υπάρχει).

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως δεν έδειξε μία τέτοια πρόθεση και σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΥΤ, δεν είναι απίθανο να έχει ανησυχήσει για τον εαυτό του μετά από όλα αυτά. Από την μία βέβαια είναι κάπως αξιοπερίεργο να αγχώνεται για την ασφάλειά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διοικητής των μεγαλύτερων ενόπλων δυνάμεων στον κόσμο κλπ.

Από την άλλη, είναι ένας ιδιαίτερος πρόεδρος, αλλά και μία ιδιαίτερη κατάσταση, όπως επιβεβαιώνεται κάθε μέρα εδώ και λίγες μέρες ακριβώς έξω από τον Λευκό Οίκο:

Jonathan Ernst/Reuters

Evan Vucci/Associated Press

Η επιμονή των διαδηλωτών, που συνδυάζουν ειρηνικές συγκεντρώσεις και μαχητικές συγκρούσεις, φαίνεται πως κλόνισε τον Τραμπ. Έτσι το βράδυ της Παρασκευής 29/5 είτε ζήτησε, είτε αφέθηκε να οδηγηθεί από τη φρουρά του σε ένα ειδικό υπόγειο καταφύγιο κάτω από τον Λευκό Οίκο, ειδικά διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να αντέξει μέχρι και πτώση αεροσκάφους πάνω στο κτίριο.

Εκεί είχε φυγαδευτεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι λόγω της επίθεσης στο Πεντάγωνο και τους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001:

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρωτόγνωρη εμπειρία του στο υπόγειο καταφύγιο, ο Τραμπ επέστρεψε δριμύτερος. Εννοούμε φυσικά τη συνηθισμένη του δραστηριότητα στο Twitter, η οποία ήταν πιο πολύχρωμη από ποτέ:

Ανήγγειλε επίσης ότι θα ανακηρύξει τους Αντίφα ως τρομοκρατική οργάνωση, κάτι το οποίο δεν γίνεται και τεχνικά μιλώντας (γιατί δεν είναι οργάνωση και γιατί ο νόμος στις ΗΠΑ μπορεί να θεωρήσει μόνο ξένες οργανώσεις ως “τρομοκρατικές“), αλλά μάλλον δεν έχει σημασία:

Ενώ αμέσως μετά τα γεγονότα της Παρασκευής, άρχισε να θριαμβολογεί λέγοντας ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ να απειλείται κι ότι αν οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο θα έβρισκαν μπροστά τους «τα πιο απειλητικά όπλα» και «τα πιο άγρια σκυλιά» (!):

Weird flex but ok.

 

Best of internet