Quantcast
THE STREAM

Εντωμεταξύ το Twitter πετσοκόβει tweet του Τραμπ επειδή είχε βίαιο περιεχόμενο

Η αμήχανη στιγμή που ο τύπος στον Λευκό Οίκο λογοκρίνεται από τα social media για «εγκωμιασμό πράξεων βίας»


THE NEWSROOM · 29 Μαΐου 2020

Μεταξύ Twitter και Ντόναλντ Τραμπ θα είναι τελικά ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως όλα δείχνουν. Λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ ότι το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίνει τον ίδιο και τους υπόλοιπους συντηρητικούς του ίντερνετ επειδή είχε το θράσος να κάνει fact checking στους ισχυρισμούς του, το Twitter αποφάσισε να κάνει escalate τη σύγκρουση και να κόψει τελείως μία δήλωση του Τραμπ.

Ας το πάρουμε από την αρχή: Μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η οργή των διαδηλωτών στη Μινεάπολη δεν δείχνει καθόλου να μειώνεται. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χτες το βράδυ το 3ο ΑΤ της πόλης, στο οποίο υπηρετούσαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν ή παρευρίσκονταν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, πήρε φωτιά αφότου εκκενώθηκε από το ένστολο προσωπικό.

Η υποχώρηση της αστυνομίας διατάχτηκε από τον δήμαρχο Τζέικομπ Φρέι σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, αν και η πίεση των διαδηλώσεων μάλλον έκανε μια τέτοια εξέλιξη αναπόφευκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 4 αστυνομικοί έχουν απολυθεί, όμως ακόμη δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, εξοργίζοντας τους διαδηλωτές.

A protester carries the carries the U.S. flag upside, a sign of distress, Thursday, May 28, 2020, in Minneapolis. Violent protests over the death of George Floyd, the black man who died in police custody broke out in Minneapolis for a third straight night. (AP Photo/Julio Cortez)

Εντός αυτού του κλίματος και μετά από διαταγή του κυβερνήτη της πολιτείας, 500 άνδρες της Εθνοφρουράς της Μινεσότα ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους συνοδεύοντας την Πυροσβεστική, ασφαλώς με την πρόθεση να λειτουργήσουν και σαν πυροσβέστες των ίδιων των διαδηλώσεων:

Ποιος λείπει από όλο αυτό το σκηνικό; Φυσικά, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να έχει ήδη βρει λύση για την κατάσταση. Όπως είπε, το σκηνικό έχει ξεφύγει με ευθύνη του δημάρχου Τζέικομπ Φρέι (ο οποίος ανήκει στους Δημοκρατικούς). Κάποιες δραστηριότητες βέβαια, όπως τα online reviews, συνεχίζονται κανονικά:

Αν ο δήμαρχος δεν ελέγξει την κατάσταση λοιπόν, ο ίδιος ο Τραμπ θα στείλει την Εθνοφρουρά. Τόνισε επίσης ότι «αυτοί οι τραμπούκοι προσβάλλουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ» και ότι «όταν αρχίζει το πλιάτσικο, αρχίζουν οι πυροβολισμοί», υπονοώντας ότι η Εθνοφρουρά θα επιβάλλει την τάξη α λα Βιετνάμ.

Κάπου εκεί, το Twitter φαίνεται να έκρινε ότι το tweet του πλανητάρχη εγκωμιάζει πράξεις βίας και εδώ που τα λέμε, πράγματι το κάνει (παρότι είπε «ευχαριστώ» στο τέλος). Αυτό οδήγησε στην εξής κομβική απόφαση: Μπορεί να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά είναι επίσης και χρήστης του Twitter και η πολιτική του μαγαζιού είναι πολιτική του μαγαζιού.

Έτσι, το Twitter έκρυψε και κλείδωσε το tweet του Αμερικανού προέδρου: Μπορεί κανείς να το δει αν πατήσει προβολή, αλλά τα like, reply και και retweet δεν είναι διαθέσιμα:

Επίσης, χτες ο Τραμπ έκανε retweet ένα βίντεο, στο οποίο ένας Ρεπουμπλικάνος από το Νιου Μέξικο (ιδρυτής της οργάνωσης «Cowboys for Trump») δηλώνει ότι «ο μόνος καλός Δημοκρατικός είναι ένας νεκρός Δημοκρατικός» (!), παρότι ξεκαθαρίζει ότι δεν το εννοεί «με φυσικό τρόπο»:

Η αντίδραση του Τραμπ και των υπόλοιπων συντηρητικών σε αυτή την εξέλιξη θα είναι σίγουρα απολαυστική, αν φυσικά κανείς εκτιμά τέτοιου είδους απολαύσεις. Για το φαινόμενο της λογοκρισίας των συντηρητικών στο Ίντερνετ υπάρχει βέβαια μία πολύ σαφής τοποθέτηση, την οποία σε γενικές γραμμές υιοθετούμε:

Best of internet