Quantcast
THE STREAM

Η ΕΛΑΣ πάει να εφαρμόσει την καραντίνα σε κινητοποίηση γιατρών, αποτυγχάνει

Το προσωπικό πολλών νοσοκομείων πραγματοποίησε συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αλλά στον Ευαγγελισμό είχαν και επισκέψεις


THE NEWSROOM · 7 Απριλίου 2020

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, οι γιατροί και οι λοιποί υγειονομικοί της χώρας δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν επειδή τους είπαν «ήρωες με άσπρες και πράσινες μπλούζες». Το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, όταν οι επώνυμες καταγγελίες από την πλευρά τους ότι τους δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός χαρακτηρίστηκαν «ψευδείς ειδήσεις» από τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Έτσι, οι υγειονομικοί της χώρας αποφάσισαν μέσω των συνδικαλιστικών τους ενώσεων να καλέσουν σε κινητοποιήσεις (για την ακρίβεια, σε Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την υγεία) σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Τα αιτήματά τους είναι μεταξύ άλλων μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών, πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τοπικά και μη ΜΜΕ, αλλά και ενημερωτικές διαδικτυακές πρωτοβουλίες της περιόδου, κινητοποιήσεις αυτού του είδους έγιναν σε μία σειρά από νοσοκομεία, όπως στο «Αττικό»:

Στο «Λαϊκό»:

Στο «Σωτηρία»:

Στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης:

Στο «Ασκληπιείο» Βούλας:

Και στον «Ευαγγελισμό»:

Όπως αναφέρει σχετικό κείμενο:

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε τη στήριξη μας στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία την Τρίτη 7 Απρίλη. Για να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, όπως φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία. Η αλήθεια αυτών που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην επιδημία, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα της Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και μέσα προστασίας. Για να μη χάσει κανένας τη μάχη για τη ζωή του ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα, παρά τα στοιχεία που τη διαψεύδουν. Κινούμενη σταθερά στη λογική του «κόστους – οφέλους», προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδημία με το λιγότερο δυνατό κόστος, να βουλώσει τρύπες με μπαλώματα, που δεν προστατεύουν ουσιαστικά την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, σε ιατρικό υλικό, καθώς και στην ανυπαρξία μέτρων φροντίδας και παρακολούθησης τόσο για τους ασθενείς με κορονοϊό, που η κυβέρνηση τους καλεί να μείνουν σπίτι, όσο και για τους πάσχοντες.

Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού.»

Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους συνάδελφους που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον ιό:

Η κινητοποίηση στον Ευαγγελισμό όμως είχε και guest stars: Μετά τα πρόστιμα σε άστεγους επειδή μένουν έξω, η ΕΛΑΣ αποφάσισε ότι έχει πολλή λογική να πάει να εφαρμόσει στην κινητοποίηση των γιατρών μέτρα ενάντια στις συγκεντρώσεις. Δυστυχώς, οι ξεροκέφαλοι γιατροί επέμειναν, οπότε η ΕΛΑΣ αποχώρησε απογοητευμένη για να πάει να συνετίσει κάποιους λιγότερο κοινωνικά ανεύθυνους πολίτες:

Δεν έχει νόημα αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει εδώ, το ιδανικό θα ήταν να απολυθούν όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και να αναλάβουν και τα χειρουργεία οι αστυνομικοί, αν μη τι άλλο ξέρουν από τραύματα.

Best of internet