Quantcast
POLITIX

7 πράγματα που μάθαμε από το ΙΕΚ δημοκρατίας που άνοιξε η ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια την Κυριακή

Η ολοήμερη εκδρομή στο Εξαρχειώτικο Ιράκ είναι ιδιαίτερα διδακτική για όποιον θέλει να δει από κοντά το νέο στυλ της Ελληνικής Αστυνομίας


Κώστας Αρβανίτης · 20 Νοεμβρίου 2019

Μπορούμε να το ομολογήσουμε πλέον ελεύθερα ότι η Κυριακή 17 Νοέμβρη ήταν μία πολύ διδακτική μέρα. Παρά την ημερομηνία όμως, το μάθημα δεν είχε να κάνει με την Εξέγερση του 1973, αλλά με τη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με τα Εξάρχεια, αλλά και το νόμο και την τάξη γενικότερα εν έτει 2019.

Όπως γράφαμε προχτές, μετά το Συριακό οπλοστάσιο που βρέθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο εκκρεμούσε ένα Ιρακινό οπλοστάσιο στα Εξάρχεια. Η ΕΛΑΣ μάζεψε λοιπόν τη δική της αρμάδα από ΜΑΤ, Ασφάλεια, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ (!), ΔΡΑΣΗ (όχι αυτή του Στέφανου Μάνου), drone, Πυροσβεστική και πιθανώς Δασοφυλακή για το λόφο του Στρέφη και ξεκίνησε μία ολοήμερη φασίνα στα Εξάρχεια, γιατί καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες είναι «σκόνη»  και οι αναρχικοί «σκουπίδια».

«Ποζάρετε λίγο»

Βίντεο από τα Εξάρχεια, στην οδό Τοσίτσα, λίγο πριν τις 21:00 όπου γίνονται προσαγωγές κι ένας άνδρας των ΜΑΤ φωνάζει χλευαστικά στους προσαχθέντες να «ποζάρουν» για τις κάμερες.Ζωντανή ενημέρωση από το TPP: https://thepressproject.gr/live-stous-dromous-gia-tin-46i-epetio-tis-exegersis-tou-polytechniou/

Gepostet von The Press Project am Sonntag, 17. November 2019

Ας δούμε λοιπόν τι μας άφησε το ensemble του μαέστρου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

Όποιος περπατά στα Εξάρχεια κολλάει αναρχίτιδα

Κι επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, δεν αφέθηκε να κυκλοφορεί κανείς όσο κρατούσαν οι “επιχειρήσεις“. Οι είσοδοι της συνοικίας ήταν φραγμένοι και γίνονταν σωρηδόν προσαγωγές, ενώ όλοι όσοι μένουν στη γειτονιά πρακτικά υποχρεώθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους για να μην μεταλλαχθούν από τις επιβλαβή ακτινοβολία αλφάδι που ακτινοβολεί η πλατεία Εξαρχείων.

Πόσοι ΜΑΤ και ΟΠΚΕ χρειάζονται για να ανοίξουν μία πόρτα;

Για να εφαρμοστεί μάλιστα σωστά η καραντίνα σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη περίπτωση, δύο φοιτητές που συνελήφθησαν μετά την πορεία μεταφέρθηκαν σε υπόγειο γκαράζ, όπου και φωτογραφήθηκαν πριν μεταφερθούν στην ΓΑΔΑ. Με την δημόσια υγεία δεν παίζουμε.

Στις μέρες μας ακόμα και το πιο μικρό αποτέλεσμα απαιτεί τον πιο μεγάλο κόπο

Σε μια πιο Πάολο Κοέλιο εκδοχή της ΕΛΑΣ που ξέρουμε και αγαπάμε, ο τελικός απολογισμός από τον Τρίτο Πόλεμο του Κόλπου ήταν μία στοίβα από πέτρες, ένας σωρός από μάσκες, λίγες κροτίδες, ένα μπουκάλι βενζίνη (ίσως και υγρό πιάτων με βάση το χρώμα) και μία φωτοβολίδα – συνυπολογίζοντας την περίφημη γιάφκα της Στουρνάρη.

Τουλάχιστον είχε την ευκαιρία να χαρεί λίγο ο πιλότος του drone ή του ελικόπτερου που τα τράβηξε βίντεο:

Ο δε στρατός των έτοιμων να κάψουν όλη την Αθήνα αναρχοκομάντο, ο οποίος χάρισε στην ΕΛΑΣ την δυνατότητα να βγάλει τόσο εντυπωσιακές φωτογραφίες με συλληφθέντες το βράδυ της Κυριακής, αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Και οι 28 συλλήψεις τελικά διώκονται μόνο με πλημμελήματα, αντί να ετοιμάσουν μόνοι τους μία ανατροπή του πολιτεύματος ή μια γενική εξέγερση ή κάτι τέτοιο ώστε να έχει το δικαστήριο κάτι πιο σοβαρό να ασχολείται από εξύβριση και παράβαση του νόμου περί κροτίδων. Έχει χαθεί πια στις μέρες μας η ευγενής άμιλλα.

Η ΕΛΑΣ στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο Airbnb

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ούτε η ΕΛΑΣ θέλει gentrification. Γι’αυτό το λόγο ακριβώς μπουζούριασε και τρεις σακούλες με μπάζα από μία πρόσφατη ανακαίνιση, ώστε να κοπεί ο βήχας σε όσους θέλουν να ανέβουν τα νοίκια. Το επιβεβαιώνει και ένας κάτοικος μίας από τις πολυκατοικίες των Εξαρχείων:

Τα σακιά με πέτρες και μάρμαρα που βρέθηκαν στην πολυκατοικία που μένω στα Εξάρχεια, είναι μπάζα πρόσφατης ανακαίνισης και όχι εφόδια αντιεξουσιαστών. Fuck you ΣΚΑΪ TV.

Gepostet von Ilan Manouach am Sonntag, 17. November 2019

Βέβαια κάποιοι πολεμικοί ανταποκριτές πάνω στο πάθος της στιγμής είδαν πολεμοφόδια, συμβαίνουν αυτά, προχωράμε:

Η ΕΛΑΣ κερνάει και δεύτερη μερίδα βρωμόξυλο όποιον έχει όρεξη

Αυτό ακριβώς έγινε την επόμενη μέρα στην Ευελπίδων, όπου τα ΜΑΤ μοίρασαν καθαρά από την καλή τους την καρδιά ένα δεύτερο μπερντάχι σε όλους τους παρευρισκόμενους. Από τελείως άσχετους όπως φαίνεται στο βίντεο μέχρι τους συλληφθέντες και τους γονείς τους:

Τα γενναιόδωρα ΜΑΤ δε χρειάστηκε να ρωτήσουν κανέναν για να μοιράσουν χαρά:

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία με δεκάδες πάνοπλους άντρες των…

Gepostet von Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή am Montag, 18. November 2019

Η ευαισθησία ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, ένας αστυνομικός έκανε την ακόλουθη κατάθεση ψυχής στους συγκεντρωμένους:

«Αν με φτύσει κάποιος, δεν θα τον φτύσω. Θα τον χτυπήσω και όπου τον πετύχω, μπορεί και στο κεφάλι»

Ενώ όταν η μητέρα ενός από τους συλληφθέντες ρώτησε «γιατί μας χτυπάτε;», έλαβε μια γκλομπιά και την εξής λυρική απάντηση:

«Τράβα από εδώ, τον πούλο!»

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει πια συναίσθημα στις μέρες μας;

Η ΕΛΑΣ επιδιώκει να συσφίξει τις σχέσεις της με τα media

Παρότι είναι υπηρεσία ασφαλείας, η ΕΛΑΣ θέλει να έρθει πιο κοντά στα media και τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί. Έτσι, γνωρίζει τους δημοσιογράφους του OmniaTV με τα ονόματά τους:

Μόλις βγήκα από το σπίτι μου, με περίμεναν τρεις ασφαλίτες για να με τσεκάρουν, τους έδειξα την τσάντα μου , δεν υπήρχε…

Gepostet von Αννούλα Χιονιά am Sonntag, 17. November 2019

Τα ΜΑΤ χειροτόνησαν τον δημοσιογράφο Μάριο Αραβαντινό ως επίσημο πολεμικό ανταποκριτή:

Gepostet von NewsIt am Sonntag, 17. November 2019

Και βρήκαν χρόνο να πάρουν αγκαλιά έναν φωτορεπόρτερ την ώρα που ξυλοφόρτωναν έναν άσχετο

Η μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών δίνεται από τους μεγαλύτερους μύστες του αθλήματος

Σε κάθε θέμα, πρέπει να μιλούν οι ειδήμονες. Χτες η ΕΛΑΣ κοινοποίησε ένα ενημερωτικό tweet με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και αν μη τι άλλο, είναι ένα θέμα όπου ξέρουν από μπάλα.

Το επιβεβαιώνει ο εν ψυχρώ ξυλοδαρμός μίας 20χρονης το βράδυ της Κυριακής από μισή ντουζίνα αστυνομικούς. Στο τέλος μάλιστα απλά την άφησαν και έφυγαν, χωρίς να σπαταλήσουν κι άλλο από τον χρόνο της:

MAT ξυλοκοπούν κοπέλα στα Εξάρχεια

Ένα νέο βίντεο φέρνει στη δημοσιότητα το TPP από τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια. Στο βίντεο εμφανίζεται πρώτα ένας άνδρας των ΜΑΤ να ξυλοκοπεί κοπέλα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μαζί με άλλους να συνεχίζουν την επίθεση. Μάλιστα, οι άνδρες των ΜΑΤστο τέλος φαίνεται να αποχωρούν, γεγονός που ενισχύει την εικόνα ότι τα άτομα που δέχονται την επίθεση απλώς τυχαίνει να βρίσκονται εκεί.https://thepressproject.gr/mat-xylokopoun-kopela-sta-exarchia/

Gepostet von The Press Project am Montag, 18. November 2019

Υπάρχει πιθανότητα να ταυτίζεται με ένα άλλο γνωστό περιστατικό ξυλοδαρμού μίας 20χρονης το ίδιο βράδυ. Μπορεί και όχι βέβαια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ είναι αρκετά fit για παραπάνω από ένα περιστατικά:

«Έτσι όπως καθόμουνα με κάτι παιδιά, έρχονται κάτι παιδιά και φωνάζουν έρχονται οι μπάτσοι. Εγώ κάνω στην άκρη, δεν ήξερα τι να κάνω και με στριμώχνουν σε μια γωνία. Με βαράνε με τα γκλομπ, με τις ασπίδες, με κλωτσάνε. Τους λέω βοήθεια παιδιά τρέχει αίμα. Και ουσιαστικά τίποτα. Συνεχίσανε… Και μετά συνεχίσανε προς τα πάνω. Εμένα πετιόταν αίμα παντού και με βοήθησαν κάτι παιδιά να γλιτώσω. Αυτό»

Η σπέσιαλ μεταχείριση συνεχίστηκε και στις σωματικές έρευνες μετά τις προσαγωγές:

«Τα αστυνομικά όργανα προέβησαν σε επιλεκτική εξονυχιστική σωματική έρευνα με εκγύμνωση μόνο των γυναικών κατά τη διάρκεια των προσαγωγών με σκοπό των εκφοβισμό και εξευτελισμό τους»

Την δε προηγούμενη βδομάδα, ένας άνδρας των ΜΑΤ έκανε μάθημα σεξουαλικής αγωγής στην 16χρονη κόρη του βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη που βρισκόταν στα Εξάρχεια. Όπως της είπε:

«αν ξαναέρθεις από ‘δω, θα σου ξεσκίσω τη μου…»

Μη νομίζετε βέβαια ότι είναι τίποτα σεξιστές. Για να επανορθώσουν, έδειραν έναν 18χρονο φοιτητή της σκηνοθετικής σχολής Σταυράκου που κατέγραφε με την κάμερα τα καθέκαστα τόσο πολύ, που δυσκολεύεται να πάει τουαλέτα:

«…έχει ξυλοκοπηθεί τόσο, που σέρνει το πόδι του, καθώς του έχουν σπάσει τα δάχτυλα.

Επίσης, από το ξύλο που έχει δεχθεί ο 18χρονος, αναφέρεται ότι δυσκολεύεται να ουρήσει.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι συγγενείς που επισκέφτηκαν το νεαρό, δέχτηκαν τραμπουκισμό από την αστυνομία, καθώς χτυπούσαν ρυθμικά (πολεμικά, σχεδόν) τις ασπίδες τους.»

Η Αστυνομία θέλει να γυρίσει ντοκιμαντέρ με αναρχικούς, μάλλον για το BBC

Δεν μπορούν να εξηγηθούν αλλιώς τα διάφορα δημοσιεύματα του προηγούμενου διαστήματος από πλευράς ΕφΣυν και Omniatv (1, 2), σύμφωνα με τα οποία άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρήκαν κολλημένες στα αυτοκίνητά τους συσκευές γεωεντοπισμού, οι οποίες μπορούν να δίνουν το στίγμα του αυτοκινήτου. Είναι πιθανόν οι (ανώνυμες ακόμη) υπηρεσίες που τις τοποθέτησαν να ήθελαν απλά να παρακολουθούν την πορεία τους, όπως κάνουν οι επιστήμονες με τις όρκες ας πούμε.

Από χτες οι συσκευές ευτυχώς σταμάτησαν να είναι ορφανές, όπως φαίνεται (1, 2). Αρχικά μέλη αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας αντιλήφθηκαν με τα ίδια τους μάτια ότι άγνωστοι τοποθετούσαν συσκευές παρακολούθησης στις μηχανές τους. Το πιο ωραίο όμως ήταν το βράδυ της Δευτέρας 19.11, όταν διαπιστώθηκε ότι ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν έξω από τα γραφεία της ίδιας συλλογικότητας φέρει κρυφή κάμερα – δεν είναι λίγο να ζεις κάτι από Black Mirror.

Η επίδειξη τεχνολογίας δυστυχώς διακόπηκε, όταν μία διμοιρία ΜΑΤ ήρθε για να εγγυηθεί ότι το αυτοκίνητο θα φύγει ανενόχλητο, καθότι είναι «υπηρεσιακό». Προφανώς η ΕΛΑΣ θέλει και video footage, για να γίνει ακόμη καλύτερο το επερχόμενο ντοκιμαντέρ «ΕΛΑΣ: Planet Exarcheia».

Η δε ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι όλα γίνονται νόμιμα:

«Σχετικά με δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, που αφορούν σε δραστηριότητες της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων, ανακοινώνεται ότι το αυτοκίνητο στο οποίο αναφέρεται ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία και εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία περιπολίας στα Εξάρχεια. Σε ολιγόλεπτη στάση του για να επιτηρηθούν γεγονότα στην Πλατεία προσήλθαν πολίτες οι οποίοι και προκάλεσαν ζημιές. Το αυτοκίνητο συνέχισε, με την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ) την υπηρεσία του. Για το θέμα σχηματίζεται δικογραφία η οποία και θα αποσταλεί στον εισαγγελέα.

Με την ευκαιρία τονίζεται και πάλι πως καταγγελίες περί παράνομων παρακολουθήσεων πολιτών είναι εντελώς ανυπόστατες. Οι αστυνομικές Αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα.»

Μετά από όλα αυτά μάλιστα , το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείχνει ότι δεν ξεχνά τις σημαντικές επετείους. Με σημερινή του ανακοίνωση, δίνει διορία 15 ημερών σε κάθε κατειλημμένο χώρο για να αδειάσει, αλλιώς προφανώς θα αδειάσει με λιγότερο εθελοντικό τρόπο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε 15 μέρες από τώρα περίπου είναι η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα:

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι δημιουργικοί ο νόμος και η τάξη της χώρας. Καμιά φορά μάλιστα ζωγραφίζουν κιόλας:

Χωρίς την παραμικρή αφορμή, οι μπάτσοι ματωσαν κυριολεκτικά τα Εξάρχεια. Αλλά δε νίκησαν. Η στρατηγική του σοκ δεν…

Gepostet von Maria Louka am Sonntag, 17. November 2019

Best of internet