THE STREAM

Εντωμεταξύ, ο Τόμι Λι έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Μάκη Βορίδη για τα γαϊδούρια της Σαντορίνης

Ο βετεράνος ντράμερ των Mötley Crüe αποφάσισε να στείλει ανοιχτή επιστολή στον κάποτε τσεκουροφόρο υπουργό και αυτός του απάντησε


THE NEWSROOM · 10 Δεκεμβρίου 2019

Η πολιτική σκηνή της νεότερης Ελλάδας μας έχει δώσει κατά καιρούς αμέτρητα τρελά παρεάκια, όμως το ντουέτο που διασταύρωσε τα ξίφη τους τις προηγούμενες ημέρες είναι από τα πιο αλλόκοτα που έχουμε δει. Στο ένα σκέλος βρίσκεται ο πρώην τσεκουροφόρος και νυν γλυκομίλητος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

Στο άλλο σκέλος όμως έχουμε τον  ροκ σταρ και πάλαι ποτέ σύζυγο της Πάμελα Άντερσον, Τόμι Λι. Ο βετεράνος ντράμερ των Mötley Crüe, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο έχει (αθάνατη) Ελληνίδα μάνα αλλά γεννήθηκε και στην Ελλάδα, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη φήμη του για μία πολύ ειδική κατηγορία των εργαζόμενων θυμάτων του ελληνικού τουρισμού.

Αυτά είναι τα δύστυχα γαϊδούρια της Σαντορίνης (για τα οποία έχουμε γράψει εδώ) που καταβάλλουν κάθε καλοκαίρι για να κουβαλήσουν τουρίστες περισσότερη προσπάθεια κι από τους προκατόχους τους στο Αλβανικό μέτωπο το ’40. Τα γαϊδούρια πρωταγωνιστούν στο νέο βίντεο της γνωστής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων PETA που συγκίνησε τον Τόμι Λι, ο οποίος να σημειωθεί ότι αρνήθηκε να ανέβει σε γαϊδούρι όταν επισκέφτηκε το καλοκαίρι τη Σαντορίνη.

Το αποτέλεσμα ήταν να συστρατευτεί με την PETA και να στείλει τελικά γράμμα στον Μάκη Βορίδη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Εξοργίστηκα εξαιρετικά όταν έμαθα για πως ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από μερικά χρόνια για την προστασία των γαϊδουριών, δεν εφαρμόζεται. Οι τουρίστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το τελεφερίκ της Σαντορίνης. Αντ’αυτού φορτώνονται στα ταλαίπωρα γαϊδούρια που αναγκάζονται να τους κουβαλούν πάνω κάτω στα 500 σκαλοπάτια μεταξύ του λιμανιού και των Φυρών, πολλές φορές την ημέρα.

Τα ακατάλληλα σαμάρια προκαλούν τραύματα τα οποία πολλές φορές αφήνονται χωρίς φροντίδα. Τα ζώα δεν προστατεύονται από τον καυτό ελληνικό ήλιο και σπανίως κάνουν διάλειμμα. Δεν τους δίνεται καν φαγητό και νερό. Το βίντεο με όλα αυτά τα ζώα που υποφέρουν, με στοιχειώνει.

Είναι τιμή μου που έχω γεννηθεί στην Αθήνα και όπου κι αν περιοδεύω με τους Mötley Crüe, δηλώνω με περηφάνια την ελληνική μου κληρονομιά. Όμως ένα θέμα αμαυρώνει τη φήμη της Ελλάδας κι ελπίζω να βοηθήσετε στην επίλυσή του: η αποκρουστική κακομεταχείριση σακατεμένων γαϊδουριών και μουλαριών, που αναγκάζονται να φορτώνονται τουρίστες στους απότομους λόφους της Σαντορίνης.»

Έχουμε μία πολύ αφηρημένη αίσθηση ότι ο Μάκης Βορίδης δεν είναι πολύ φίλος ούτε του glam metal, ούτε των Mötley Crüe, ούτε του εξωφρενικού lifestyle για το οποίο έγινε διάσημη η μπάντα στα 80s και στις αρχές των 90s. Παρ’ όλα αυτά, απάντησε ως στον Τόμι Λι ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι, ενώ τόνισε ότι είναι θέμα που τον αφορά και τον ίδιο:

«Οι συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας αποτελεί κύριο μέλημα προσωπικά δικό μου και του υπουργείου μας. Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε έγκαιρα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό.

Σε ό,τι αφορά τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης τους που βασίζονται τόσο στην εθνική και διεθνή νομοθεσία όσο και στην ορθή πρακτική τους. Τονίζεται ότι στόχος του Υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 €. Το θέμα παρακολουθείται στενά από το υπουργείο μας που φροντίζει να ενημερώνει άμεσα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες της Επιτροπής που στόχο έχουν την αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και της βελτίωσης των όρων ευζωίας τους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι διατηρείται και ενισχύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνεται η οικονομία τους αλλά συγχρόνως προστατεύονται και τα ζώα.»

Στη νέα του φάση ως υποστηρικτής της PETA βρίσκεται στο πλευρό και της πρώην γυναίκας του, της Πάμελα Άντερσον, η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων:

Πολιτικά όμως, οι ομοιότητες σταματάνε. Μπορεί ο Τόμι Λι να βρέθηκε (χωρίς να το διαλέξει, η αλήθεια είναι) να τα λέει με τον ακροδεξιό Μάκη Βορίδη, η Πάμελα όμως έχει διαλέξει εδώ και καιρό ποιος είναι ο πολιτικός της συνομιλητής στη χώρα:

[break height=50

Best of internet