Quantcast
POLITIX

Το ξύλο που τρώει αυτό το γαϊδούρι από οδηγό στη Σαντορίνη θυμίζει την απάλευτη σεζόν που κάνουν

Ξύλο και ασήκωτο φόρτωμα στον ήλιο χωρίς νερό για να βγουν οι σέλφι και να μην περπατήσουν οι τουρίστες που βαριούνται, ακούγεται legit


Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας θεϊκός νόμος που να λέει πως ξέρωγω κάντε ό,τι γουστάρετε οι άνθρωποι μεταξύ σας, αλλά αφήστε τα ζώα απέξω. Δεν υπάρχει λόγος το ζωικό βασίλειο να πληρώνει τα ηλίθια γούστα που βγάζουν οι άνθρωποι, οι οποίοι στο κάτω κάτω σκοτώνονται κάθε τόσο μεταξύ τους σαν να προσπαθούν να χτυπήσουν high score. Καλό δεν ακούγεται;

Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους σαν ζώα εργασίας, πως σκατά θα αντιμετωπίζουν τα ίδια τα ζώα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει προκύψει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες φέτος (και τα προηγούμενα χρόνια βεβαίως βεβαίως), με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα συμπαθητικά ζώα που λέγονται γαϊδούρια λόγω της κόλασης που λέγεται τουριστική σεζόν στην Σαντορίνη.

Η τουριστική βιομηχανία λανσάρει τη βόλτα με γαϊδούρι σαν ένα «αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού» καθώς «τα γαϊδουράκια αποτελούν κατά κάποιον τρόπο αξιοθέατο της Σαντορίνης.». Αυτό σημαίνει ότι τα γαϊδούρια θα δουλέψουν κι αυτά σεζόν για να κουβαλάνε κακομαθημένα παιδάκια και όχι μόνο πάνω κάτω στα πλακόστρωτα της Σαντορίνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το πρώτο σκηνικό που έκανε το γύρο του Ίντερνετ ήταν στα τέλη Μαΐου, με ένα βίντεο που ανέβασε ο χρήστης του Facebook Σταύρος Σωπηλιάδης, όπου ένα γαϊδούρι φαίνεται να κουβαλάει περισσότερα πράγματα κι από όσα χωράει η ντουλάπα της Κιμ Καρντάσιαν:

Santorini 2018…this is who we are…poor donkeys…i wonder if those donkeys are the real animals in this island…

Gepostet von Stauros Sopiliadis am Dienstag, 29. Mai 2018

Όπως αναφέρει η φιλοζωική οργάνωση Καταφύγιο Γαϊδουριών (Κύπρου) για το θέμα, το οποίο εργάζεται και στη Σαντορίνη, το βαρύ φορτίο είναι ένα μόνο από τα προβλήματα των γάιδαρων, καθώς δέχονται συνεχώς καταγγελίες για:

Έλλειψη σκίασης για τα γαϊδούρια και μουλάρια από την έκθεση τους στον ήλιο

Καμία πρόσβαση τους σε νερό

Μεταφορά επιβατών πέραν του αποδεκτού όριου βάρους

Πληγές προκαλούμενες από κακής ποιότητας εξοπλισμό

Nα σημειωθεί εδώ ότι τα γαϊδούρια στη Σαντορίνη, εκτός από τουρίστες κουβαλάνε και σκουπίδια, καθώς ο Δήμος έχει κάνει με συμφωνία με εταιρεία που τα χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό, με την αιτία να είναι ότι τα γαϊδούρια μπορούν να πάνε σε μέρη που δεν φτάνουν τα οχήματα. Πολλοί, όπως και ο Δήμαρχος του νησιού, σχολιάζουν ότι οι εικόνες μπορεί να σοκάρουν τους πρωτευουσιάνους και τους φιλόζωους, όμως τα γαϊδούρια είναι ζώα δουλειάς και έτσι αντιμετωπίζονται από τους ντόπιους.

Ο αντίλογος από τις φιλοζωικές οργανώσεις είναι ότι για να καλυφθεί η ζήτηση τα ζώα εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, ενώ και όταν δεν εργάζονται, παρατιούνται δεμένα στον ήλιο και χωρίς νερό. Στον ίδιο τόνο είναι και μια ανάρτηση του ραδιοφώνου της Σαντορίνης Topmelody FM από το Μάιο:

Μια εικόνα χίλιες λέξεις αλλά αυτή τη φορά δε θα μείνει ούτε κρυφό, ούτε ασχολίαστο, ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ με το μικρο μας μυστικό. Κάθε νύχτα το ίδιο βιολί. Βαριούνται τα δίποδα να κατεβούν πάνω από μια δυο φόρες πάνω κάτω με τα ποδιά και υπερφορτώνουν τα ζωντανά και τα εξοντώνουν με τη βια. Μετά την διασκέδαση σας στην νυχτερινή Σαντορίνη δείτε με τα μάτια σας, καταγράψτε με τη κάμερά σας και διαδώστε, ώστε να μπουν όρια.

Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πριν τρεις μέρες δηλαδή καθημερινή, Φανταστείτε σε λίγες ώρες, σαββατόβραδο, τι έχει να γίνει και πόσες ποσότητες σε βάρος και σε ύψος θα σηκώσουν σήμερα. Πέρσι από το βάρος κατρακυλούσαν στα σκαλιά μπροστά στα μάτια μας, κατάκοπα, τραυματισμένα με γυαλιά από μπουκάλια.

Και οι σχετικές φωτογραφίες:

Η κατάσταση εκτοξεύτηκε με αυτό το βίντεο που ανέβηκε πριν δύο μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν τουρίστα, όπου φαίνεται ένας οδηγός να χτυπάει το γαϊδούρι με δύναμη στο κεφάλι με ένα ξύλο:

Το συγκεκριμένο βίντεο μπορεί να είναι η πιο άσχημη εικόνα, αλλά στην παραπάνω σελίδα αφθονούν οι σκηνές με γαϊδούρια στη Σαντορίνη, στη Λίνδο της Ρόδου και αλλού να δουλεύουν υπερφορτωμένα σε σκατένιες συνθήκες.

Όταν όμως στα νησιά που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού, οι τουρίστες και τα κέρδη που φέρνουν είναι τόσο σημαντικά που δε βρίσκεται σπίτι για τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας (όπως είχε συμβεί στη Σαντορίνη και στη Μύκονο), τα γαϊδούρια μάλλον θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όλη τους τη φημισμένη γαϊδουρινή υπομονή και να συνεχίσουν να χρησιμεύουν ακούραστα σαν ταξί για τουρίστες που βαριούνται και σκηνικό για εκλεκτές σέλφι στο Ίνσταγκραμ.

Η ελληνική σεζόν μάλλον δεν είναι για κανέναν.

Best of internet