THE STREAM

Το Faceapp δίκασε ο Αλέξης Γεωργούλης με την πρώτη του ερώτηση στην Ευρωβουλή

Με τα προβλήματα που καίνε τη νεολαία ξεκίνησε την ευρωβουλευτική θητεία του ο γνωστός ηθοποιός


THE NEWSROOM · 23 Ιουλίου 2019

Δεν ξέρουμε αν ανησυχείτε ακόμη ότι τα προσωπικά σας δεδομένα που χαρίσατε μέσω του Faceapp στη ρωσική μαφία ή (ακόμη χειρότερα) σε κάποια ρωσική διαφημιστική εταιρεία στο Ιρκούτσκ ή είστε τελείως στα αρχίδια σας. Αν ανήκετε στην δυστυχισμένη αυτή πρώτη κατηγορία, σας έχουμε καλά νέα: Από χτες μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι, καθώς ο ήρωας που δεν αξίζουμε, αλλά που έχουμε ανάγκη έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος.

Μιλάμε φυσικά για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος μετά την σύντομη περίοδο Instagram-ικής προσαρμογής στις Βρυξέλλες, είναι ήδη πανέτοιμος για δουλειά. Δεδομένης της ικανότητάς του στη χρήση social media, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με το πλέον φλέγον ζήτημα των ημερών μας.

Έτσι λοιπόν η πρώτη ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής δυτικών προαστίων στην Ευρωβουλή ήταν για το Faceapp. Η ανησυχία του μάλιστα είναι πρώτα και κύρια για τη νεολαία καθώς όπως τονίζει «Το Face App έγινε δημοφιλές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες […] προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, ειδικά αν δεν εφαρμόζεται επαρκώς το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.»

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το Face App έγινε δημοφιλές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Αυτή την στιγμή η εφαρμογή είναι από τις πρώτες σε μεταφορτώσεις σε 121 κράτη και υπολογίζεται ότι πάνω από 150 εκ. χρήστες την έχουν χρησιμοποιήσει. Οι άδειες που ζητά από τους χρήστες περιλαμβάνουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων. Η λειτουργία της έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς στο δίκαιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, ειδικά αν δεν εφαρμόζεται επαρκώς το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.  Δεδομένου ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου (face recognition technology) και συλλέγει βιομετρικά στοιχεία, ενώ η έδρα της εταιρείας που την ανέπτυξε και την διαχειρίζεται βρίσκεται εκτός Ε.Ε ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς προστατεύονται οι χρήστες ενώ συγκατατίθενται «επ’ αόριστον, σε μη αποκλειστική πρόσβαση και άδεια» για «εμπορικές χρήσεις» χωρίς πρωτίστως να ενημερώνονται με διαφάνεια για τους όρους και χωρίς δυνατότητα ανάκλησης;

2. Εξασφαλίζεται η εξωεδαφική εφαρμογή και τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων σε περίπτωση μεταφοράς και επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών σε άλλη τοποθεσία εκτός της Ε.Ε. που δραστηριοποιείται η εταιρία ή συνεργαζόμενες με αυτήν;»

Για το θέμα μάλιστα δήλωσε τα εξής τίμια:

«Χρησιμοποιώ τα social media και εφαρμογές σε καθημερινή βάση. Με διευκολύνουν στην επικοινωνία μου με το κοινό που παρακολουθεί τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες. Προσφάτως και τα νέα καθήκοντα μου ως Ευρωβουλευτή. Ωστόσο το καθεστώς FaceApp είναι ιδιαίτερα νεφελώδες. Η έδρα βρίσκεται εκτός Ε.Ε. και οι όροι που προβλέπουν παραχώρηση δεδομένων χωρίς δυνατότητα ανάκλησης της συναίνεσης ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι χρήστες είναι πολύ νεαρό κοινό.

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασία Δεδομένων, είναι μια νομοθεσία πρότυπο, αλλά όπως φαίνεται από τις γνώμες των ειδικών και τις αντιδράσεις η εφαρμογή δεν την τηρεί. Τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι γρήγορα για να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και να τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να απολαμβάνουν άφοβα τα οφέλη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.»

Ας ασχοληθεί και με το «Βρες ποιο είναι το διδυμάκι σου» τώρα που γυρνάει, έχουν φύγει εκεί εκατομμύρια τόνοι βιομετρικών δεδομένων.

 

Best of internet