Quantcast
THE STREAM

Κομμένα τα δικάβαλα και υποχρεωτικό το κράνος στα πατίνια, λέει το Υπουργείο Μεταφορών

Το παλαιό ανέμελο στυλ για τα ηλεκτρικά δίκυκλα τελείωσε, όπως φαίνεται από την εισήγηση του αρμόδιου υπουργείου


THE NEWSROOM · 3 Ιουλίου 2019

Ένα όχι ιδιαίτερα διακριτικό κωλόχερο αποφάσισε να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα ηλεκτρικά πατίνια που η μισή τουλάχιστον χώρα αγαπά να μισεί. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο δημιούργησε μια ολόκληρη επιτροπή με σκοπό τη ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των δίτροχων διαβόλων, καθώς τα ατυχήματα αρχίζουν να συσσωρεύονται, ενώ διάφοροι (σίγουρα οπαδοί της αυτοκινητοβιομηχανίας) ετοιμάζουν δικαστήρια.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη, το ΚΕΔΕ, τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), οπότε έχουν μαζευτεί αρκετοί σοφοί. Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα δεν έχει βγει προφανώς αλλά η εισήγηση του υπουργείου λέει βασικά ότι κομμένα τα Μήτρογλου σκηνικά – από ‘δω και πέρα θα εφαρμοστεί νόμος και τάξη.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

α) Όλα τα ηλεκτροκίνητα διαόλια που δεν εμπίπτουν στον ΚΟΚ ονομάζονται Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) – είτε είναι κινούμενα με ηλεκτροκινητήρα πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate board) και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

β) Κομμένο το δικάβαλο: Ο οδηγός απαγορεύεται να μεταφέρει επιβάτη στο όχημα και θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών ή από 12 ετών αν συνοδεύεται από ενήλικα. Θα πρέπει επίσης να φοράει και δεμένο κράνος, όπως και όλοι οι μηχανόβιοι της χώρας δηλαδή.

γ) Τα ΕΠΗΟ θα ανήκουν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το πόσο τρέχουν: Αυτά που πάνε μέχρι 6 χλμ/ώρα θα θεωρούνται πεζοί και θα κινούνται ελεύθερα όπου και αυτοί, αυτά που πάνε από 6 εώς 25 χλμ/ώρα που θα θεωρούνται ποδήλατα και θα λειτουργούν ανάλογα και αυτά που πάνε με πάνω από 25 χλμ/ώρα. Οι οδηγοί αυτών των τελευταίων θα τρώνε και 400 ευρώ πρόστιμο αν βγουν έξω από τους χώρους που προβλέπονται για τα μοτόρια τους (αν δηλαδή το ανεβάσουν στο πεζοδρόμιο

δ) Ειδικά αυτά τα οχήματα που πάνε μέχρι 25 χλμ/ώρα θα πρέπει να έχουν αυτοκόλλητο διαστάσεων 5Χ8 εκ. από υλικό που να αντέχει στον καιρό, αλλά και να καταστρέφεται αν κάποιος το βγάλει ή ξεκολλήσει από το ΕΠΗΟ. Το αυτοκόλλητο θα το τοποθετεί στο όχημα ο οικονομικός φορέας που το βγάζει και θα αναφέρει τουλάχιστον την πλήρη επωνυμία του, τη μέγιστη μαμίσια ταχύτητα του ΕΠΗΟ και τον κωδικό ταυτοποίησης του οχήματος.

Θα καταλήξει ο κόσμος να κάνει πατίνι με το παλιό ανέμελο στυλ στα μουλωχτά, όπως γίνονται πλέον οι κόντρες στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης για να τους πάρει πρέφα η αστυνομία.

 

Best of internet