Quantcast
THE STREAM

Στήθηκε οριστικά στην Αθήνα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά των Σεπολιωτών

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ΜΕΤΡΟ (μάλλον δηλαδή) και η Αθήνα απέκτησε Μεγαλέξανδρο, τέλος ο εθνικός διχασμός


THE NEWSROOM · 17 Απριλίου 2019

Φωτογραφία εξωφύλλου: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής και το θύμα δομικής αδικίας από πλευράς του αθηναϊκού κράτους η Θεσσαλονίκη. Όχι, δεν ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας μας η Νύμφη του Θερμαϊκού όσο ήσασταν στο μετρό και δεν έπιανε Ίντερνετ – όμως η πόλη που τίμησε και τιμήθηκε ο Πανίκας Ψωμιάδης κέρδισε μια μεγάλη συμβολική νίκη απέναντι στην ανταγωνίστριά της.

Όπως γράφαμε δύο εβδομάδες νωρίτερα, μπορεί ένα διαμέρισμα της χώρας που αρχίζει από Μ να μπήκε σε βραχυχρόνια μίσθωση, μια σπουδαία εξέλιξη όμως έρχεται να πονέσει τους απάτριδες. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου πάνω στο άλογο ολοκληρώθηκε και επίσημα, ενώ η γωνίτσα στην οποία θα ανήκει από ‘δω και πέρα ο μεγάλος στρατηλάτης και πιθανώς πηγή έμπνευσης για τους γονείς του Αλεξάνδρου Τζόρβα θα είναι η συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το έργο τέχνης δεν είναι καινούριο, αλλά αρκετά παλιό για να θεωρείται vintage, καθώς πρόκειται για ένα άγαλμα του παλιού μας brand ambassador στα ανατολικά που είχε φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Γιάννη Παππά (1913 – 2005) πάνω από 25 χρόνια πριν. Ο ανδριάντας του Αλέξανδρου απάνω στο pet του είχε αποκτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού του 1993, το οποίο στη συνέχεια το δώρισε στο Δήμο Αθηναίων, ενώ το ειδικό βάθρο φτιάχτηκε από τον αρχιτέκτονα Παντελή Νικολακόπουλο.

Δείτε το μεγαλειώδες θέαμα:

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε περίπτωση που απορείτε για το πως δεν έχουν ακουστεί ήδη τα ουρλιαχτά του Άδωνι Γεωργιάδη από τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενημερώνουμε ότι τα επίσημα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Παρασκευή.

Best of internet