Quantcast
THE STREAM

Ξυλοδαρμό από μπράβους πήρε για δώρο ένας ντελιβεράς που ζητούσε τα ένσημά του

Όλα ξεκίνησαν όταν ο εργαζόμενος είχε το θράσος να ζητήσει τα δεδουλευμένα ένσημά του από το αφεντικό του


THE NEWSROOM · 28 Δεκεμβρίου 2018

Εξαιρετικά δημοφιλής φαίνεται πως έχει γίνει ο ξυλοδαρμός υπαλλήλων από τους εργοδότες τους στον κλάδο του επισιτισμού. Λίγες μόλις βδομάδες μετά την φιλική προσέγγιση με σιδερογροθιά που έκανε ένας θεσσαλονικιός εργοδότης στον πρώην εργαζόμενό του, ένας μετανάστης ντελιβεράς που εργαζόταν σε μαγαζί του Περιστερίου έγινε θύμα επίθεσης από φουσκωτούς, με τα προβλήματά του να ξεκινούν από τη μέρα που αποφάσισε να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα του.

Όπως αναφέρει η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ο Shakil Chaudhry Mohammad δούλευε σαν ντελιβεράς στην συγκεκριμένη επισιτιστική επιχείρηση, όπου για περίπου ένα χρόνο (από 29/08/2017 έως 24/09/2018) έπαιρνε λιγότερα ένσημα από όσα δικαιούνταν για τις 6 έως 12 ώρες τη μέρα που δούλευε. Παρότι δούλευε με τις ώρες όμως, τα ένσημα που έπαιρνε δεν έφταναν για την ανανέωση της άδειας παραμονής του, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Επειδή όμως η εργατική νομοθεσία και οι σχετικοί θεσμοί είναι πράγματα του εξαποδώ, ο μετανάστης απολύθηκε από τη δουλειά του, ενώ έγιναν κινήσεις από τη μεριά του εργοδότη για να απολυθεί και από την επόμενη δουλειά που βρήκε, καθώς η νέα εργοδοσία ενημερώθηκε πως ο εργαζόμενος διεκδικεί τα δικαιώματά του. Στο μεταξύ, ο εργαζόμενος δεχόταν και απειλητικά μηνύματα με σκοπό να υπογράψει πως δεν του χρωστάνε τίποτα και να σταματήσει κάθε διεκδίκησή του.

Το αποκορύφωμα ήταν όμως όταν ο μετανάστης κατάφερε να βρει μια τρίτη θέση εργασίας. Την Παρασκευή 21/12, στάλθηκε από τη νέα του δουλειά για να παραδώσει παραγγελία σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση, με την ειδική οδηγία να είναι πως όταν θα φτάσει, θα κορνάρει αντί να χτυπήσει το κουδούνι.

Τότε, δύο μπράβοι βγήκαν από ένα αυτοκίνητο και τον απείλησαν να υπογράψει όσα του ζητούσε ο πρώην εργοδότης του. Όταν αυτός αρνήθηκε, τότε οι δύο φουσκωτοί τον ξυλοκόπησαν. Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί το αρμόδιο όργανο της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ αναμένεται να κατατεθεί και μήνυση στον Εισαγγελέα.

Να σημειωθεί ότι είναι μια υπέροχη εποχή για τους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού στη χώρα, με τις καταγγελίες να περιλαμβάνουν από ξυλοδαρμούς υπαλλήλους από τον εργοδότη μέσα στο χώρο δουλειάς, μέχρι αφεντικά που φτάνουν μέχρι το σπίτι των εργαζόμενών τους για να πάρουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ:

«Ο SHAKIL CHAUDHRY MOHAMMAD εργαζόταν σε επισιτιστική επιχείρηση στο Περιστέρι ως διανομέας, υποασφαλισμένος σε σχέση με τη πραγματική απασχόληση (από 29/08/2017 έως 24/09/2018 και ωράριο εργασίας έξι ώρες το λιγότερο έως 12 ώρες το ανώτερο ημερησίως).

Όταν διαπίστωσε ότι τα ελάχιστα ένσημα που τον ασφάλιζαν δεν επαρκούσαν για την ανανέωση της άδειας παραμονής κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας και έκτοτε άρχισε ο Γολγοθάς του. Απολύθηκε από τον εργοδότη, αλλά και από την επόμενη επιχείρηση όταν “ενημερώθηκαν” ότι είχε καταγγείλει τον προηγούμενο.

Δέχονταν απειλητικά μηνύματα να προσέλθει να υπογράψει ότι δήθεν εξοφλήθηκε και να αποσύρει την καταγγελία του. Κατάφερε να βρει μια ακόμη εργασία και τη Παρασκευή τη νύχτα τον έστειλαν με παραγγελία σε μια διεύθυνση που του επισημάνθηκε να μη χτυπήσει το κουδούνι και να πατήσει τη κόρνα του δικύκλου.

Αντί για τους παραλήπτες της παραγγελίας βγήκαν από αυτοκίνητο δύο μπράβοι που του ζήτησαν να υπογράψει τις απαιτήσεις του αφεντικού, αρνήθηκε και αντί φιλοδωρήματος δέχθηκε ανηλεή χτυπήματα. Πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο και έπεται η συνέχεια για την αναγκαία ποινική διαδικασία. Ενημερώσαμε ήδη το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ και θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα. Η ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει τη βία και εκμετάλλευση που επικρατεί στον Επισιτισμό.

Τα επιδόματα εορτών και αδείας είναι άγνωστη έννοια, τακτοποιούνται μόνο ασφαλιστικά και όπου καταβάλλονται λόγω τραπεζικής μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να επιστρέφουν τα χρήματα πίσω στους εργοδότες. Οι συνθήκες υποκόσμου που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι όνειδος για μια ευνομούμενη πολιτεία, οι υπηρεσίες του Κράτους οφείλουν να στηρίξουν τον κόσμο της εργασίας.»

Μάλλον από εδώ και πέρα οι ντελιβεράδες θα πρέπει να φορούν κράνος και για να γλιτώσουν τις επιθέσεις από τα αφεντικά τους ή τους μπράβους τους.

(πηγή)

Best of internet