Quantcast
THE STREAM

Χρυσό μετάλλιο εθνικής ανωτερότητας και πίστης στο κακό μάτι η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα

Αυτά τα δύο όχι απλά δεν αντιτίθενται, αλλά μάλλον πάνε μαζί


THE NEWSROOM · 30 Οκτωβρίου 2018

Ενώ γενικώς καλωσορίζουμε κάθε ευκαιρία να μάθουμε νέα πράγματα για την πατρίδα μας και τον τρόπο που σκέφτεται, η συγκεκριμένη πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε χτες ο καταξιωμένος οργανισμός κοινωνικών ερευνών Pew Research είναι πραγματικό χρυσωρυχείο. Η έρευνα στέκεται με ευρύτερο τρόπο στο πως οι απόψεις σχετικά με τη θρησκεία, τις μειονότητες και τα κεντρικά κοινωνικά ζητήματα διαφέρουν μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, τα πορίσματα που αφορούν τη χώρα μας όμως κλέβουν με το σπαθί τους τη δόξα όλων των υπόλοιπων.

Χτυπάμε λοιπόν:

Χρυσό μετάλλιο στην πολιτισμική ανωτερότητα

Κάπως έτσι, η χώρα μας βρίσκεται να πιστεύει με το θριαμβευτικό ποσοστό του 89% πως η κουλτούρα της είναι ανώτερη από όλους τους άλλους. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, εννοείται πως το ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, αμέσως μετά έρχονται οι Ρώσοι με 69%, ενώ τα ταπεινότερα χαμομηλάκια της γηραιάς ηπείρου είναι οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).

Eastern Europeans are more likely to regard their culture as superior to others

Χρυσό μετάλλιο στην πίστη στο κακό μάτι

Δεν σταματά εκεί όμως το ατελείωτο μεγαλείο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής αντίληψης. Την αντίληψη για την ανωτερότητα του πολιτισμού, έρχεται να συνοδεύσει μεγαλοπρεπώς η ισχυρά πλειοψηφική πεποίθηση πως υπάρχει όντως το κακό μάτι. Για να ολοκληρωθεί η συνταγή, ένα αξιοσέβαστο 59% πιστεύει επίσης και στη μοίρα, αν και τη θέση στην καρδιά μας όμως διεκδικεί εκείνο το δυναμικό 20% που πιστεύει στη μετενσάρκωση.

Για να το κάνουμε ακόμη πιο σαφές, ο πιο εθνικά υπερήφανος για τον πολιτισμό του λαός της Ευρώπης είναι επίσης ο πρώτος σε πεποίθηση πως το κακό μάτι μάλλον φταίει που ο random 25χρονος Μήτσος,φοιτητής ΑΣΟΕΕ, δεν έχει περάσει ούτε ένα μάθημα σε 8 εξάμηνα στη σχολή του. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι το ξεμάτιασμα είναι η καλύτερη λύση για τον πονοκέφαλο, καθώς πιστεύει ότι είναι η καλύτερη λύση για τα πάντα έτσι κι αλλιώς. :

Central and Eastern Europeans more likely than Western Europeans to believe in fate

Πρώτη τετράδα στην πολιτισμική ανωτερότητα

Σε περίπτωση που έχετε την απορία, δεν καταφέραμε να πιάσουμε την πρωτιά στο πόσο σημαντική είναι η θρησκεία για την εθνική μας ταυτότητα, καθώς είμαστε στην τέταρτη θέση με 76% (!) μετά από Αρμένιους. Γεωργιανούς και Σέρβους. Που θα πάει, ίσως καταφέρουμε να χτυπήσουμε ένα μετάλλιο κι εκεί μέχρι την επόμενη αντίστοιχη έρευνα της Pew:

Fewer people in Western European countries see religion as a key component of national identity

Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα.

Best of internet