Quantcast
THE STREAM

Τέλος ο Κοτζιάς, ΥΠΕΞ ο Τσίπρας γιατί οι άνθρωποι δεν συγχωρούν αυτούς που από έρωτα εκπέσαν

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέθεσε την παραίτησή του μετά την κόντρα με τον Καμμένο και ο Τσίπρας τη δέχτηκε


THE NEWSROOM · 17 Οκτωβρίου 2018

Την παραίτησή του κατέθεσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η οποία και έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα. Η αιτία για την απόφαση του ΥΠΕΞ είναι η κόντρα του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, η οποία είχε πάει στα άκρα, με αποτέλεσμα χτες ο Κοτζιάς να κατηγορεί τον Καμμένο να πως βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας με τις δηλώσεις που έκανε στις ΗΠΑ, με τον δεύτερο να απαντά πως τον εξαπάτησαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με συνεργάτες του Κοτζιά, η ανταλλαγή μπινελικιών έφτασε μέχρι ατάκες όπως «ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι “βουτάει” από κονδύλια». Ο πρωθυπουργός πάντως αποδέχτηκε την παραίτηση Κοτζιά με ανακοίνωση του, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.»

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Νίκος Κοτζιάς θεωρεί πως δεν είχε αρκετή κάλυψη από τον πρωθυπουργό στην διαμάχη που είχε με τον Καμμένο στο υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, με αποτέλεσμα να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν μάλιστα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε πως δε χωράνε διαφωνίες στο κυβερνητικό τρένο που επελαύνει ακάθεκτο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζανακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Το τρένο της κυβέρνησης, προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο.

Αυτό δεν θα επηρεάσει διόλου την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει σαν κεντρικό της στόχο αυτή τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης.»

Επίσης, όταν ρωτήθηκε για τη δυσφορία που φέρεται να έχει ο Κοτζιάς για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρκετά σκληρά:

«Δεν γνωρίζω εάν δυσφορεί και δεν μπορώ να το πιστέψω, άλλωστε δεν έχει λόγο (να δυσφορεί), η θέση της κυβέρνησης είναι και η δική του (σ.σ. του υπουργού Εξωτερικών). Eάν συνέβαινε κάτι τέτοιο (υπήρχε δηλαδή δυσφορία) δεν θα είχε λόγο να κάνει διαρροές, θα το είχε επικοινωνήσει στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει τακτικότατα συνομιλία.»

Ίσως υπάρχει δε κι άλλος ένας λόγος για τις επιθέσεις του Καμμένου προς τον Κοτζιά, ο οποίος είναι η πρωτοβουλία που σκοπεύει να πάρει ο δεύτερος για την ψήφιση νόμου, με τον οποίο η Βουλή θα μπορεί να ελέγχει τα απόρρητα κονδύλια όλων των υπουργείων, καθώς μέχρι τώρα αυτό ίσχυε μόνο για τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κοτζιάς είχε ήδη προωθήσει σχετικό νόμο για το Υπ.Εξ., ο οποίος είχε ψηφιστεί από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Το υπουργείο Αμύνης έχει κι αυτό τέτοια μυστικά κονδύλια. Καθώς λοιπόν ο Νίκος Κοτζιάς έκανε και χτες την ίδια πρόταση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχει περίπτωση να προκάλεσε έτσι την έντονη αντίδραση του Καμμένου.

Όπως φαίνεται, ο κ. Κοτζιάς αισθάνεται αρκετά θιγμένος ώστε να παραιτηθεί μετά από όλα αυτά. Η τουλάχιστον ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι πως τη θέση του θα πάρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλλον αισθάνεται αρκετά άνετος με τη θέση του πρωθυπουργού, ώστε να πάρει και ένα υπουργείο παραμάσχαλα :

Βέβαια με τη φόρα που έχει πάρει, δε θα μας έκανε εντύπωση αν ο Καμμένος είχε αναλάβει αυτός και το υπουργείο Εξωτερικών, ή και όλα τα υπουργεία ταυτόχρονα.

STILL A BETTER LOVE STORY THAN TWILIGHT

 

 

Best of internet