Quantcast
THE STREAM

Αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, ίσως και στο χωριό του θέλει ο Καμμένος

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας πρότεινε τουλάχιστον 3 νέες βάσεις για τις ΗΠΑ στον αμερικανό ομόλογό του


THE NEWSROOM · 10 Οκτωβρίου 2018

51η πολιτεία των ΗΠΑ λογικά θέλει να κάνει την Ελλάδα ο Πάνος Καμμένος, αν κρίνουμε από την πρόταση που έκανε στον αμερικανό ομόλογό του. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφτηκε το Πεντάγωνο, όπου οι δύο άντρες συζήτησαν πολλά και διάφορα. Ο Πάνος Καμμένος φάνηκε να πετάει από τη χαρά του, καθώς σχολίασε πως είναι πολύ ωραίο που αυτό το date γίνεται για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω επισήμως τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μάτις, με τον οποίο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια των διεθνών οργανώσεων στους οποίους συμμετέχουμε…

Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης και προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.»

Αφού τελείωσε η συνάντηση ο Καμμένος ανακοίνωσε πως η υπογραφή των νέων αμυντικών deal θα γίνει ακόμη πιο σβέλτα, ενώ τα deal αυτά θα συνδέονται με το σχεδιασμό «της νέας ενεργειακής πολιτικής» στην της νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τόνισε επίσης πως το αμυντικό παρεάκι Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ θα συνεχίσει να συντονίζεται και να μπαίνει στο μάτι της Τουρκίας σε ότι έχει να κάνει με ΑΟΖ , και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Όπως σχολίασε:

«Σας είπα ότι προχωράμε σε συνεργασία με την επέκταση της συμφωνίας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και με τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι (από) αυτό είναι σαφές το μήνυμα.»

Δεν ήταν όμως αυτό το πιο hot σημείο της συζήτησης, αλλά η πρόταση που έκανε ο Καμμένος στον Μάτις για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρότεινε στις ΗΠΑ νέες βάσεις στη Θεσσαλία και τη Θράκη, πέρα από τη Σούδα. Στο φοβερό στιγμιότυπο, το οποίο μάλιστα ανέβηκε στο Twitter από το λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο ΠανοΚαμμένος λέει τα εξής καυτά:

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη.»

Αυτό είναι το tweet του ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ:

Η λογική του Καμμένου ήταν ότι από τόσα high-tech γκάνια, κάτι θα πάρουμε κι εμείς:

«Κοιτάξτε, υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική.»

Αλλά και ότι οι ΗΠΑ μας έχουν αναθέσει το ρόλο του τσιρακίου τους στην περιοχή, το οποίο προφανώς ονομάζεται «κέντρο του άξονα σταθερότητας»:

«Θέλω να σας πω ότι οι ΗΠΑ πλέον με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονος σταθερότητας και προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, μια χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.»

Ο ομόλογος του φάνηκε να μην επιβεβαιώνει κάτι προς το παρόν, λέγοντας πως όλη η κουβέντα δείχνει το mood «εμπιστοσύνης» και «διαφάνειας» που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και συνέχισε λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα εξεταστεί από κοινού από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Το γλυκό φαίνεται να δένει πάντως αν κρίνουμε από αυτές τις γεωπολιτικές γλύκες.

Γιατί όχι, μπορεί ο Captain America να είχε καταγωγή από τη Μακεδονία.

(Πηγές: 1, 2)

Best of internet