Quantcast
THE STREAM

Στα όπλα: Μετά το γύρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μας κόψει και τα memes

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;


THE NEWSROOM · 11 Ιουνίου 2018

Ok, μπορεί η απαγόρευση του γύρου και ντονέρ να ήταν απλά ένα hoax, μπορεί να είναι ωραία η ελεύθερη μετακίνηση από χώρα σε χώρα, τα Erasmus και τα ΕΣΠΑ που πηγαίνουν σε άξιους εντερπρενέρς, αλλά ο πόλεμος που φαίνεται ότι έχει κηρύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα memes είναι ένας πόλεμος που μας βρίσκει απέναντι στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η ΕΕ σκοπεύει να δώσει μια γερή κλωτσιά στην κοιλιά του ίντερνετ, προκειμένου να το «προστατέψει». Το Άρθρο 13, που αφορά στην διαχείριση και τους κανονισμούς για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, οδεύει στις 20 Ιουνίου προς ψήφιση στην επιτροπή νομικών ζητημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με προβλεπόμενη οριακή πλειοψηφία.

Πηγή: juliareda.eu

Η οδηγία της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας υποτίθεται ότι έχει σκοπό να να προστατεύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όλων όσοι ανεβάζουν πράγματα στο ίντερνετ. Ο νόμος θα απαιτήσει «το σύνολο του περιεχομένου που μεταφορτώνεται στο διαδίκτυο να παρακολουθείται και ενδεχομένως να διαγράφεται εάν παρόμοιο υλικό προστατεύεται με υπάρχοντα πνευματικά δικαιώματα».

Ο νόμος θα «καταστρέψει το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζαμε» προειδοποιούν τους πολέμιοι της νομοθεσίας, οι οποίοι προσθέτουν ότι «θα επιτρέψει στις μεγάλες εταιρείες να ελέγξουν αυτό που βλέπουμε και να κάνουμε στο διαδίκτυο». Υποστηρίζουν ότι τα αυστηρά μέτρα και ο έλεγχος για πνευματικά δικαιώματα του άρθρου 13 θα βλάψουν την διακίνηση του περιεχομένου σάτιρας και των memes που, αν και αποτελούν όντως πρωτότυπα και δημιουργικά έργα, συχνά δημιουργούνται χρησιμοποιώντας κάποιο αυθεντικό περιεχόμενο άλλων ανθρώπων.

Το άρθρο 13 ουσιαστικά θα αναγκάσει τις πλατφόρμες του Διαδικτύου (κοινωνικά δίκτυα, πλατφόρμες βίντεο, image hosting site κ.λπ.) να εγκαταστήσουν φίλτρα ώστε να παρακολουθείται αυτόματα το uploading των χρηστών για περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και όλων των memes, μιας και τα περισσότερα έχουν ως βάση τους ήδη υπάρχουσες εικόνες άλλων δημιουργών. Πρόβλημα θα προκύπτει και με τη μουσική, τα remixes, το live streaming παιχνιδιών και ένα σωρό άλλα πράγματα που συμβαίνουν μέχρι τώρα στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ.

Αν και σήμερα υπάρχουν ήδη πλατφόρμες που έχουν σε λειτουργία φίλτρα ελέγχου για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, ωστόσο με το άρθρο 13, πλέον όλες οι πλατφόρμες θα είναι αναγκασμένες να εγκαταστήσουν τέτοια φίλτρα, αλλάζοντας ριζικά το ίντερνετ όπως το γνωρίζαμε.

Παρουσιάζοντας την νομοθετική πρόταση το 2016, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε ότι o σκοπός είναι «οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι συντάκτες να πληρώνονται δίκαια για το έργο τους».

Σε όλο τον αντίλογο προς το επίμαχο άρθρο, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο Sky News: «Η ιδέα πίσω από τις προτάσεις μας για τα πνευματικά δικαιώματα είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώνουν από τις δημιουργικές ιδέες τους. (…) Οι προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ δεν θα βλάψουν την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο.

Εμείς ανησυχούμε πως με τη νέα οδηγία, θα πάψουμε να βλέπουμε τέτοια memes:

Αλλά ελπίζουμε ότι έχουμε ακόμα αρκετό καιρό μέχρι τα φίλτρα να ανακαλύψουν αυτά τα memes:

Πηγή: saveyourinternet.euchangecopyright.org, SkyNews

Best of internet