THE STREAM

Οι διάλογοι στη δίκη της Ηριάννας βγάζουν λιγότερο νόημα απο μεθυσμένο sms σε πρώην σου

Εκτός από την απολογία της Ηριάννας, φυσικά


THE NEWSROOM · 25 Μαΐου 2018

Ολοκληρώθηκε χθες και η τρίτη δικάσιμος στο Εφετείο, όπου η εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, οι οποίοι έχουν περάσει ήδη ένα χρόνο κλεισμένοι μέσα στη φυλακή, ενώ έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 13 χρόνια φυλάκισης.

Στην προηγούμενη δικάσιμο κατέθεσε ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος Π., καθώς και η βιολόγος της Διεύθυνσης Εγκλημ. Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Μεθενίτη, ενώ δεν έλειψαν άσκοπες ερωτήσεις (προς τον Κωνσταντίνο) από την έδρα όπως αν όντως γνωρίστηκε με την Ηριάννα σε συναυλία του Ψαραντώνη, καθώς και διάφορα σχόλια σε σχέση με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του ίδιου.

Χθες, στην τρίτη συνεδρία, κατέθεσαν οι βιολόγοι Φιτσιάλος και Φύτρου, οι οποίοι είχαν κληθεί από την υπεράσπιση. Εξετάστηκαν, επίσης, τρεις μάρτυρες της Ηριάννας, μία φίλη της φιλόλογος μία καθηγήτριά της και μία συνάδελφός της στο μεταπτυχιακό. Η συνεδρίαση έκλεισε με τις απολογίες του Περικλή και της Ηριάννας.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει κάποιους από τους πιο παρανοϊκούς διαλόγους μαρτύρων-έδρας, αντίστοιχους με το «Η Θεσσαλία είναι ανταρτομάνα» και «Η Βαρκελώνη είναι γνωστή για τις τρομοκρατικές της οργανώσεις».

Φιτσιάλος- Πρόεδρος/Εισαγγελέας

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει επιστημονική διχογνωμία με Μεθενίτη. Εκείνη εκφράζει προσωπικές της απόψεις. Το δείγμα είναι κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας. Αυτές είναι οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Το διεθνές ινστιτoύτο της Λωζάννης έβγαλε το ίδιο συμπέρασμα.

Η Μεθενίτη δεν ακολούθησε τα πρότυπα του εργαστηρίου της, διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο της το εργαστήριο. Έκανε το κόλπο του «Τεξανού σκοπευτή», πρώτα πυροβολεί και μετά σημειώνει τον στόχο.

Πρόεδρος: Μας τα έχετε πει στην έκθεση.

Εισαγγελέας: Γιατί καταθέτετε με τόσο πάθος; Δεν είναι λόγος επιστήμονα αυτός…

Μάρτυρας: Έχω ένταση γιατί η Μεθενίτη προσβάλλει την επιστήμη μου.

 

Φίλη Ηριάννας- Πρόεδρος

Πρόεδρος: Δεν είχε επαναστατικές ιδέες;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Ε, τι σόι νέα ήταν;

Πρόεδρος: Για την κατηγορία της συμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση;

Μάρτυρας: Μου φαίνεται εξωφρενική.

Καθηγήτρια Ηριάννας- Πρόεδρος

Μάρτυρας: Πιστεύει (η Ηριάννα) στην ισότητα, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

Πρόεδρος: Στο αστικό σύστημα πιστεύει;

Περικλής-Πρόεδρος

Πρόεδρος: Στη Βαρκελώνη συναντήσατε τρομοκράτες;
Περικλής: Όχι.
Πρόεδρος: Στη Βουλγαρία;
Περικλής: Δεν πήγα.
Πρόεδρος: Στον Βόλο [εννοεί «γιάφκα» ΣΠΦ] πήγατε;
Περικλής: Όχι.
Πρόεδρος: Και το αποτύπωμα;
Περικλής: Δεν ξέρω πώς βρέθηκε. Ήξερα μόνο τον Γ.Π. χωρίς να ξέρω τί είναι ΣΠΦ. Ενδεχομένως μέσω της γνωριμίας μου να μεταφέρθηκε το αποτύπωμα (σ.: σε βιβλίο, όπως λέει η δικογραφία).
Πρόεδρος: Ξέρετε τον Μπ.;
Περικλής: Όχι.
Πρόεδρος: Στην Πανεπιστημιούπολη πηγαίνατε;
Περικλής: Ναι, έβγαζα το σκυλάκι βόλτα.
Πρόεδρος: Τι ράτσα;
Περικλής: Πίτμπουλ
Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι «σκυλάκι»!

Περικλής- Εισαγγελέας

Εισαγγελέας: Τον Μπ. τον ξέρετε;
Περικλ: Όχι.
Εισαγγ: Τους Ο.Ο. και Γ.Π;
Περ.: Ναι. Ήταν κοινωνικές γνωριμίες μου.
Εισαγγ: Γιατί δεν ήρθε η κοπέλα σας να μιλήσει για τον χαρακτήρα σας;
Περ: Έχουμε χωρίσει.
Εισαγγ: Και τί σημασία έχει; Μπορούσε να έρθει παρόλ’ αυτά. Είπατε στην απολογία σας ότι ο πατέρας σας στην κατάθεσή του «λέει βλακείες». Είναι πολύ βαρύς χαρακτηρισμός. Όποιος λέει βλακείες είναι…;

Εισαγγελέας: Για την βία; Την καταδικάζετε;
Περικλής: Προσωπικά δεν ασκώ βία.
Εισαγγ: Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;
Περικλής: Δεν καταδίκασα καν ούτε την εναντίον μου απόφαση. Δεν έχω βγάλει κείμενο. Δεν το έκανα εγώ, γιατί να πω κάτι;
Εισαγγελέας: Όταν γίνονται ενέργειες και δεν καταδικάζετε, σημαίνει ότι συναινείτε.

Απολογία Ηριάννας

Είμαι από τον Ιούνιο στη φυλακή. Η ζωή μου άλλαξε δραματικά. Πήρε μια τροπή που δεν την περίμενα. Όσο και αν είχα άγχος για το τότε επικείμενο δικαστήριό μου, πίστευα ότι η αλήθεια μου θα ήταν αυτονόητη. Σαν όνειρο θυμάμαι, γιατί είναι τόσο παράταιρη με τη ζωή μου) τη στιγμή της σύλληψης του Κων/νου. Κοιμόμασταν σπίτι του και τα ΕΚΑΜ έσπασαν τη τζαμαρία. Τον ξυπνάω γιατί ξύπνησα πρώτη. Θυμάμαι ακόμα το έντρομο βλέμμα του. Μου λέει «κάτσε ακίνητη, κλέφτες είναι». Και μετά μας πήγαν στη ΓΑΔΑ. Ο Κων/νος δεν θα μπορούσε να ξέρει ότι η Ο.Ο. κ ο Γ.Π. είναι μέλη της ΣΠΦ. Το έμαθε μετά τη σύλληψή του. Όταν μου έδωσαν την έκθεση σύλληψής μου να υπογράψω, είδα ένα κατεβατό από άγνωστες λέξεις. Ένα κατεβατό από όπλα. (σ: Η σύλληψη της Ηρ. έγινε το 2012 κι όχι το 2011 που έγινε του Κων/νου). Δεν προφυλακίστηκα, αφέθηκα ελεύθερη και συνέχισα κανονικά τις σπουδές μου. Παράλληλα δούλευα, δίδασκα στο διδασκαλείο ελλ. γλώσσας κ.α. Και μετά ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Μετά έγινε η δίκη, καταδικάστηκα για μια οργάνωση τα μέλη της οποίας δεν γνωρίζω. Ως προς τα όπλα το μόνο που με συνδέει με τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι η έκθεση της κ. Μεθενίτη.

Δεν είμαι ούτε στατιστική, ούτε φασματική μονάδα όπως λέει η κ. Μεθενίτη. Είμαι οι κόποι μου που καταστρέφονται.

Και κάτι τελευταίο αν μπορώ: Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία. Σε μια κοινωνία που προσεγγίζει την ουτοπία. Εγώ εργάζομαι με ανθρώπους που έχουν αφήσει τη χώρα τους, που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους. Αυτή είναι η ταυτότητά μου. Να βοηθάω μετανάστες να μάθουν ελληνικά για να σταθούν στα πόδια τους.

Δε με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κων/νος το ίδιο. 8 χρόνια δε μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών.

Πηγή: Omniatv

Best of internet