Quantcast
THE STREAM

Με επιτυχία έδιωξαν οι έλληνες ταρίφες τους εισβολείς της Uber από την Αθήνα

Συνδικάτο οδηγών με κίτρινα αυτοκίνητα εναντίον πολυεθνικής εταιρείας μεταφορών, 1-0


THE NEWSROOM · 5 Απριλίου 2018

Ένα προσωρινό τέλος μπαίνει από την επόμενη Τρίτη στα άσπρα οχήματα Uber-X στην Αθήνα, σύμφωνα με το REUTERS, αφού φαίνεται ότι τα νομικά παραθυράκια που είχε εφεύρει η εταιρία για να συνεχίσει τη λειτουργία του Uber-X δεν ήταν αρκετά μετά το νέο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει η Uber, αιτία της προσωρινής αναστολής είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα με διατάξεις που επηρεάζουν τις υπηρεσίες ridesharing, οπότε η Uber θα πρέπει να επανασχεδιάσει την στρατηγική της.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η αναστολή της uberX θα ισχύσει έως ότου βρεθεί λύση. H εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν φεύγει από την Ελλάδα, αφού θα συνεχίσει λειτουργεί η υπηρεσία uberTAXI, δηλαδή η υπηρεσία όπου η Uber συνεργάζεται με ταξί. Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «Για να φύγει κάποιος από την Ελλάδα θα πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα, έστω ένα γραφείο. Να φορολογείται στην Ελλάδα, η Uber δεν έχει τίποτα. Από πού να φύγει;».

Από τη μια το έντονο φλερτ της ΣΑΤΑ με την κυβέρνηση είναι ένα χειρότερο love story και από το twilight, αλλά από την άλλη, οι έντονες αντιδράσεις απέναντι στην υπηρεσία Uber-X έχουν σημειωθεί σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία, ενώ στην Ευρώπη η υπηρεσία απαγορεύεται στη Δανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ιταλία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Uber:

«Ξεκινώντας από μία απλή ιδέα, να μετακινείσαι με το πάτημα ενός κουμπιού, η Uber έχει γίνει παγκοσμίως μία εφαρμογή που διευκολύνει ημερησίως 15 εκατομμύρια μετακινήσεις σε πάνω από 600 πόλεις σε 65 χώρες.

Από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα το 2015, το uberX έχει γίνει μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στην Αθήνα για ασφαλή μετακίνηση στην πόλη. Περισσότεροι από 450.000 κάτοικοι και τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις τους μέσα από την εφαρμογή μας.

Ωστόσο, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε πρόσφατα με διατάξεις που επηρεάζουν τις υπηρεσίες ridesharing. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε εάν και πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε σύμφωνα με αυτό το νέο πλαίσιο και θα αναστείλουμε το uberX στην Αθήνα από την επόμενη Τρίτη μέχρι να βρούμε μία κατάλληλη λύση. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με όλους τους σχετικούς φορείς στη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να απολαύσουν τα οφέλη των σύγχρονων τεχνολογιών όπως της Uber.

Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υπηρεσία uberTAXI στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους συνεργάτες και τους οδηγούς που βασίστηκαν στην εφαρμογή μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.»

Η Uber λειτουργεί δυο υπηρεσίες στην Αθήνα: την UberX που χρησιμοποιεί ιδιώτες αδειοδοτημένους οδηγούς και την UberTAXI η οποία αξιοποιεί οδηγούς ταξί.

 

Best of internet