Quantcast
THE STREAM

Στοπ στις υπηρεσίες τύπου Uber και Taxibeat φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών

Η κατάργηση των υπάρχοντων ρυθμίσεων θα κάνει πολύ δύσκολη τη λειτουργία των ιντερνετικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης


THE NEWSROOM · 28 Σεπτεμβρίου 2017

Τέλος ετοιμάζεται να δώσει στο υπάρχον νομικό καθεστώς για τα ταξί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Η σημαντική συνέπεια του νομοσχεδίου είναι πως θα αλλάξει το καθεστώς που ωφελούσε τη λειτουργία της γνωστής Taxibeat με την κατάργηση των σχετικών διατάξεων, καθώς η εταιρεία και όμοιες της θα θεωρούνται πλέον παροχείς μεταφορικού έργου αντί για απλοί ενδιάμεσοι.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε την Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης δήλωσε πως θα κάνει προσφυγή στη δικαιοσύνη για το νέο νόμο. Μιλώντας στο capital.gr δήλωσε τα εξής:

“Θα πρέπει να εξετάσουμε το νομοσχέδιο όταν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Είμαι βέβαιος ότι θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε κάποια ανώτερη αρχή είτε σε Ελλάδα είτε σε Ευρώπη.

Πρόκειται για ευθεία επίθεση στο μοντέλο που φτιάξαμε, του οποίου την κατάργηση φαίνεται ότι επιδιώκει η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία. Αγνοούμε ποιο είναι το πρόβλημα που λύνει. Στη Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό, οι αρχές ελάμβαναν τη γνώμη μας, πολύ καιρό προτού καταρτίσουν ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη συγκεκριμένη αγορά.”

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι εταιρείες που παρέχουν μεταφορικό έργο μέσω ίντερνετ θα χρειαστεί να συνάπτουν τριετείς συμβάσεις με τους ταξιτζήδες. Το περιεχόμενο της Taxibeat συγκεκριμένα είναι πως οι πελάτες μπορούν να διαλέγουν το ταξί που θα τους μεταφέρει, αλλά και να βαθμολογούν τον οδηγό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει απαγορεύσεις, ανάγκη για πλήρη καταγραφή των οχημάτων και των οδηγών με έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες, κανονική φορολόγηση των υπηρεσιών διαμεσολάβησης, πρόστιμα για τις παραβάσεις αλλά και πως θα απαγορεύονται «οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για μεταφορά επιβατών με ΙΧ οχήματα». Με λίγα λόγια γίνεται πολύ δύσκολο, ίσως και ασύμφορο να λειτουργούν οι υπηρεσίες της Taxibeat ενώ οι ρυθμίσεις θα επηρεάσουν και την Uber.

Για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που πιάνονται να παρανομούν το πρόστιμο μπορεί να αγγίξει τα 5000 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε πρόσφατα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ ήταν παρών και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος ανήκε επί χρόνια στη Νέα Δημοκρατία αλλά ίσως αλλάξει παράταξη με τα κατάλληλα επιχειρήματα. O συνδικαλιστής φέρεται μάλιστα να δήλωσε πως ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί «προσφορά στην εθνική οικονομία».

Από τη μεριά της η Beat (πρώην Taxibeat) ξεκινά καμπάνια για την απόσυρση του νομοσχεδίου καλώντας και τους φίλους της εφαρμογής να κοινοποιήσουν σχετική ανάρτηση στο facebook. To σλόγκαν της καμπάνιας είναι “Το Beat σε χρειάζεται! Πες όχι στο νόμο που μετατρέπει την αγαπημένη σου εφαρμογή σε εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου. Εξασφάλισε στη μετακίνησή σου την ευκολία, την ποιότητα και την ασφάλεια που της αξίζει!

#SaveBeatΤο Beat σε χρειάζεται! Πες όχι στο νόμο που μετατρέπει την αγαπημένη σου εφαρμογή σε εταιρεία παροχής μεταφορι…

Posted by The BEAT App on Donnerstag, 28. September 2017

(πηγές: 1, 2)

Best of internet