Quantcast
THE STREAM

Συγκινητικό: Οι ιδρυτές του skroutz.gr επανενώθηκαν με τη χαμένη τους εταιρία

Οικογενειακές εντερπρενεριακές ιστορίες


THE NEWSROOM · 8 Φεβρουαρίου 2018

Το όνειρο για πολλούς startup εντερπρενέρς είναι μάλλον να εμφανιστεί κάποιο fund να τους ακουμπήσει κάμποσα λεφτά και μετά να κάνουν διακοπές για την υπόλοιπη ζωή τους, όμως τα πράγματα φαίνεται ότι είναι κάπως διαφορετικά για την ομάδα της διαδικτυακής πλατφόρμας skroutz, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν να αγοράσουν ξανά το 50% της εταιρίας που είχαν ιδρύσει.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε εδώ, η πώληση και η μεταβίβαση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας του skroutz.gr για 10 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ ολοκληρώθηκε από την Diοnic προς την ομάδα των βασικών μετόχων και ιδρυτών του Skroutz.

Η εταιρία Dionic διατηρούσε μόνο τον ρόλο του «παθητικού επενδυτή» παρά το γεγονός ότι κατείχε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου από το 2005, τότε που το Skroutz.gr ήταν απλώς μία ακόμα startup. Μάλιστα η Dionic είχε θέσει ως ενέχυρο το 50% που κατείχε στη Skroutz για να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της το συγκεκριμένο ποσοστό τέθηκε προς πώληση από τις πιστώτριες τράπεζες μέσω διαγωνισμού και οι τρεις αρχικοί ιδρυτές του skroutz.gr, oι οποίοι ούτως ή άλλως ασκούσαν το mangement της πλατφόρμας, έσπευσαν να το διεκδικήσουν.

Η εταιρεία, έλαβε για τη μισή «πίτα» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγορών 10 εκατομμύρια ευρώ και κάπως έτσι, οι ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι της εταιρίας Skroutz.gr κατάφεραν μετά από 1,5 και πλέον χρόνο διαδικασιών και προσφορών να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας τους.

Το skroutz.gr δραστηριοποιείται επίσης στη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Η πλατφόρμα διαθέτει περισσότερα από 7 εκατομμύρια προϊόντα σε 2.650 καταστήματα και δέχεται πάνω από 850.000 επισκέψεις την ημέρα. Το 2016, το Skroutz.gr είχε έσοδα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, 800.000 ευρώ κέρδη (προ φόρων) και μηδενικό δανεισμό.

Best of internet