Quantcast
THE STREAM

Τίποτα δεν θα αλλάξει στο νόμο για την ευθανασία ξεκαθαρίζει ο Σταύρος Κοντονής

O υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα εισηγηθεί κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι ισχύει ήδη για την ευθανασία


THE NEWSROOM · 20 Οκτωβρίου 2017

Τέλος στις φήμες σχετικά με τη νομιμοποίηση της ευθανασίας έβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4». Η συζήτηση για την ευθανασία άνοιξε μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά στην οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι ο κος Αμυράς θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Έλληνα πολίτη.

Ωστόσο ο υπουργός δικαιοσύνης, κ. Κοντονής ξεκαθάρισε ότι:

«Η Πολιτεία αντιμετωπίζει την ανθρωποκτονία με συναίνεση με ποινή φυλάκισης. Στον νέο ποινικό κώδικα παραμένει η ίδια ποινή. Επομένως ανεξάρτητα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση της ανθρωποκτονίας κατ’ απαίτηση, δεν θα υπάρχει διαφορετική ποινική μεταχείριση. Τουλάχιστον από την πλευρά μου δε θα εισηγηθώ κάτι διαφορετικό. Δεν θα μετακινηθώ από την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη πράξη ως ποινικά κολάσιμη, με ποινή φυλάκισης.

Θα γίνει δημόσια συζήτηση με αντικειμενικούς όρους. Στις προθέσεις μας δεν είναι να εισηγηθούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα».

Ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε, στην ερώτησή του, πως δεν υπάρχουν σαφείς νομικές εκφάνσεις του «δικαιώματος» στο θάνατο και ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθεσία για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία και ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος της Πολιτείας με την Εκκλησία και αν υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.

Θυμίζουμε και την πρόσφατη περίπτωση του θανάτου του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου, στην περίπτωση του οποίου ο εισαγγελέας ζήτησε την εκταφή της σορού του Βέλιου λόγω της παρουσίας μικρών ενδείξεων ότι κάποιος του έκανε ή του έδωσε ένεση προκειμένου να επισπευσθεί ο θάνατός του. Μέχρι τώρα στη χώρα μας η νομοθεσία απαγορεύει την ευθανασία, ενώ στο άρθρο 303 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι «όποιος αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο για αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια τιμωρείται με φυλάκιση». Αναγνωρίζεται δηλαδή η ύπαρξη ελαφρυντικού, το οποίο λαμβάνεται υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής.

Πηγή: CNN

Best of internet