Quantcast
THE STREAM

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση ενάντια στο διάταγμα Τραμπ για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα

Πολλές οι αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων ενάντια στην απόφαση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ


THE NEWSROOM · 29 Ιανουαρίου 2017

Σάλος έχει ξεσπάσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με το διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει σε πολίτες από 7 Μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Σουδάν, Σομαλία, Λιβύη και Υεμένη) την είσοδο στις ΗΠΑ, με αρκετούς να παραμένουν υπό κράτηση στα αεροδρόμια της επικράτειας και σε άλλους να μην επιτρέπεται η επιβίβαση με προορισμό τις ΗΠΑ.

nintchdbpict0002974848751

Ο Τραμπ ποζάρει μετά την υπογραφή του επίμαχου διατάγματος

Όπως ήταν φυσικό, πολλές και δυναμικές διαμαρτυρίες ξέσπασαν ενάντια στην απόφαση Τραμπ, επιβεβαιώνοντας πως η ακόλουθη τετραετία θα είναι όντως επεισοδιακή για τις ΗΠΑ. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε αεροδρόμια της χώρας, την ίδια ώρα που δυο Ιρακινοί, κάτοχοι βίζας (και άρα και νομικά καλυμμένοι για να εισέλθουν στη χώρα χωρίς η χώρα να διατρέχει κίνδυνο από αυτούς)κρατούνταν στο αεροδρόμιο JFK, με οργανώσεις δικαιωμάτων να καταθέτουν μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν εκ μέρους τους.

Τελικά, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν (Αν Ντόνελι η δικαστής που εξέδωσε την απόφαση) εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή που αναστέλλει τη δυνατότητα των αρχών να απελαύνουν ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες (100 με 200 υπολογίζονται οι άνθρωποι που κρατούνταν σε αεροδρόμια της χώρας), με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς, όμως, να αλλάζει η εκτελεστική δράση του διατάγματος Τραμπ (εδώ η δικαστική απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μπρούκλιν).

17565743-thumb-large

Την ίδια ώρα που το διάταγμα Trump βρίσκει εφαρμογή και για πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) να έχει λάβει την απόφαση, οι αντιδράσεις στο διεθνές πολιτικό στερέωμα είναι μεγάλες. Το Ιράν απάντησε με απαγόρευση της εισόδου στη χώρα σε Αμερικανούς πολίτες, ενώ ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε το διάταγμα Τραμπ “δώρο προς τους εξτρεμιστές”.

Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε πως διαφωνεί με την προσέγγιση Τραμπ και δε θα την υιοθετήσει, το διάταγμα καταδίκασε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Πρωθυπουργός του Καναδά καλωσορίζει όσους ξεφύγουν από τις διώξεις και την τρομοκρατία στη χώρα του.

Ενδιαφέρον, βέβαια, παρουσιάζει το γεγονός πως το διάταγμα Τραμπ επέλεξε τις 7 εν λόγω χώρες βάσει νομοσχεδίου που είχε περάσει η κυβέρνηση Ομπάμα για την παροχή βίζας και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών.

Καταγραφή

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το σήριαλ μόλις ξεκίνησε κι έχουν να παιχτούν ακόμη μπόλικα επεισόδια.

Best of internet