Quantcast

Πέθανε ο Joel Schumacher, σκηνοθέτης του Batman Forever και του Lost Boys

R.I.P. άρχοντα του campiness και της καλτίλας

THE NERDSTREAM

23 Ιουνίου 2020

Έφυγε χτες σε ηλικία 80 χρονών και μετά από μάχη με τον καρκίνο ο Joel Schumacher, ο Αμερικάνος σκηνοθέτης που συνδέθηκε όσο λίγοι άλλοι με την campy και cult πλευρά του mainstream αμερικάνικου σινεμά από το ’80 μέχρι σήμερα. Και βέβαια, παρότι πολύς κόσμος τον θυμάται αρνητικά για τις δύο ταινίες Batman μέσα στα 90s, παρέμεινε ένας δημιουργός που άφησε μεγάλο πλην άνισο έργο πίσω του.

Στις αρχές των 80s ο Schumacher ξεκίνησε από τα cult βάθη του αμερικάνικου σινεμά με τα The Incredible Shrinking Woman και D.C. Cab, αλλά στη συνέχεια έφτιαξε δύο νεανικές ταινίες που καθόρισαν το πνεύμα της εποχής στη μεγάλη οθόνη. Το πρώτο ήταν το coming-of-age St. Elmo’s Fire, το δεύτερο ήταν το εξαίρετο βαμπιρικό The Lost Boys.

Στη δεκαετία του ’90, ο Schumacher έφτιαξε δύο από τις καλύτερες ταινίες του, το φοιτητοhorror Flatliners και το Joker-πριν-το-Joker Falling Down (μαζί με τα δικαστικά θρίλερ The Client και A Time to Kill), επιτυχίες οι οποίες του έδωσαν τα κλειδιά για το Batman franchise του Tim Burton. Βέβαια, εκεί το πράγμα δεν πήγε και τόσο καλά, αφού τα Batman Forever και Batman & Robin παραμένουν δύο από τις πιο μισητές superhero ταινίες έβερ. Και ΟΚ, σίγουρα δεν πρόκειται για αριστουργήματα (λολ), αλλά έχουν κάτι απολαυστικό μέσα στην τρασίλα τους.

Αφού η αποτυχία της δεύτερης ταινίας Batman σκότωσε το τέλος της τριλογίας που σχεδίαζε ο Schumacher, ο σκηνοθέτης συνέχισε να δουλεύει στο Hollywood με μεγάλους ηθοποιούς, χωρίς όμως να αποκτήσει ξανά την φήμη του σημαντικού δημιουργού. Παρόλα αυτά, συνέχισε να φτιάχνει κάποιες καλές και διασκεδαστικές ταινίες σαν το Tigerland και το Phone Booth. Η τελευταία του δουλειά ως σκηνοθέτης ήταν το 2013, όταν γύρισε δύο επεισόδια για την πρώτη σεζόν House of Cards.

Χτες, λοιπόν, η μέρα ανήκε σε εκείνον και τον Hollywood τον αποχαιρέτισε τρυφερά:

Best of internet