Quantcast
politix OPINION

Καλό θα ήταν οι αστυνομικοί να μη βγάζουν γκάνια μέσα στα πανεπιστήμια

Το ότι ένας εκτός υπηρεσίας αστυνομικός απειλούσε με πιστόλι διάφορους ανθρώπους μέσα σε πανεπιστήμιο μπορεί να μην ήταν η καλύτερη δυνατή εκδοχή των πραγμάτων


Κώστας Αρβανίτης · 25 Φεβρουαρίου 2020

Ένα περιστατικό αρκετά πρωτότυπο ώστε να τονώσει ακόμη και το κουρασμένο show που λέγεται «ΕΛΑΣ και πανεπιστήμια» μας ήρθε χτες από την διάσημη για τα εκπληκτικά περιστατικά που συμβαίνουν γύρω της, ΑΣΟΕΕ (κατά κόσμον Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τρεις μήνες μετά τα εξωτικά γκάνια της Δόμνας Μιχαηλίδου, τελικά βρέθηκε ένα όπλο: Δυστυχώς, ήταν ένα απλό υπηρεσιακό πιστόλι της Ελληνικής Αστυνομίας, στο χέρι ενός εκτός υπηρεσίας ειδικού φρουρού, ο οποίος το είχε στραμμένο προς φοιτητές της ΑΣΟΕΕ.

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από πολιτικές συλλογικότητες του πανεπιστημίου:

Πριν μερικά λεπτά άνδρας της ασφάλειας έβγαλε όπλο απειλώντας τους φοιτητές και φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ τα…

Gepostet von Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ am Montag, 24. Februar 2020

Αν μη τι άλλο, τα σύγχρονα μέσα επέτρεψαν στο σπάνιο αυτό θέαμα να αποθανατιστεί όπως του αξίζει:

Η στιγμή που άνθρωπος της ασφάλειας βγάζει όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ σε φοιτητές!

Gepostet von Resistencia – EAAK ΑΣΟΕΕ am Montag, 24. Februar 2020

Και στο YouTube:

Κι ακόμη πιο καθαρά:

Πως μπορεί να φτάσαμε όμως σε ένα ομολογουμένως τόσο πρωτότυπο περιστατικό; Το να περιφέρεται ένας αστυνομικός με το όπλο στο χέρι και να σημαδεύει τον κόσμο μέσα σε μία πανεπιστημιακή σχολή συμβαίνει πρώτη φορά, όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον. Υπάρχει αναμφίβολα ένας αέρας ανανέωσης στο γεγονός, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

Είναι σαφώς πιθανό να βρισκόταν σε μυστική αποστολή για λογαριασμό του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Είναι εξίσου πιθανό να ξεχάστηκε απλά και να περπατούσε με το όπλο στο χέρι όλη την ώρα, χωρίς να το καταλάβει. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να κυκλοφορεί σκόπιμα έτσι , ώστε να μπορεί να προλάβει κάθε είδους εγκληματική πράξη εν τη γενέσει της. Πολλά τα ενδεχόμενα.

Το ότι μπορεί να πυροβολούσε και να σκότωνε κάποιον από τους απέναντι ή μία γιαγιά στο απέναντι πεζοδρόμιο, μικρή σημασία έχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μπορούσε να πατήσει τη σκανδάλη κατά λάθος πάνω στον ενθουσιασμό του. Αδιάφορο κι αυτό, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ κι άλλες πηγές, ο ειδικός φρουρός ήταν απλά ένας ρομαντικός νέος που ήθελε να δει το κορίτσι του που σπουδάζει εκεί:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2020) αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο.

Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από (30) περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος.

Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση.

Ο αστυνομικός απεγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και διακομίσθηκε τραυματίας στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού.»

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι της ΑΣΟΕΕ παρουσιάζει μία αρκετά διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων:

«Σήμερα αντιμετωπίσαμε κάτι διαφορετικό από τις σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στη σχολή. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, αντιληφθήκαμε ένα άτομο να σταθμεύει τη μηχανή του μπροστά από τους πάγκους των μικροπωλητών στην κεντρική είσοδο της ΑΣΟΕΕ (ντυμένος με πολιτικά ρούχα έχοντας μόνο το υπηρεσιακό του κράνος), και να προπυλακίζει μετανάστη μικροπωλητή, μεταξύ άλλων λέγοντάς του ” Δικά σου τα τσιγάρα; Πάρτα και φύγε από την σχολή”. Όταν του ζητήθηκε ο λόγος απάντησε ότι είναι από την ελληνική αστυνομία, βάζοντάς το στα πόδια.

Μέσα στον πανικό του πέταξε το υπηρεσιακό του κράνος και αυτοεγκλωβίστηκε σε ένα μικρό διάδρομο του κάτω προαυλίου της ΑΣΟΕΕ. Εκείνη την ώρα αντανακλαστικά τράβηξε το υπηρεσιακό του όπλο, βγάζοντας την ασφάλεια και άρχισε να σημαδεύει τα πρόσωπα των αλληλέγγυων συντροφισσών και συντρόφων, φωνάζοντας ” Κάντε πίσω, θα το χρησιμοποιήσω”. Ταυτόχρονα, ως άμεσο αντανακλαστικό στην θέα του όπλου, ομάδα συντρόφων έσπασε την μηχανή του.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο μπάτσος σημάδευε με ευθεία βολή τόσο τα κεφάλια μας όσο και των φοιτητών που διέρχονταν στο προαύλιο, ο προαύλιος χώρος της σχολής ήταν κατάμεστος απο κόσμο λόγω του ακαδημαϊκού προγράμματος της σχολής. Το εν λόγω σκηνικό διήρκησε περίπου 5 λεπτά κατά την διάρκεια των οποίων ο επίδοξος “Κορκονέας” με το ελεύθερο χέρι του χρησιμοποίησε το κινητό του για να καλέσει ενισχύσεις φωνάζοντας και κλαίγοντας στους συναδέλφους του: “Ρε βλάκες ελάτε για βοήθεια δεν αντέχω άλλο”.

Αντιλαμβανόμενοι την ασφάλειά μας, όσο και των υπόλοιπων φοιτητών, σαν προτεραιότητα, επιλέξαμε να μην κλιμακώσουμε περισσότερο το συμβάν αφήνοντάς τον να πηδήξει τα κάγκελα επί της πατησίων εγκαταλείπωντας έτσι τον χώρο της σχολής. Με το που πήδηξε, δύο διμοιρίες ΜΑΤ κατεφθασαν ήδη στην κεντρική είσοδο με σκοπό την “διάσωσή” του, με τις οποίες ακολούθησε ολιγόλεπτη σύγκρουση καθώς εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου.»

Μια τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Στατιστικής που μίλησε στο news247 είχε επίσης τις διαφωνίες της με την ΕΛΑΣ:

«Ήταν περίπου 3 το μεσημέρι. Εμείς είχαμε διάλειμμα από το μάθημα και βρισκόμασταν στο προαύλιο. Εμφανίστηκε ένας τύπος με πολιτικά και ένα κράνος και επειδή σε κάποιους φάνηκε περίεργος, τον ρώτησαν αν είναι από την Ασφάλεια. Εκείνος στην αρχή δεν απαντούσε, αλλά όταν οι φοιτητές επέμεναν να ρωτούν τους είπε: Ναι ρε είμαι, τι θέλετε;” και άρχισε να τρέχει. Ξαφνικά βγάζει το όπλο. Αρχίσαμε όλοι να φωνάζουμε και να τρέχουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Το κρατούσε και σημάδευε προς φοιτητές. Επικράτησε πανικός. Φωνάζαμε “Έχει όπλο”.»

Λίγο μετά μπήκαν τα ΜΑΤ:

«Ξαφνικά βλέπουμε τα ΜΑΤ να φτάνουν. Μπήκαν στο προαύλιο, πέταξαν κρότου λάμψης χωρίς απολύτως κανέναν λόγο και προσπάθησαν να μπουν στη σχολή. Ήταν εκεί και καθηγητές και φοιτητές γιατί γίνονταν μαθήματα. Βλέποντας τα ΜΑΤ να κάνουν έφοδο τρέξαμε μέσα στο κτίριο. Αυτό κράτησε δύο λεπτά και μετά αποχώρησαν.»

Έχουμε την υποψία ότι θα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν ο ειδικός φρουρός είναι όντως χτυπημένος στο σώμα (σε δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα ότι είναι ολόκληρος πρησμένος) ή αν η ΕΛΑΣ εννοεί ότι χτυπήθηκε η αυτοπεποίθησή του. Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε παρέμβαση των ΜΑΤ, όπως αυτή που συνέβη πριν λίγους μήνες, όταν το κλίμα περί πανεπιστημίου – γιάφκας ήταν στο ζενίθ του:

Την ίδια στιγμή που έπεφταν μια προς μια οι επίπλαστες κατηγορίες για τους συναδέλφους μας, δυνάμεις της ασφάλειας και των ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ και μάλιστα άνθρωπος της ασφάλειας σημάδεψε με όπλο φοιτητές! Με πρόσχημα το παρεμπόριο θέλουν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και να δείξουν ότι κάνουν κουμάντο! Ωστόσο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα κυκλώματα ναρκεμπορίου και παρεμπορίου δρουν ανενόχλητα. Ο στόχος για αυτούς είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι όπως μικροπωλητές και τοξικοεξαρτημένοι.

Gepostet von Resistencia – EAAK ΑΣΟΕΕ am Montag, 24. Februar 2020

UPDATE: Σε νέο, τραβηγμένο από την πλευρά των φοιτητών βίντεο που κυκλοφόρησε την επόμενη, το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι μία μακρά διαπραγμάτευση για την αποχώρηση του αστυνομικού. Σε υψηλούς τόνους μεν, διαπραγμάτευση δε: Οι αναστατωμένοι φοιτητές του φωνάζουν ότι «εδώ είναι πανεπιστήμιο!» και προσπαθούν να τερματιστεί η επικίνδυνη κατάσταση με την αποχώρησή του, λέγοντας του ότι θα φύγει σώος αν αφήσει το όπλο ή το βάλει μέσα στη θήκη. Ο αστυνομικός δεν το δέχεται και σε κάποια φάση ακούγεται να απειλεί ότι «θα το χρησιμοποιήσει».

Δείτε το βίντεο:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόσφατα υπήρξε κι άλλο ένα περιστατικό με εκτός υπηρεσίας ειδικούς φρουρούς, με το όπλο του ενός μάλιστα να εκπυρσοκροτεί. Οι δύο αστυνομικοί κάπως βρέθηκαν έξω από ένα νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι, κάπως πλακώθηκαν με μπράβους, ο ένας κάπως πυροβόλησε στον αέρα για να σωθεί, η σφαίρα κάπως πέτυχε ένα αυτοκίνητο εκεί γύρω. Σε όλους μας έχει συμβεί.

Στην χτεσινή περίπτωση βέβαια είναι αλλιώς τα πράγματα, σύμφωνα τουλάχιστον με την αντικειμενική γνώμη του πρόεδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλη Ντούμα:

«Ευτυχώς, προέταξε εκφοβιστικά το υπηρεσιακό του όπλο γιατί σήμερα θα ήταν μακαρίτης.»

Ο δε νυχτοφύλακας των Εξαρχείων, Θάνος Πλεύρης, πρότεινε να πάρει και έπαινο για τα skills του στη διαχείριση πλήθους:

Ας κρατήσει σημειώσεις από τους παραπάνω μύστες η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ που θα πάει στον εισαγγελέα για το σκηνικό. Η ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή το αναφερόμενο περιστατικό εισόδου στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος αστυνομικού εκτός υπηρεσίας και πρόταξης όπλου σε ομάδα που τον καταδίωκε, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Καταδικάζουμε την είσοδο κάθε είδους οπλοφόρων εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος χωρίς νόμιμη αιτία, καθώς και την παράνομη απειλή χρήσης οποιουδήποτε όπλου. Τέτοιες συμπεριφορές είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Για το αναφερόμενο περιστατικό θα ενημερωθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου αυτές να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Η προσπάθεια μας παραμένει διαρκής για τη διασφάλιση συνθηκών, εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, κατάλληλων για την εκπαίδευση και την έρευνα με
ακαδημαϊκή ελευθερία και ασφάλεια για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.»

Τα πολιτικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη μονομαχία στο Ελ Πάσο της Πατησίων. Το Ίντερνετ δεν περίμενε κανέναν για να δώσει τη δική του ερμηνεία για τα γεγονότα, φυσικά:

Gepostet von Peterson Denise Wilberforce am Dienstag, 25. Februar 2020

Κρούσμα Κορκονοϊού στην ΑΣΟΕΕ

Gepostet von Σπύρος Γεράρδης am Montag, 24. Februar 2020

Καλό είναι να μην απειλούμε φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ με κάποιο πιστόλι

Gepostet von Καλές Απόψεις am Dienstag, 25. Februar 2020

Εμείς γενικά να πούμε ότι μάλλον υπάρχει μία χαλαρή συσχέτιση μεταξύ όπλων που βγαίνουν από τη θήκη και ανθρώπων που πυροβολήθηκαν ή/και σκοτώθηκαν από αυτά. Ας θυμηθούμε εδώ ότι μετά από ένα σχετικά γνωστό περιστατικό που συνέβη το 2008 στα Εξάρχεια, η αρχική γραμμή άμυνας για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ήταν ότι απειλήθηκε από ένα παιδί 15 χρονών και την παρέα του.

Θα ήταν γενικά ωφέλιμο η κατάσταση με παρουσία αστυνομικών να μην είναι λιγότερο ασφαλής από όσο χωρίς παρουσία αστυνομικών #Καλές Απόψεις.

Best of internet