Quantcast
POLITIX

Νέα Υόρκη: Ροζ ελληνική σημαία τρίγκαρε οργισμένο Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

ΠΟΙΟΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ


THE NEWSROOM · 19 Δεκεμβρίου 2023

Οργισμένος Έλληνας έγινε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Για την ακρίβεια, οργίστηκε αγκαλίτσα με τον μονίμως οργισμένο Έλληνα Δημήτρη Νατσιό, τον πρόεδρο του κόμματος Νίκη. Η αφορμή ήταν ένα έργο της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, με το οποίο η εικαστικός συμμετείχε σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, η οποία μάλιστα γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό. Επιμελητήριο.

Το έργο της Γ. Λαλέ, το οποίο ονομάζεται «Neighborhood Guilt» (“Η Ενοχή της Γειτονιάς”),  είναι μια ελληνική σημαία που αποτελείται από κόκκινες και ροζ λωρίδες υφάσματος. Οι λωρίδες φτιάχτηκαν με κλινοσκεπάσματα που δόθηκαν στην εικαστικό από κακοποιημένες γυναίκες της Ελλάδας και άρα να αναδείξει την κατάσταση με τις γυναικοκτονίες και όχι μόνο. Με δυο λόγια, δεν είναι και πολύ ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ υλικό, όπως έκριναν σε πρώτη φάση και στο προξενείο της χώρας μας στην ΝΥ.


Εκτός αν σε πειράζει τόσο πολύ το ροζ χρώμα, όπως πειράζει τον Δημήτρη Νατσιό του ΝΙΚΗ:

«Στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης παρουσιάστηκε αυτό το “κουρέλι” ως σημαία μας! Η σημαία μας φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας.»

Να πούμε επίσης ότι είχαν προηγηθεί οι (πιο διακριτικές μεν, στην ίδια κατεύθυνση δε) μπηχτές του εκδότη της ελληνοαμερικάνικης εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας, Aντώνη Διαματάρη:

«Ο σημερινός γενικός πρόξενος φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έφεση στην φιλοξενία εκθέσεων στους χώρους του Προξενείου, από ό,τι συνήθως έχουν οι γενικοί πρόξενοι. Χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να είναι αρνητικό. Ωστόσο, η βασική αποστολή του γενικού προξένου δεν είναι βέβαια οι εκθέσεις έργων τέχνης, αλλά η εξυπηρέτηση της Ομογένειας που, δυστυχώς, όλο και περισσότερο χωλαίνει, όπως αποδεικνύεται από τα παράπονα που δεχόμαστε.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ.

Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας. Απορώ πώς του ξέφυγε αυτό του γενικού προξένου

Θυμάστε τι άλλος είναι ο κ. Διαματάρης; Είναι ο τύπος που υπήρξε υφυπουργός Ομογένειας και παραιτήθηκε όταν τον πιάσανε να διαφημίζει μεταπτυχιακό που δεν πήρε ποτέ.

Να πούμε εδώ ότι ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου έκανε μια μάταια τελικά προσπάθεια να υπερασπιστεί το έργο και την ανάρτησή του στην έκθεση. Προσπάθησε μέχρι και να πει ότι στην πραγματικότητα η καλλιτέχνης υιοθετεί την σημαία σαν ισχυρό σύμβολο ενότητας της κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο «Cosmos FM» το πρωί της Κυριακής:

«Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να μην λαμβάνει προσωπικές διαστάσεις. H Τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος.  Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνις και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας

Κάτι παρόμοιο (σε πιο συνοπτική μορφή, μάλλον γιατί κατάλαβε ότι πρόκειται για μάταιο κόπο) είπε και η ίδια η Λαλέ με δήλωσή στο real.gr:

«Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου: Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Δε μασάει ο Νατσιός από τέτοια περίτεχνα παραπλανητικά επιχειρήματα, αγαπητές φίλες και φίλοι. Βασικά όχι απλά δε μασάει, αλλά κατάφερε να πάρει μαζί του και τον κατά τα άλλα τελείως ξενέρωτο Γεραπετρίτη ώστε το έργο να πάρει τον πούλο. Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, το έργο που ξύπνησε τους Έλληνες θα κατέβει με εντολή του υπουργού Εξωτερικών:

Εμείς εδώ είμαστε, αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη:

Best of internet