Quantcast
ORIGINALS

17 Χρονιά Σιωπή

Η εμψυχωτική ιστορία ενός ανθρώπου που ήθελε να μάθει να ακούει


Moloch · 20 Μαρτίου 2013

Ο John Francis, γεννήθηκε το 1946 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και προέρχεται από την εργατική τάξη. Εργάζεται ως περιβαλλοντολόγος και ακούει στο ψευδώνυμο Τhe Planetwalker, όπου Planetwalk λέγεται και η μη-κυβερνητική και μη-κερδοσκοπική οργάνωση του.


John Francis, Planetwalker, Wood RIver Valley, Idaho

Γιατί Planetwalker;

Τo 1971, μετά από μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του San Francisco, o John Francis σταμάτησε να μετακινείται με μηχανοκίνητα μέσα. Για 22 χρόνια (1972-1994) χρησιμοποιούσε αποκλειστικά και μόνο τα πόδια του για να φτάσει στον εκάστοτε προορισμό του, ενώ στο διάστημα αυτό, περπάτησε όλες τις ΗΠΑ και μέρος της Λατινικής Αμερικής. Ήλπιζε με αυτήν την απόφαση να εμπνεύσει και άλλους, ώστε να σταματήσουν να ενισχύουν της πετρελαϊκή οικονομία.

Την επόμενη χρονιά σταμάτησε και να μιλάει. Η σιωπή του διήρκεσε 17 χρόνια (1973-1990). Επικοινωνούσε μόνο με αυτοσχεδιασμούς πάνω στη νοηματική γλώσσα, με σημειώματα και με την βοήθεια του banjo του. Στο βιβλίο του εξηγεί τους λόγους: «Στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικής μου ζωής δεν άκουγα πλήρως. Άκουγα μέχρι όσο χρειαζόταν, για να καταλάβω εάν οι αντιλήψεις του συνομιλητή μου ήταν σύμφωνες με τις δικές μου. Εάν δεν ήταν, σταματούσα να ακούω και σκεφτόμουν τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσα ενάντια στην θέση που νόμιζα ότι είχε ο συνομιλητής μου».

Η απόφαση πάρθηκε στα 27α γενέθλιά του ως μία δοκιμή χωρίς χρονικό όριο. Σε κάθε επόμενη γενέθλια ημέρα, που ακολούθησε μέχρι το 1990, αναρωτιόταν εάν πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του σιωπηλά, όμως οι αρετές της σιωπής ήταν αρκετές για να παραμείνει σε αυτή. Κατάφερε να πειθαρχήσει την φλυαρία του, να ακούει πραγματικά τους άλλους και να ησυχάσει το μυαλό του.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου απέκτησε τρία πτυχία και ένα διδακτορικό στην Αγροτική Οικονομία και την Διαχείριση του Περιβάλλοντος, όπως πολλοί τελειόφοιτοι φοιτητές και ο Francis δίδαξε σε τάξεις κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών.

200811_omag_john-francis_350x263

 

Luben Highlight Info: Την επόμενη μέρα, αφότου ξεκίνησε ξανά να μιλάει, μετά το σοκ που άκουσε την φωνή του, τον χτύπησε αυτοκίνητο. Αρνήθηκε να μετακινηθεί στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο, εξήγησε ότι δεν χρησιμοποιεί μηχανοκίνητα μέσα αλλά μία νοσοκόμος ήθελε να διευκρινίσει περισσότερο τα λεγόμενα του. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος, ο οποίος τους έπεισε να αφήσουν τον τραυματία να περπατήσει.

-Why are you afraid of riding in cars? Is it a religious thing?

-No, it’s not religious.

-Is it a spiritual practice or something?

-No.

-Well, it’s principles, huh?

-Principles! Yes, it’s principles!

-Honey, if you can suspend your principles for five minutes, we can drive your butt to the hospital.

-I don’t think principles work that way. You can’t just suspend them for five minutes.

 

Το 2006 η Universal αγόρασε τα δικαιώματα της ιστορίας του για να τη γυρίσει σε ταινία. Ο Will Smith έσπευσε να δηλώσει το ενδιαφέρον του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

john-francis-photo-art-rogers-pt-reyes

Μπορείς να ακούσεις τον John Francis στην ομιλία του για το TED.

Best of internet