Quantcast

RIOT: Κάνε μια εξέγερση στα 8 bit

Από την πλατεία Ταχρίρ και την Αθήνα σε ένα cartridge NES για μια οθόνη smart-phone

Σπύρος Μαυρογιάννης

26 Φεβρουαρίου 2013

Πριν διαβάσεις αυτό το κείμενο. Δες αυτό το βίντεο ↑

Τώρα πάμε.

Ο Guy Debord -αυτός ο γλυκύτατος αλκοολικός μπουρδολόγος- καταλήγει το κεφάλαιο 2 της «Κοινωνίας του Θεάματος» με μια νευραλγική τοποθέτηση, λέγοντας:

«Η συνείδηση της επιθυμίας και η επιθυμία της συνείδησης είναι ένα και το αυτό σχέδιο που -στην αρνητική του μορφή- επιθυμεί την κατάργηση των τάξεων, δηλαδή την άμεση εξουσία των εργαζόμενων σε κάθε στιγμή της δραστηριότητας τους. Το αντίθετο του είναι η κοινωνία του θεάματος, όπου το εμπόρευμα αυτοθαυμάζεται μέσα σε ένα κόσμο που το ίδιο δημιούργησε.»

Τι συμβαίνει άραγε όταν η ίδια η τέλεση αυτού του σχεδίου μετατρέπεται σε θεαματικό και εμπόρευμα για να αυτοθαυμάζεται μέσα σε ένα κόσμο που ο ίδιος το δημιούργησε; Δεν έχω καμία ιδέα τι θα σκαρφιζόταν ο Guy, ξέρω τι σκαρφίστηκε ο πρώην Editor/Cinematographer της Valve Software Leonard Menchiari, project manager της ομάδας ανάπτυξης του Riot.

Ενός game που εξομειώνει μια σύγκρουση μεταξύ εξεγερμένων διαδηλωτών με τις δυνάμεις της αστυνομίας δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να διαλέξει πλευρά, να κατευθύνει στρατηγικά και επιχειρησιακά τις δυνάμεις του σε ένα πεδίο μιας κοινωνικής μάχης. Όλα αυτά με 8bit γραφικά. Για Android, iPhone και PC. Αλήθεια τώρα.

 
 

 
 

Ο Menchiari έχει συγκεντρώσει μια αξιολόγοτατη ομάδα συνεργατών με έδρα την Ιταλία μεταξύ των οποίων τον game designer Mattia Traverso, τον senor προγραμματιστή Ugur Ister, συνεπικουρούμενους από συνθέτες και sound designers. Με βάση τα όσα οι ίδιοι περιγράφουν για το παιχνίδι Θα μπορούσε αυτή η ιδέα -που έχουμε σκεφτεί όλοι λίγο πολύ- να σταμάταγε απλά στο επίπεδο της αισθητικοποίησης των συγκρούσεων και του αχαλίνωτου fun της 8bit απεικόνισης των sprites, των molotov και των αντικειμένων που εκτοξεύονται εκατέρωθεν. Οι ίδιοι ωστόσο προτιμούν να τραβήξουν το concept ακόμα παραπέρα, επιχειρώντας να το μετατρέψουν σε ένα ιδιότυπο κοινωνιολογικό πείραμα.

 
 

 
 

Διαβάζοντας την περιγραφή του context στο οποίο τοποθετούν το Riot οι ίδιοι οι συντελεστές στην fundraising σελίδα τους στο indiegogo :

Καθώς η οικονομική κρίση εξαπλώνεται, η δυσφορία ολόκληρων τμημάτων του πληθυσμού δε μπορεί να αποσοβηθεί, θα ξεσπάσει σε εξεγέρσεις, στις οποίες ο ήχος απο πολλές φωνές που δεν είχαν ακουστεί, θα ακουστεί μονομιάς. Ο υπεύθυνος του project Leonard Menchiari έχει ο ίδιος την εμπειρία αυτού του τρόπου διαμαρτυρίας. Το παιχνίδι Riot γεννήθηκε σαν μια μορφή να εκφραστεί αυτό, και να αφηγηθεί παραστάσεις από τέτοιες συγκρούσεις.

Τι είναι αυτό που πυροδοτεί εξεγέρσεις; Τι είναι αυτό που σκέφτεται ένα όργανο της τάξης κατά τη διάρκεια της μάχης; Στο “Riot” ο παίχτης θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει την μάχη από την οπτική γωνία και των δύο πλευρών, σε ένα παιχνίδι όπου δεν υπάρχει σαφώς οριοθετημένη «νίκη» ή «ήττα», για καμία πλευρά.

 
 

 
 

Είναι αυτό ακριβώς το -τελευταίο- χαρακτηριστικό του παιχνιδιού που το αναδεικνύει σε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο. Ακόμα περισσότερο η διακήρυξη της ομάδας ανάπτυξης εξηγεί ότι η συγκέντρωση των funds θα βοηθήσει τους συντελεστές να ταξιδέψουν σε κάθε εξεγερσιακή γωνιά του κόσμου, από την Αθήνα στην πλατεία Ταχρίρ και απο κει στη Συρία ή στην Νέα Υόρκη, για να λάβουν μέρος, να αντιμετωπίσουν ιδίοις όμμασι την καταστολή, να δημιουργήσουν και να αφομοιώσουν τις παραστάσεις που χρειάζονται σαν ενεργά υποκείμενα, για να δώσουν σε επόμενες εκδόσεις του παιχνιδιού ακόμα πιο ρεαλιστική απεικόνιση.

Η αυστηρότητα του εγχειρήματος καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι επιζητούν τα σχόλια και τη συνεισφορά μόνο από ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν ενεργή συμμετοχή σε εξεγέρσεις και συγκρούσεις ανά τον κόσμο για να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν λιγότερο biased παρουσίαση των δεδομένων.

 
 

 
 

Σύμφωνα με τους ίδιους, ως πολίτες ενός διεφθαρμένου και πνιγμένου στο δημοσιονομικό χρέος κράτους όπως η Ιταλία, είναι φύσει αδύνατο να επιτύχουν μια χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Είναι αυτός ο λόγος που ζητούν την άμεση χρηματοδότηση της κοινότητας των gamers (εξεγερμένων ή όχι) για να καλύψουν τα βασικά έξοδα του εγχειρήματος. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες η σελίδα στο fundraising site χρειάζεται ακόμα 20 μέρες τρεξίματος και έχει συγκεντρώσει τα 9000$ από το σύνολο των 15000$.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες η «εκλογική μάχη» στην Ιταλία οδηγεί σε μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι, με μια πολιτική γραμμή ακραίας «δημοσιονομικής πειθαρχείας», περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και καταστολής ακριβώς ίδιας με αυτή που βιώνουμε στην Ελλάδα ακόμα πιο οξυμένα τα τελευταία χρόνια. Ο Leonard Menchiari επιχειρεί μέσω μιας πανέξυπνης οδού να χρησιμοποιήσει την ποπ κουλτούρα των video games, την υπέροχα δομημένη αισθητική παράσταση των 8 μπιτ, των παιχνιδιών της παιδικότητας μας, της παιδικότητας μιας ολόκληρης γενιάς που βρίσκει τον εαυτό της στο μετέωρο βήμα της κοινωνικής ανασφάλειας και της ανάγκης για το ξεπέρασμα και την οικοδόμηση μιας υπαρκτής αντιπρότασης.

Η αντιπρόταση του Riot θεμελιώνεται όχι σαν ένα ακόμα θεαματικό, ένα εφήμερο εμπόρευμα που θαυμάζει αποστασιοποιημένα τη βία των κοινωνικών συγκρούσεων. Αλλά ως ενός οχήματος που «σταματάει να ακούει τα ψέματα των media, κλείνει την τηλεόραση και στρατεύεται στην πρώτη γραμμή, σε μια μάχη πρώτα και κύρια για την ελευθερία του λόγου». Για τη μάχη για το επέκεινα, ένα αντι-θεαματικό ξεπέρασμα του Παλιού Κόσμου όπως θα προσέθετε ο γερο-Debord προσθέτουμε εμείς.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Facebook Page: https://www.facebook.com/riotgame.org
Twitter Page: https://twitter.com/LMenchiari
Official Website: http://www.riotgame.org
Presskit: http://www.stimunation.com/projects/RIOT/presskitSite/

Contact email: [email protected] ; [email protected]

 
 

 
 

Best of internet