Quantcast

Will Love Tear Us Apart?: Ένα Video Game βασισμένο στους Joy Division

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μεταφέρει την ατμόσφαιρα και το περιεχόμενο του ιστορικού τραγουδιού των Joy Division, αυτό είναι το παιχνίδι του Gordon Calleja

Normo Gin

4 Ιουνίου 2013

joyd

 
 

Θέση: αν υπάρχει ένα κομμάτι που κατάφερε να εκφράσει την καθημερινή αγωνία 5-6 διαφορετικών γενεών, αυτό θα το έχουν γράψει οι Joy Division. Πιθανώς να είναι και το Love Will Tear Us Apart, το γνωστό κομμάτι των Joy Division που υμνεί το αναπόφευκτο τέλος κάθε εφηβικής και μετ-εφηβικής ερωτικής σχέσης, όταν πια εχεί παραδοθεί στη μανιέρα, την επανάληψη, τη βαρεμάρα, την κούραση και την απογοήτευση.

 
 

joyd1

 
 

Όπως το τραγούδι δεν μασάει τα λόγια του, έτσι και το παιχνίδι που εμπνεύστηκε απ’ αυτό ο Gordon Calleja δεν αποσκοπεί στην ευχαρίστηση. Όπως δηλώνει ο δημιουργός του “αυτό που καθοδηγεί το παιχνίδι είναι η προοπτική να αναστατώσει τον παίχτη προκειμένου να θυμηθεί τις σκοτεινές μέρες πριν τον θάνατο μίας σχέσης”, πράγμα που αναπόφευκτα επιτυγχάνει καθώς ο ελάχιστος χειρισμός που απαιτείται από τον παίχτη σε συνδυασμό με τα σκοτεινά, αινιγματικά και αγχώδη τοπία μεταδίδουν τη σαφή αίσθηση της αδυναμίας να κατανοήσεις και να ελέγξεις μία κατάσταση.

 
 

joyd2

 
 

Το παιχνίδι είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ένα μικρό διαδραστικό αριστούργημα που σοκάρει τον χρήστη χωρίς περιττές φανφάρες. Είναι διαθέσιμο online και αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη. Σε μία εύθυμη νότα, μνημονεύουμε το σχόλιο του περιοδικού Fact: “She’s Lost Her Controller”.

Παίζουμε εδώ. Και μετά θυμόμαστε όλη τη δισκογραφία των Joy Division. Και καλά κάνουμε.

 
 

 
 

Best of internet