Quantcast

Δράκουλας και Σια (1959)

Η horror δρακουλιάρικη παρωδία που κλείνει γεμάτο μισό αιώνα ζωής

LUBEN CREW

1 Ιουνίου 2013

Ο Θανάσης Καρατριμπούρας (Κώστας Χατζηχρήστος) φτάνει μεσάνυχτα σ’ ένα απόμακρο χωριό και ζητάει να τον οδηγήσουν στο Κόκκινο Κάστρο. Κανείς όμως από τους ντόπιους δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει γιατί φοβούνται τον αφέντη του Κάστρου, που είναι βρικόλακας. Τελικώς ο Θανάσης Καρατριμπούρας οδηγείται στο Κάστρο από τον «τρελό του χωριού» και η πλοκή συνεχίζεται σε γνωστά (λίγο βαρετά) μονοπάτια.

Το Δράκουλας και Σια σκηνοθεσίας Ερρίκου Ιατρού το 1959, πιστή ελληνική μεταφορά του ιταλικού parody Uncle Was A Vampire αποδεικνύει ότι το καλτ horror/scifi στην Ελλάδα κλείνει εύκολα τον μισό αιώνα ζωής. Η ίδια η παράδοση των ταινιών της Hammer δεν γνώρισε ποτέ καμία ιδιαίτερη ελληνική εκδοχή (ακόμα και με διάθεση κλοπής) στην Ελλάδα, καθώς πάντα το δράμα και το horror στον ελληνικό κινηματογράφο είχε μια πιο ρεαλιστική, προσγειωμένη, κοινωνική ματιά. Παρολαυτά, η κωμωδία στο «δρακουλιάρικο» στορυ, όπως φαίνεται είναι ώριμη από πολύ πιο πίσω.

Το μαυρόασπρο αυτό καλτ διαμαντάκι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όλα τα κλισέ των ταινιών τρόμου του είδους – δρακουλιάρικες πόζες, μπέρτες, εξαφανίσεις, «ειδικά εφέ», Igor-ικό καμπούρη επιστάτη του Κάστρου και γενικώς ό,τι τραβάει η ψυχή. Στο καστ μεταξύ άλλων η Καίτη Ντιριντάουα (δημοσιογράφος) και σε μικρό ρόλο η όμορφη νεαρή Κατερίνα Γώγου.

http://www.youtube.com/watch?v=d95RnCgYuZo

Best of internet