Quantcast

Online και δωρεάν θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αναβλήθηκε λόγω πανδημίας

Έρχεται 19 έως 28 Μαΐου στις οθόνες μας

THE NERDSTREAM

28 Απριλίου 2020

Ήταν από τα πρώτα πράγματα που είπαμε και αναλύσαμε κατά την αρχή της καραντίνας λόγω κορονοϊού: η πανδημία θα αλλάξει πολλά στην βιομηχανία του θεάματος, αφού κινηματογράφος και τηλεόραση θα επηρεαστούν πολύ κατά την διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσής τους. Ακόμα περισσότερο, η ίδια η εμπειρία του σινεμά ενδέχεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Προφανώς, οι αίθουσες έκλεισαν, τα φεστιβάλ ακυρώθηκαν, τα γυρίσματα σταμάτησαν, οι κυκλοφορίες ταινιών αναβλήθηκαν. Πολλά απ’ αυτά, όμως, μεταφέρθηκαν πλέον σε ψηφιακούς χώρους. Έτσι έγινε και με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αναβλήθηκε λόγω πανδημίας μέσα στον περασμένο Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα πως το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 19 μέχρι τις 28 Μαΐου με δωρεάν προβολές όλων των ταινιών. Για την ακρίβεια, κάθε ταινία θα διατίθεται για 400 θεάσεις, σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν ήδη πολύ ενεργό ψηφιακά κατά την περίοδο της πανδημίας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση της διοργάνωσης:

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης παγκόσμιας συνθήκης με τον κορονοϊό, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πιο επίκαιρα από ποτέ, σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε, τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο online 22ο Φεστιβάλ, μας υπενθυμίζουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ποια είναι η σχέση μας με τη φύση, πόσο ευάλωτοι και ταυτόχρονα πόσο δυνατοί είμαστε. Ετοιμαστείτε για συναρπαστικά (νοερά) ταξίδια σε όλο τον κόσμο! Ανάμεσα στις ταινίες, μη χάσετε και 77 ελληνικές πρόσφατες παραγωγές: απ’ την πολιτική, τη μουσική και την Ιστορία, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκαλύπτουν την ίδια τη ζωή.

Οι κριτικές επιτροπές θα παρακολουθήσουν τις ταινίες online και θα απονείμουν τα βραβεία. 

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για το κοινό και κάθε ταινία θα διατίθεται για 400 θεάσεις, σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία για την καθιέρωση του γεωγραφικού περιορισμού των προβολών στις online φεστιβαλικές διοργανώσεις, με σκοπό την προστασία των ταινιών και των φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ είναι σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τις υγειονομικές αρχές και όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει και φεστιβαλικές προβολές σε θερινούς κινηματογράφους και σε ανοιχτούς χώρους (λιμάνι, πλατείες, πάρκα κ.α.) της Θεσσαλονίκης μέσα στο καλοκαίρι, λαμβάνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Επιπλέον πρόθεση του Φεστιβάλ είναι, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, να προσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι οι οποίοι επρόκειτο να εργαστούν τον Μάρτιο. Για τις ανάγκες διοργάνωσης του διαδικτυακού 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ενεργοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις που δεν είχαν προλάβει να ξεκινήσουν τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν όλες οι συμβάσεις  που διακόπηκαν, εξαιτίας της αναβολής του Φεστιβάλ. 

Επίσης, οι επικεφαλής των τμημάτων του Φεστιβάλ θα μεριμνήσουν για την αναγκαία εκπαίδευση και εξοικείωση των συμβασιούχων με νέες δεξιότητες που απαιτούνται για την online πραγματοποίηση της διοργάνωσης. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα γίνουν εξ αποστάσεως, αλλά για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να έχουν φυσική παρουσία στο γραφείο, θα τηρηθούν αυστηρά όλες οι υγειονομικές υποδείξεις που θα είναι σε ισχύ (αποστάσεις, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).

Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η online θέαση των ταινιών.

Best of internet