Quantcast

The Favourite: Ο πλανήτης έχει πάθει παράκρουση με τη νέα ταινία του Λάνθιμου, ξανά

Έκανε πρεμιέρα στη Βενετία πριν από λίγες μέρες κι έχει αποθεωθεί από τους πάντες

THE NERDSTREAM

3 Σεπτεμβρίου 2018

Κοντεύει να περάσει μια δεκαετία από τον Κυνόδοντα των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου, κι όμως ακόμα ο κόσμος περιμένει κάθε νέα ταινία των δύο δημιουργών σαν να πρόκειται για το επόμενο σοκ του ντόπιου ή μη σινεμά. Δικαίως, θα πούμε, γιατί αν μη τι άλλο (άσχετα τι γνώμη έχει ο καθένας για τις ταινίες τους) είναι σημαντικό να καταφέρνει μια ταινία να εκπλήσσει, να διχάζει, να παθιάζει και τα σχετικά.

Ε, φέτος ο Λάνθιμος έκανε ένα μεγάλο βήμα – πιο μεγάλο σχεδόν από κάθε προηγούμενο. Μετά τις διεθνείς επιτυχίες και αναγνώριση του Αστακού και του Ιερού Ελαφιού (σε Όσκαρ και Κάννες αντίστοιχα) τα τελευταία χρόνια, ετοίμασε μια ταινία χωρίς τον Φιλίππου στο σενάριο. Κι αυτή η ταινία είναι το The Favourite, ένα δραματικό (;) φιλμ για τις μηχανορραφίες στην Αυλή της Βασίλισσας Άννας της Αγγλίας κατά τον 18ο αιώνα.

Την Πέμπτη που μας πέρασε, λοιπόν, το The Favourite έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου και διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα, δηλαδή το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ. Και κάπως έτσι, η ταινία με το αξιολάτρευτο καστ των Έμμα Στόουν, Ολίβια Κόλμαν και Ρέιτσελ Βάις λατρεύτηκε σχεδόν από όλους όσους την είδαν στην Βενετία – με αποτέλεσμα οι πρώτες κριτικές και βαθμολογίες να αποθεώνουν τον Λάνθιμο, για άλλη μια φορά.

Να, για παράδειγμα, o Guardian γράφει ότι ο Λάνθιμος απογειώνει το σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα, το IndieWire γράφει ότι ο Λάνθιμος οδεύει προς το να κυριαρχήσει στον παγκόσμιο κινηματογράφο, το Hollywood Reporter μίλησε για σατανική απόλαυση, το Variety περιγράφει την ταινία σαν ένα τέλειο κομμένο διαμάντι και το TheWrap σαν μια αγκαθωτή ευτυχία. Όχι άσχημα θα λέγαμε, όχι άσχημα.

Κατά τ’ άλλα, μετά από το Φεστιβάλ της Βενετίας, το The Favourite ετοιμάζεται να γίνει κι η εναρκτήρια ταινία στο  56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ προφανώς ήδη η φημολογία για τα Όσκαρ έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Στις αίθουσες αναμένεται να το δούμε στις 23 Νοεμβρίου, οπότε μέχρι τότε περάστε δυόμιση μήνες απολαμβάνοντας την εκπληκτική αφίσα της ταινίας:

Best of internet