Quantcast

Η Αξιοπερίεργη Γλυπτική του Kris Kuksi

Περίτεχνα γλυπτά που προκαλούν

Nihil aka Zero

25 Ιουνίου 2013

 

Ο Kris Kuksi γεννήθηκε το 1973 στο Missouri  και μεγάλωσε στο Kansas.  Αποκομμένος από τη πραγματικότητα εξαιτίας είτε της απομονωμένης αγροτικής περιοχής που ζούσε, είτε της οικογενειακής απομόνωσης που βίωνε (συνεχώς εργαζόμενη μητέρα, απών πατέρας και αλκοολικός πατριός) οδηγήθηκε σχεδόν  νομοτελειακά  στην συγκρότηση μίας καλλιτεχνικής φύσης  γεμάτη εσωστρέφεια και ειλικρινή αγάπη για το γκροτέσκο.

Στα έργα του βλέπουμε  περίτεχνα γλυπτά που προκύπτουν από τη μοναδική και σχολαστική τεχνική του. Μια διαδικασία που απαιτεί αμέτρητες ώρες από τον καλλιτέχνη για να συγκεντρώσει, να συλλέξει, να χειριστεί, να κόψει, και να αναδιαμορφώσει εκ νέου τα χιλιάδες επιμέρους τμήματα, ενώνοντας τα τελικά σαν σε ένα ορχηστρικό κρεσέντο δημιουργώντας ένα έργο εντυπωσιακής συνοχής που αφηγείται την ιστορική άνοδο και την πτώση του πολιτισμού και οραματίζεται το πιθανό μέλλον της ανθρωπότητας.

Κάθε γλυπτό ενσωματώνει όλα τα συστατικά της φιλοσοφίας και της πρακτικής του (αγνό baroque συνθλιμμένο από industrial εμμονές), που παράλληλα χρησιμεύουν σαν μια απόδειξη για την πολύπλευρη φύση της αντίληψης του. Από τη μία έχουμε συνεχείς αναφορές σε θεούς και προκλητικές ιδέες και προσεγγίσεις πάνω στην οργανωμένη θρησκεία και την ηθικής της ενώ στο αντίποδα διαφαίνεται ο συνεχής αγώνας του Kris Kuksi να κατανοήσει και αν είναι δυνατόν να λυγίσει τα όρια της θνησιμότητας.

Πολλά έργα του κοσμούν πολλές δημόσιες  εκθέσεις σε γκαλερί σ’ όλο τον κόσμο, καθώς και σε ιδιωτικές γκαλερί πολλών διάσημων, μεταξύ των οποίων είναι ο Fred Durst, ο Chris Weitz, ο Robin Williams και ο Guillermo del Toro.

 

 

 

Best of internet