Quantcast

Lampent

Σπουδή στο φως

LUBEN CREW

3 Ιανουαρίου 2013

Αυτό που χάνεται απ’ τις μεγάλες βιομηχανίες κατασκευής οικιακών ειδών είναι η προσωπικότητα. Η καλή ιδέα, η ευφυία και η φαντασία εισέρχονται στη μαζική παραγωγή με κριτήρια μηχανολογίας, αποδοτικότητας, αγοράς. Οι μικροβιοτέχνες τη σήμερον ημέρα οφείλουν να γίνονται αποδεκτοί ως καλλιτέχνες. Χειροτεχνούν μοναδικά κομμάτια που εμπεριέχουν ένα κομμάτι απ’ τον εαυτό τους. Μιλήσαμε με τον Σταύρο Κωτσάκη, τον άνθρωπο πίσω απ’ τα φωτιστικά lampent για να μας περιγράψει το καλλιτεχνικό έργο πίσω απ’ τα αντικείμενα.

 Από που προέρχεται το όνομα lampent;

Το όνομα lampent προέρχεται από το επίθετο ‘lambent’, για το οποίο μπορεί να βρει κανείς ορισμούς όπως: Luminous / effortlessly light or brilliant / glowing with soft radiance / having a gentle glow

Ποια είναι η βασική ιδέα πίσω από το lampent;
To lampent ξεκίνησε σαν μια απόπειρα μετατροπής καθημερινών αντικειμένων ή αντικειμένων με κάποια ιστορική αξία σε νέες μορφές φωτισμού. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται, τοποθετούνται σε ένα νέο πλαίσιο ώστε να εξετάζεται η σχέση τους με το φως, διατηρώντας όσο το δυνατόν πιο διακριτή τη προέλευση τους. Το lampent είναι μια πειραματική μελέτη πάνω στο πως διαφορετικές επιφάνειες και υλικά μπορούν να ανακλούν ή να διαχέουν το φως στο χώρο.

Πως κατασκευάζονται τα φωτιστικά;
Tα φωτιστικά κατασκευάζονται κυρίως από καθημερινής χρήσης  βιομηχανικά προϊόντα, όπως μπουκάλια, σωλήνες, μπιτόνια,  διαφόρων τύπων κουτιά, παιχνίδια, είδη κουζίνας ή κήπου κ.α. Η συναρμολόγηση των αντικειμένων γίνεται με minimal διάθεση, όσο διαφορετικά και αν είναι μεταξύ τους. Επίσης πολλά φωτιστικά είναι κατασκευές από ξύλο, ή μετατροπές αντικειμένων-αντίκες.

 Θεωρείς πως αυτό που κάνεις έχει κάποιες ρίζες στη Junk Art;

Σίγουρα υπάρχουν ρίζες στη junk art με την έννοια ότι χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν αντικείμενα που δεν έχουν κάποια φαινομενική αξία και γίνεται προσπάθεια να συντεθούν με πρωτότυπο τρόπο.

 

Πως διαμορφώνεται η τιμή του κάθε φωτιστικού; 

Οι τιμές των φωτιστικών κυμαίνονται συνήθως από 50 έως 150 ευρώ, αναλόγως με το αν τα κύρια κομμάτια του φωτιστικού έχουν αγοραστεί ή όχι (και πόσο), αναλόγως το ηλεκτρολογικό υλικό που χρησιμοποιείται κάθε φορά (λάμπες, καλώδια), και φυσικά αναλόγως με την δουλειά που χρειάζεται.

Τι σημαίνει για εσένα ένα φωτιστικό αφού τελειώσει;

Όταν τελειώσει ένα φωτιστικό συχνά χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα να το επεξεργαστώ περισσότερο. Συμβαίνει συχνά ένα φωτιστικό να μου φαίνεται όλο και καλύτερο καθώς το μάτι αρχίζει και το συνηθίζει ως μέρος ενός δωματίου. Με άλλα λόγια, αφού έχει γίνει το φωτιστικό πράξη (έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι), χρειάζεται ένα διάστημα ώστε να μετατραπεί ξανά σε ιδέα και τελικά σε οντότητα που παίρνει θέση στον χώρο.

Τι σε παρακίνησε με το να ασχοληθείς με την κατασκευή φωτιστικών;

Από μικρός μου άρεσαν οι κατασκευές, απλά τον τελευταίο χρόνο αφιερώθηκα περισσότερο και συγκεκριμένα σε φωτιστικά δαπέδου και τραπεζιού. Ξεκινώντας από ένα δύσκολο project που φαινόταν αρχικά ότι δεν θα ολοκληρωθεί και ενώ παράλληλα κατασκευάσα άλλα 17 φωτιστικά, καταφερα να κάνω την πρώτη προσωπική έκθεση τον περασμένο Ιούλιο.

Ποιο είναι το target group του lampent;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο target group. Τα φωτιστικά απευθύνονται σε όλους όσους αρέσει η ενέργεια του φωτός ή αυτούς που αναγνωρίζουν κάτι οικείο στις κατασκευές αυτές. Απευθύνονται κυρίως σε όποιον αναζητά νέες μορφές ατμοσφαιρικού φωτισμού σε οικιακούς ή επαγγελματικούς χώρους ή επίσης σε χώρους εστίασης ή bar.

Πως μπορεί να αγοράσει κάποιος ένα φωτιστικό lampent;

Μέσω της σελίδας μας στο facebook μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή μαζί μας για να αποκτήσει ένα φωτιστικό ή να κάνει κάποια παραγγελία. Σε αυτή τη σελίδα επίσης μπορεί κανείς να λαμβάνει ενημερώσεις για τη συμμετοχή μας σε διάφορα bazaar ή εκθέσεις. Όποιος ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει κάποιο φωτιστικό, τον περιμένουμε στο Βazaar που θα πραγματοποιηθεί στο Βooze Cooperativa 4-6 Γενάρη, 15:00-23:00 (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα μας). Τέλος, μπορεί κάποιος να αγοράσει φωτιστικά από το online κατάστημα μας στη σελίδα: http://www.etsy.com/shop/lampent.

Best of internet