Quantcast

Η ταινία «1968» περιλαμβάνει τη χούντα, τον Καφετζόπουλο και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ΑΕΚ

Ο θρυλικός αγώνας της ΑΕΚ με τη Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο θα φτάσει σύντομα στη μεγάλη οθόνη

THE NEWSROOM

29 Νοεμβρίου 2017
Πως θα αντιδρούσατε αν σας έλεγαν ότι πρόκειται να δείτε μια ταινία που να περιέχει τον Καφετζόπουλο και την ΑΕΚ; Ανεξάρτητα από το αν ψήνεστε ή θέλετε να ουρλιάξετε, ένα από ιστορικότερα επιτεύγματα της ΑΕΚ και του ελληνικού μπάσκετ σύντομα θα φτάσει στην μεγάλη οθόνη δια χειρός Τάσου Μπουλμέτη.
Πιο συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» και οπαδός της ΑΕΚ αποφάσισε να κάνει ταινία τη μεγάλη νίκη της ομάδας του ενάντια στη Σλάβια Πράγας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1968, από την οποία θα συμπληρωθούν αυτή την άνοιξη 50 χρόνια. Ο φακός του σκηνοθέτη θα ασχοληθεί με το παρασκήνιο πίσω από το ιστορικό ματς που χάρισε στην ΑΕΚ το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Όπως σημειώνει η διανομέας Feelgood Entertainment:

«Μέσα σε μια λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο τον θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά. Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας»

Το φύλλο αγώνα θα γράψει τότε ότι η ΑΕΚ κέρδισε με 89 – 82 τη σπουδαία Σλάβια Πράγας των Zίντεκ, Pουζίτσκα, Mπάροχ, Mίφκα, Tόμασεκ, Kονοπάτσκο και Aμερ, παίζοντας μπροστά σε 80.000 φιλάθλους στο Καλλιμάρμαρο με αποτέλεσμα να κερδίσει και το σχετικό ρεκόρ Γκίνες για αγώνα μπάσκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στάδιο επιλέχτηκε γιατί οι αμέτρητοι οπαδοί δε θα χώραγαν στο μεγαλύτερο τότε κλειστό γήπεδο, που ήταν το γνωστό μας Σπόρτινγκ.

Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι το πως η ταινία θα διαχειριστεί το κλίμα της εποχής: είναι γνωστό πως ο αγώνας συγκίνησε όλη την Ελλάδα εκείνη την εποχή, ακόμη κι αν δεν είχε ιδέα για το άθλημα που λέγεται μπάσκετ. Aπό την άλλη τον Απρίλιο του 1968 ήταν και η πρώτη χρονιά της Χούντας, η οποία γούσταρε ιδιαίτερα να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό (ειδικά το ποδόσφαιρο) για να τονώνει την “εθνική ομοψυχία”.

Σε κάθε περίπτωση, το καστ με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Ορφέα Αυγουστίδη, Στέλιο Μάινα, Βασιλική Τρουφάκου, Θέμη Πάνου, Ταξιάρχη Χάνο, Αντώνη Αντωνίου, Ερρίκο Λίτση αλλά και τον Γιώργο Μητσικώστα φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον. Για την ιστορία, το ρόστερ της ΑΕΚ περιλάμβανε τους Γιώργο Αμερικάνο, Χρήστο Ζούπα, Γιώργο Τρόντζο, Λάκη Τσάβα, Αίαντα  Λαρεντζάκη, Στέλιο Βασιλειάδη, Αντώνη Χρηστέα, Νίκο Νεσιάδη, Πέτρο Πετράκη και Ανδρέα Δημητριάδη, με προπονητή το Νίκο Μήλα.

Best of internet