Quantcast
THE STREAM

Αυστραλοί μαθητές δημιούργησαν πάμφτηνα το πανάκριβο φάρμακο που ανήκει στον πιο μισητό άνθρωπο στον κόσμο

Ο Σκρέλι απάντησε στην προσπάθεια των παιδιών με ειρωνικό tweet


Τσαγκ · 1 Δεκεμβρίου 2016

Ο Μάρτιν Σκρέλι το 2016 κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον πλανήτη, όταν αγόρασε τα δικαιώματα του φαρμάκου Daraprim (το οποίο χρησιμοποιείται πολύ στη θεραπεία του HIV/AIDS) και αύξησε την τιμή του  5.500 φόρες, από τα 13 δολάρια στα 750.

shkreli_0

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως ο Αμερικάνος πολυεκατομμυριούχος βρήκε τον μάστορα του από 17χρονους Αυστραλούς μαθητές, οι οποίοι κατάφεραν να ανασυνθέσουν τα κύρια συστατικά του φαρμάκου με 20 δολάρια.

_92723120_4b53276a-7e97-4e94-88ba-30e059bddd2c

Συγκεκριμένα οι 17χρόνοι μαθητές από το Σίδνεϊ συνέθεσαν 3,7 γραμμάρια από το ενεργό συστατικό πυριμεθαμίνη στο εργαστήριο του σχολείου τους με κόστος μόνο 20 δολάρια, ενώ στην Αμερική η ίδια ποσότητα κοστολογείται στα 110.000 δολάρια.

Οι μαθητές τόνισαν ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολη η προσπάθεια να παρασκευάσουν με τα σχολικά μέσα και τις γνώσεις τους το φάρμακο. Το πρότζεκτ τους πήρε ένα χρόνο να ολοκληρωθεί και όλη η προσπάθεια έγινε για να καταδείξουν την υπερβολική τιμή του φάρμακου στις ΗΠΑ.

Το φάρμακο αυτό πρωτοπαρασκεύαστηκε το 1950 στην Αμερική και αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για την τοξοπλάσμωση, μια σχετικά σπάνια παρασιτική μόλυνση.

Martin Shkreli, chief executive officer of Turing Pharmaceuticals LLC, exits federal court in New York, U.S., on Thursday, Dec. 17, 2015. Shkreli was arrested on alleged securities fraud related to Retrophin Inc., a biotech firm he founded in 2011. Photographer: Louis Lanzano/Bloomberg via Getty Images

Όταν κάποιοι τουίταραν στον 33 χρονο Σκρέιλ την είδηση για τους 17χρονους μαθητές, ο τυπάς απάντησε άμεσα, για να μη χάσει τώρα στα τελειώματα της χρονιάς τον τίτλο του μεγαλύτερου καραγκιόζη εκεί έξω.

Η απάντηση ήταν τύπου “και τι έγινε;”:

Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορούν να γίνουν σε μικρή κλίμακα με χαμηλή τιμή. Η είδηση ελπίζω να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα πάντως

Έτσι ο Σκρέλι  διατήρησε άξια τον τίτλο του.

(πηγή)

Best of internet