Quantcast
THE STREAM

Έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουνε πολλά λεφτά κινδυνεύουν λιγότερο από εμφράγματα και εγκεφαλικά

Όπου φτωχός και η μοίρα του


Τσαγκ · 1 Σεπτεμβρίου 2016

despair-708_0-700x316

Οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα, που έχουν ήδη πάθει εγκεφαλικό η έμφραγμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν και δεύτερο από ότι οι άνθρωποι με υψηλό εισόδημα σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που έγινε στην Σουηδία.

Στην μελέτη πήραν μέρος πάνω από 30.000 ασθενείς που είχαν ήδη πάθει ένα έμφραγμα και διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα ενός δεύτερου εμφράγματος είναι 36% λιγότερη στο πλουσιότερο 20% σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Η ανακοίνωση  της έρευνας έγινε από τον δρα Τζόελ Ομ, επικεφαλής του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης,  στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Ρώμη.

Signs-of-Heart-Attack

Από τους 30.000 ασθενείς που πήραν μέρος στην έρευνα, 2400 ασθενείς (το 8%) έπαθαν δεύτερο εγκεφαλικό ή έμφραγμα μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από το πρώτο. Η μελέτη έδειξε ότι όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος τόσο μικρότερες πιθανότητες έχει να πάθει δεύτερο επεισόδιο. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου που κινδυνεύουν λιγότερο από άτομα με χαμηλή μόρφωση.

Οι καρδιολόγοι σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν το εισόδημα του ασθενή για να κανουν καλύτερες προγνώσεις.

Παλαιότερες μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι όσοι επιβίωσαν από το πρώτο έμφραγμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες για ένα δεύτερο καρδιοαγγειακό επεισόδιο.

πηγή 

Best of internet