Quantcast
THE STREAM

Από το 20 στο 420: 1 στους 4 φοιτητές Ιατρικής έχει δοκιμάσει ναρκωτικά

Όπως έδειξε έρευνα του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ


Bobol Gordello · 21 Μαΐου 2016

Ανησυχητικά είναι, αγαπητοί φίλοι, τα σημεία των καιρών για τη νέα γενιά του τόπου, αν αναλογιστεί κανείς τα ευρήματα που είχε έρευνα του ΑΠΘ σε φοιτητές Ιατρικής. Το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ διεξήγαγε έρευνα σε φοιτητές του τμήματος που οδήγησε στο εξής αποτέλεσμα: 1 στους 4 (ολογράφως ένας στους τέσσερις ή εικοσιπέντε τοις εκατό) φοιτητές Ιατρικής έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά!

johnston-clay-at-brackenridge-seton-hospital-20159960_850px

Δηλαδή, ένας στους/στις τέσσερις νεανίες/νεάνιδες της φώτο έχουν υποκύψει στον πειρασμό

Συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα 657 φοιτητών, το 23,6% ανέφεραν έστω και μια φορά στη ζωή τους χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ανάμεσα σε αυτούς το 21% έκανε χρήση μαριχουάνας, το 2,3% κόκα, το 2,3% Ecstasy, το 2% LSD, ενώ υπήρξαν και τα μερακλίδικα 2% και 1,8% αντίστοιχα που εντρύφησαν λίγο παραπάνω σε πιο obscure κεφάλαια φαρμακολογίας, περνώντας αντίστοιχα σε κεταμίνη και αμφεταμίνες, ενώ λίγο μικρότερα ήταν όλα τα παραπάνω ποσοστά όσον αφορά την κατανάλωση ουσιών τον τελευταίο χρόνο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

original (1)

Ο 1 από τους 4 φοιτητές Ιατρικής

Η έρευνα δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στα ναρκωτικά, αλλά επεκτείνεται και στο αλκοόλ, με το 6,2% (πάνω από 1 στους 20 στην τρυφερή ηλικία των 22-23) των ερωτηθέντων να είναι ήδη αλκοολικό, κρίνοντας από τα σκορ που έπιασε το εν λόγω ποσοστό στο ερωτηματολόγιο CAGE, ενώ το 22,2% ανέφερε επεισόδια υπερκατανάλωσης, που ορίζεται ως 5 συνεχόμενα ποτά για άντρες και 4 για γυναίκες.

Man_Drinking

Το καλό παιδί της διπλανής πόρτας

Όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Παπαζήσης:

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής στo ΑΠΘ. Το δείγμα των 657 φοιτητών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι μεγάλο για τα ελληνικά και τα διεθνή δεδομένα. Πρόκειται για μελέτη βασισμένη σε online-ερωτηματολόγιο, οπότε μπορεί να υπάρχουν συστηματικά σφάλματα πληροφορίας. Επίσης τα αποτελέσματά μας δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλους τους φοιτητές Iατρικής της χώρας. Τέλος ο πληθυσμός μας περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό μεταπτυχιακών φοιτητών από τους προπτυχιακούς, οπότε μπορεί να προκύπτουν συστηματικά σφάλματα επιλογής.

Συγκριτικά, βέβαια, με χώρες του εξωτερικού φαίνεται ότι τα ποσοστά χρήσης μαριχουάνας και αλκοολισμού είναι χαμηλότερα στη χώρα μας (επιστήμονας από το team του Luben θεωρεί πως ως προστατευτικός παράγων δεν μπορεί παρά να δρα η ορθοδοξία), ενώ κάποια άλλα χρήσιμα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • κυριότερος κίνητρο χρήσης ουσιών είναι η περιέργεια.
  • οι προπτυχιακοί φοιτητές που κάπνιζαν υψηλό αριθμό τσιγάρων και έκαναν επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά στη ζωή τους κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας.
  • τα άτομα νεαρότερης ηλικίας που καπνίζουν και καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ είναι πιο επιρρεπή στη χρήση άλλων παρανόμων ουσιών, κυρίως μαριχουάνας.

teenager-partying

Αναμένουμε σχετικό ρεπορτάζ για τη dark side των τέως απουσιολόγων από το Vice.

 

Best of internet