Quantcast
THE STREAM

Γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μόνο το 5% των δανείων πηγαίνει στον Ελληνικό Προϋπολογισμό

Τα υπόλοιπα πήγαν σε ευρωπαϊκές τράπεζες


THE NEWSROOM · 4 Μαΐου 2016

Μια έρευνα του ESMT (Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας) την οποία δημοσίευσε η Handelsblatt, αποκαλύπτει αυτό που δε θα μας περνούσε με τίποτα από το μυαλό: Ότι τα πακέτα βοήθειας δε σώζουν τον κόσμο, αλλά τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, από τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ που δώθηκαν για τη “σωτηρία” της Ελλάδας στα πρώτα πέντε χρόνια των μνημονίων, μόνο το 5% των χρημάτων κατέληξε στον ελληνικό προϋπολογισμό.

hndlsbltt

Ο διευθυντής της ESMT, Γιόρικ Ρόχολ δήλωσε στη Handelsblatt ότι «Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες». Η 24σέλιδη έρευνα καταδεικνύει ότι το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. Όπως αναφέρει η Handelsblatt “Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές”.  

Οι οικονομολόγοι του EMST ανέλυσαν ξεχωριστά κάθε δάνειο για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά καταλήγοντας ότι μόνο 9,7 δις μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών, ενώ 86,5 δις ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δις για εξόφληση τόκων και 37,3 δις για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η “σωτηρία των ελληνικών τραπεζών” αποδείχθηκε ιδιαιτέρως καταστροφική για τους φορολογούμενους:

Oι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

Η Handelsblatt συνεχίζει, αναφέροντας για τα πακέτα οικονομικής βοήθειας:

Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας.

Best of internet