Quantcast
THE STREAM

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ψήφισαν να μπαίνουν τα παιδιά τους τζάμπα σε μεταπτυχιακό

Η απαλλαγή από τα δίδακτρα των 3000 ευρών ισχύει φυσικά μόνο για τα τέκνα τους


THE NEWSROOM · 12 Σεπτεμβρίου 2017

Δε γνωρίζαμε πως έχει θεσμοθετηθεί η έννοια της δυναστείας στα μεταπτυχιακά. Υπάρχει όμως, καθώς όπως αναφέρει δημοσίευμα της ΕφΣυν τα παιδιά των καθηγητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα εξαιρούνται από τα δίδακτρα συγκεκριμένου μεταπτυχιακού, τα οποία ανέρχονται σε 2950 ευρώ.

Το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα ονομάζεται «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» και η απόφαση εγκρίθηκε με πλειοψηφία 4-2 στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου που μας πέρασε, ενώ είναι γνωστά και τα ονόματα των καθηγητών. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τον πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη και τους Γιώργο Μαρνέλο, Βασιλική Παπαδοπούλου και Ιωάννη Ζιώγα και καταψηφίστηκε από την Ιφιγένεια Βαμβακίδου και τον Θόδωρο Θεοδουλίδη.

Η αποκάλυψη έγινε όταν το τοπικό μέσο της δυτικής Μακεδονίας vetonews.gr δημοσίευσε mail που έστειλε προς τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου ο καθηγητής Χαράλαμπος Λεμονίδης, πρόεδρος του Παιδαγωγικού και μέλος της Συγκλήτου. Ο καθηγητής ενοχλημένος έλεγε προς τους συναδέλφους του πως οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι οι φτωχότεροι άνθρωποι στην κοινωνία και πως η απόφαση «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια».

Η δημοσιοποίηση του δώρου αυτού που έκαναν οι καθηγητές στον εαυτό τους δημιούργησε μεγάλη φασαρία, καθώς φαίνεται άμεσα να ευνοεί τα παιδιά δυο καθηγητών του πανεπιστημίου. Σύμφωνα δε με το vetonews, μια καθηγήτρια προσπάθησε να απαντήσει στο δημοσίευμα με την ενδιαφέρουσα παρατήρηση ότι είναι «συναδελφική χειρονομία και όχι για ρουσφέτι», το οποίο με ένα διπλό άξελ γύρισε στα «δεν θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μου δόθηκε από τη Σύγκλητο» και ότι «η καταβολή των διδάκτρων θα γίνει άμεσα και κανονικά».

Η πλευρά των όσων ψήφισαν υπέρ της απόφασης δεν απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις σύμφωνα με την ΕφΣυν, η οποία επικοινώνησε τόσο με τον πρύτανη κ. Τουρλιδάκη όσο και με την καθηγήτρια των Νηπιαγωγών κ. Αλευριάδου, η οποία κατέβασε και την πρόταση. Από την άλλη η πρόεδρος των Νηπιαγωγών κ. Βαμβακίδου έκανε έντονη κριτική στη συγκεκριμένης απόφαση με τις δηλώσεις της:

«Tο θέμα είναι πολύ σοβαρό, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης και ο πρύτανης ζήτησε επιμόνως να ψηφιστεί παρότι του επισημάναμε ότι οι καθηγητές δεν είμαστε δα και στο όριο της φτώχειας… Ολα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά και δεν είναι τίποτα άλλο από άσκηση άλλης μιας αυταρχικής πρακτικής. Επιπλέον, υπάρχουν και μια σειρά ζητήματα νομιμότητας όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις της Συγκλήτου.»

Μια φοιτήτρια η οποία τελείωσε το μεταπτυχιακό πέρσι εξήγησε μάλιστα και τους λόγους αυτής της σκοπιμότητας:

«Tο θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Υπάρχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι απαράδεκτο να ευνοούνται κάποιοι, τη στιγμή που εμείς και άλλοι συνάδελφοί μας, των οποίων οι οικογένειες είχαν οικονομικές δυσκολίες, αναγκαζόμαστε παράλληλα να δουλεύουμε για να πληρώσουμε τα δίδακτρα.»

Mετά από την κατακραυγή, κάποιοι καθηγητές εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις κατόπιν εορτής. Tέτοιες αποφάσεις πάντως δίνουν φοβερές ιδέες για να γίνει η ζωή σε αυτή τη χώρα λίγο πιο ενδιαφέρουσα, όπως πχ να γίνει η βουλευτική έδρα κληρονομική και να αναγορευτούν οι βουλευτές σε Λόρδους ή Πασάδες.

(πηγή)

 

 

Best of internet