Quantcast
THE STREAM

Βαν έπεσε σε πεζούς κοντά σε τέμενος στο βόρειο Λονδίνο

Το πλήθος προσπάθησε να λιντσάρει τον οδηγό του βαν, ο οποίος τελικά συνελήφθη


THE NEWSROOM · 19 Ιουνίου 2017

Ο τρόμος επέστρεψε στη βρετανική πρωτεύουσα. Φορτηγό έπεσε πάνω σε πιστούς που έφευγαν από τέμενος στο βόρειο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δέκα. Το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα της Κυριακής, την ώρα που ο κόσμος έβγαινε από το κεντρικό τέμενος που βρίσκεται στο Φίνσμπουρι Παρκ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η αστυνομία δέχθηκε μια κλήση γύρω στις 2:00 ώρα Ελλάδος η οποία αφορούσε μια σύγκρουση αυτοκινήτου στην οδό Seven Sisters.

Επικράτησε πανικός, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, με τον κόσμο να τρέχει να σωθεί. «Κάποιος φώναξε ‘φορτηγό χτυπά ανθρώπους’ και όλοι άρχισαν να τρέχουν» δήλωσε στο BBC ένας αυτόπτης μάρτυρας. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στα βρετανικά ΜΜΕ ότι ο δράστης φώναζε «θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 48χρονος οδηγός του βαν που έπεσε πάνω σε ανθρώπους κοντά στο τέμενος του Βόρειου Λονδίνου, συνελήφθη, αφού πρώτα είχε ακινητοποιηθεί από το πλήθος. Μέσα στον πανικό, αρκετοί κινήθηκαν προς το μέρος του οδηγού με σκοπό να τον λιντσάρουν. Όπως μετέδωσε το Skynews, ο ίδιος ο ιμάμης του τεμένους προστάτεψε τον 48χρονο έως ότου έρθει η Αστυνομία.Αργότερα, το Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας ευχαρίστησε τον ιμάμη Μοχάμεντ Μαχμούντ για το θάρρος και το κουράγιο του, καθώς βοήθησε στην εξομάλυνση της κατάστασης. Οι αρχικές αναφορές για επίθεση με μαχαίρι, διαψεύδονται από την αστυνομία.

Ο οδηγός θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου ν’ αξιολογηθεί η ψυχική του υγεία. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, με ανάρητησή της στο twitter, ενημέρωσε πως ο 48χρονος είναι ο μοναδικός ύποπτος που εξετάζεται από τις Αρχές. Η διοίκηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανέλαβε τη διεξαγωγή των ερευνών για το παραπάνω περιστατικό.

Άνδρες προσεύχονται μετά την επίθεση. REUTERS/Neil Hall TPX IMAGES OF THE DAY

 

Αστυνομικοί φυλάσσουν το μέρος της επίθεσης, κοντά στο τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ στο Βόρειο Λονδίνο, 19 Ιουνίου 2017. REUTERS/Neil Hall

O δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αλλά και ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσαν σοκαρισμένοι από το περιστατικό. Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει στην Ντάουνινγκ Στριτ το αρμόδιο συμβούλιο για τα θέματα ασφάλειας, προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Το περιστατικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αντιμετωπίζεται ως πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Το μουσουλμανικό συμβούλιο της Βρετανίας δήλωσε ότι το φορτηγό έπεσε σκόπιμα πάνω στους πιστούς και ζήτησε από τις Αρχές να προστατευθούν καλύτερα τα τεμένη. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίθεση στο πάρκο Φίνσμπουρι ως μία επίθεση κατά όλων των κοινών αξιών, για ανοχή, ελευθερία και σεβασμό.

«Έχουμε εργαστεί σκληρά τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να οικοδομήσουμε μία ειρηνική κοινότητα ανοχής, εδώ στην περιοχή του Φίνσμπουρι Παρκ. Καταδικάζουμε συνολικά την οποιαδήποτε πράξη μίσους, που προσπαθεί να διαχωρίσει την υπέροχη κοινότητά μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το ισλαμικό κέντρο, όσο και το τέμενος που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

 Πηγή: ΑΜΠΕ, Guardian, NYT

Best of internet