Quantcast
ORIGINALS

10 πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε για τον Βέβηλο

…και που ίσως ούτε ο ίδιος δεν θυμάται για τον εαυτό του


Ελευθέριος Γώγος · 12 Δεκεμβρίου 2017

Γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 500 συναυλιών και 20 χρόνων πορείας, το θρυλικό μέλος των Βαβυλώνα ο Βέβηλος γιορτάζει αυτό το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου τη συμπλήρωση μιας ξεχωριστής πορείας 500 συναυλιών με μια επετειακή εμφάνισή του στην Αθήνα στο Piraeus Academy 117. Ο Βέβηλος ήταν πάντα ένας γνήσιος εκφραστής της Hip Hop κουλτούρας σε όποια εκδοχή και να είχε αυτή στην Ελλάδα.

Και αυτά είναι 10 πολύ ιδιαίτερα πράγματα που ίσως ακόμα και ο ίδιος να μη θυμάται…

1.

Το 1998 ο Βέβηλος πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους “το τσιμέντο δεν λυπάται” του Γιώργου Σκεύα. Η ταινία προβλήθηκε στο 21o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Την μουσική επιμέλεια είχαν αναλάβει οι Active Member. Το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι πως ο Βέβηλος δεν χρησιμοποίησε ούτε μια λέξη από το αρχικό σενάριο τοποθετώντας την δική του διάλεκτο -αυτή του δρόμου, δηλαδή- πράγμα που έφερνε συχνά σε δύσκολη θέση τους συντελεστές.

(πηγή)

2.

Τον Μάιο του 2000 και ενώ η κόντρα Hip hop – Low Bap μεγάλωνε με στιχουργικές κυρίως απειλές και από τα δυο στρατόπεδα, ο Βέβηλος έσκασε σε live των Άλφα Γάμα, στον πεζόδρομο της Κοραή και ζήτησε να ανέβει στη σκηνή να πει ένα κομμάτι για τον φίλο του τον Πυροβάτη που μόλις είχε φύγει από τη ζωή. Οι αντιδράσεις backstage στην αρχή ήταν πολλές “Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;” “Πως τολμάς και έρχεσαι” και διάφορα τέτοια, κυρίως από το κοινό, αφού το λάιβ ήταν σε ανοιχτό χώρο. Με ανταλλαγές απειλών και βρισιές προς το πρόσωπό του, τελικά πέρασε το δικό του, αυτός ανέβηκε στη σκηνή και πήρε το μικρόφωνο, ο DJ ALX του έβαλε ένα beat, ο Τάκη Τσαν έκανε backings φωνάζοντας για τη φυλή της φωτιάς και όλα καλά. Ήταν μια αρχή για το ενωμένο Hip Hop;

3.

Τον Μάρτιο του 1990 έμενε με τον θείο του, που ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Σε μια από τις αναζητήσεις του θείου να “γίνει”, ο Βέβηλος κατέληξε σε μια παρέα κοριτσιών, της πλατείας Εξαρχείων, που προσφέρθηκε να τον κρατήσει ώσπου να τελειώσει η δουλειά, η “άκρη” όμως άργησε πολύ κι έτσι αυτός μαζί με την παρέα που ανέλαβε την φύλαξη του βρέθηκε στο υπόγειο της Σολωμού στο An club. Αυτή ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που παρευρέθηκε σε κάποια συναυλία και η τελευταια φορά που το κοινό είδε live τον Παύλο Σιδηρόπουλο.

(πηγή)

4.

Πολλά από τα τραγούδια του όπως το: Με λένε δρόμο, o Εθισμός, το Κράτα λίγο αγάπη κ.α ακολούθησαν έναν ανορθόδοξο τρόπο δημιουργίας αφού οι στίχοι τους έχουν γραφτεί ανάποδα από το τέλος δηλαδή προς την αρχή. Δεν θα το καταλάβαινα σε καμία περίπτωση.

5.

Μέρος των εσόδων του από τα live τις πωλήσεις των cd και του merchandise του πηγαίνει σε τροφίμους σωφρονιστικών καταστημάτων ανά την Ελλάδα που έχουν ανάγκη, για την κάλυψη είτε δικαστικών εξόδων είτε άπλα για τσιγάρα, τηλεκάρτες κ.α, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός ποινικών ή πολίτικων κρατούμενων.

6.

Μέχρι το Πάσχα του 2008 στις φυλακές Αλικαρνασσού λάμβαναν χώρα διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια διασκέδασης των τροφίμων.. Μέχρι το Πάσχα του 2008 που ως κρατούμενος πήρε το μικρόφωνο σε μια τέτοια φιέστα και κατέθεσε την οργή του μπροστά στα μούτρα των επίσημων παρευρισκομένων με απίστευτο θάρρος και θράσος τόσο που πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν φοβούμενοι μια πιθανή εξέγερση των κρατούμενων. Αυτό βέβαια πρόσθεσε ένα “πειθαρχικό” ενός έτους παραπάνω στην ποινή του και έμελε να αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου τουρ, προς παραδειγματισμό, σε κάποιες φύλακες της Ελλάδας. Γύρισε 6 Σωφρονιστικά καταστήματα σε 29 μέρες.

7.

Το καλοκαίρι του 2010 βρισκόταν σε καθεστώς απομόνωσης κι όταν τον κάλεσαν για να του ‘πουν ότι αποφυλακίζεται εκείνος ζήτησε λίγο χρόνο ακόμα στο κελί του για να μπορέσει να αντιγράψει στο χαρτί όσους στίχους είχε γράψει στους τοίχους. Αποφυλακίστηκε μια μέρα μετά γιατί όταν πια τελείωσε, η γραμματεία των φυλάκων είχε κλείσει.

8.

Το μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού Λευτεριά το έγραψε πάνω στα πλευρά του και την κοιλιακή του χώρα, ένα βράδυ που τον είχαν στα κρατητήρια του Α.Τ Βύρωνα, για να μην το ξεχάσει αλλά κυρίως για να μην το αφήσει εκεί μέσα, στη φυλακή.

9.

Τον Ιούλιο του 2011 και ενώ όλοι τον είχαν είτε για πεθαμένο είτε ξεγραμμένο απλά, μιας και ο εθισμός του στα σκληρά ναρκωτικά έκλεινε μια 15ετία και η φυλακή είχε φάει άλλα 8 χρόνια από τη ζωή του, εκείνος πέταξε πίσω του τις τελευταίες δόσεις που είχε και είπε “Από σήμερα θα κάνω κάτι άλλο, βαρέθηκα” και έτσι έκανε. “Στεγνά” χωρίς φάρμακα ,γιατρούς και κέντρα απεξάρτησης.

10.

Την Παρασκευή 2 Μαΐου του 2014 μαζί με το τότε γκρουπ του OMERTA παίξανε για το Radio Revolt στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, την επόμενη μέρα το Σάββατο 3 Μαΐου βρέθηκε με το ίδιο set list στο 4ο underground Hip-HOP festival στο πολυτεχνείο της Ξάνθης και το βράδυ της ίδιας μέρας βρισκόταν στη σκηνή του Principal Club Theater με τους υπολοίπους Βαβυλώνα στα πλαίσια μιας ιστορικής συνάντησης μετά από χρονιά, όλης της τότε παρέας της Freestyle Productions με την ονομασία Umicah. Αυτό τον καθιστά ως τον άνθρωπο που έκανε 3 live full set σε 24 ώρες σε διαφορετικές περιοχές πριν αρχίσει να γίνεται μόδα το Playback στα club.

Best of internet