Quantcast

10 ταινίες κυριακάτικου μεσημεριού που πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία

Μια νοσταλγική λίστα με ένοχες απολαύσεις για μεγάλα παιδιά

Hansel

26 Μαρτίου 2017

Τον καιρό των παχιών αγελάδων (aka τους αλησμόνητους χρόνους του καλού ΠΑΣΟΚ), η εύρωστη ελληνική νεολαία περνούσε πολύ πιο δημιουργικά τα κυριακάτικα μεσημέρια. Λίγο μετά το φαγητό, και λίγο πριν από το διάβασμα για τη Δευτέρα, η κυριακίλα μας έσπαγε συγχρονίζοντας τους δέκτες μας στο MEGάλο κανάλι. Στους γνώστες του είδους τα παρακάτω διαμάντια θα ξυπνήσουν αναμνήσεις των 90s και των 00s. Oι υπόλοιποι μπορείτε να το θεωρήσετε ένα άρθρο-αφιέρωμα στον Robin Williams, τον Eddie Murphy, τη Whoopi Goldberg, τον Arnold Schwarzenegger και τον Danny DeVito.

 

Το κορίτσι μου (My Girl)

Ποιος είναι ο πιο σκληρός καριόλης της γης όλης; Κάποιοι θα πουν ο Μηδενιστής, οι ρωσόφιλοι θα απαντήσουν ο Βλάντο Πούτιν, και οι υπόλοιποι θα αναφωνήσουμε με ένα στόμα: ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΛΑΣΕ 2 ΠΑΚΕΤΑ ZEWA. Μια γλυκύτατη ταινία, ένας σπαραξικάρδιος μονόλογος, και δύο ερωτευμένα 10χρονα στην Αμερική των αρχών των 90s.

 

Κarate Kid

Ο Κρις Σφέτας το έφερε πριν από την ιδιωτική τηλεόραση, το Mega μας το έδινε ανά τρεις εβδομάδες. Ο Ντανιέλ Λαρούσο και ο κύριος Μιγιάγκι ευθύνονται που οι σχολές καράτε ξεφύτρωναν σαν μανιτάριαστην Αθήνα των 90s . Οι παραγωγοί του Mega παίζανε σε λούπα και τις τέσσερις ταινίες, αν και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το «Karate Kid 4» με τη Hilary Swank δεν βλεπόταν.

 

Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά (Honey, I Shrunk the Kids)

Σε όλη τη δεκαετία των 90s η Disney είχε πιάσει το νόημα και έβγαζε sitcom ταινίες από γραμμή παραγωγής. Η συγκεκριμένη, εξόχως καλογυρισμένη, περιγράφει τις περιπέτειες ενός τρελού επιστήμονα ο οποίος στην προσπάθεια του να εφεύρει το next bing thing συρρικνώνει τα τέσσερα παιδιά του. Για τους μερακλήδες του είδους υπήρξαν όχι μία άλλα δύο συνέχειες: Honey, I Blew Up the Kid (1992), Honey, We Shrunk Ourselves (1996). Πιθανότατα οι ταινίες με επιστήμονες μιλούσαν στο ελληνικό κοινό ήδη από τα 70s, και πολύ πριν μπει ο Heisenberg στη ζωή μας.

 

The Goonies

Η ταινία ύμνος στην παιδική φαντασία, σε σκηνοθεσία Steven Spielberg. Μια παρέα παιδιών μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια όταν τυχαία βρίσκει ένα χάρτη θησαυρού. Όσοι ήταν pro, αφότου είδαν την ταινία σήκωσαν από το βιβλιοπωλείο 10 τεύχη «Ανατριχίλες» και όλη την σειρά των 3 Ντετέκτιβ.

30 χρόνια μετά μια άλλη παρέα από παιδιά καταθέτουν τα διαπιστευτήρια τους και την αισθητική της ταινίας στο «Stranger Things». Respect.

 

Γαλάζια Λίμνη (The Blue Lagoon)

Αυτή ήταν η μοναδική σας ευκαιρία να δείτε ίχνη γυμνού και υπόνοιες αθώου σεξακίου ντάλα μεσημέρι στην ελληνική τηλεόραση. H πρώτη ταινία μας έμαθε τη Μπρουκ Σίλντς, η δεύτερη μας μύησε στη Μίλα Γιόβοβιτς. Το σενάριο συμπυκνώνεται στην προσπάθειας μιας αιθέριας ύπαρξης και ενός ξανθού μπουκλομάλλη να επιβιώσουν σε ένα νησί κάπου στα Φίτζι μετά από ένα ναυάγιο. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, τους ιθαγενείς που ξηγιούνται ανθρωποθυσίες, και Έλληνες σελέμπριτι να παλεύουν για την ασυλία.

 

Mighty Ducks

ΤΑΙ-ΝΙ-Α-ΡΑ. Ένας αλαζόνας δικηγόρος που δεν ξέρει να χάνει, αναλαμβάνει μια ομάδα μαθητών άμπαλων στο χόκεϊ επί πάγου και τους οδηγεί στο πρωτάθλημα. Όλοι σαν παιδιά βιώσαμε το δράμα του μικρού πτωχού πλην τίμιου παίκτη που δεν είχε χρήματα να αγοράσει επικαλαμίδες και χρησιμοποιούσε παλιά περιοδικά. Η Disney εκείνη την περίοδο έβγαζε κατά συρροή ταινίες με παρόμοια αισθητική, μα καμιά δεν άφησε το στίγμα της όπως αυτή. Fun fact: Το σήμα της ομάδας όπως παρουσιάζεται στη ταινία ήταν το σήμα μιας κανονικής ομάδας χόκεϊ, των Anaheim Ducks, της ομάδας που ιδρύθηκε από την ίδια την Walt Disney.

 

 

Flubber

O άρχοντας της παιδικής ταινίας Robin Williams μας μεταφέρει στον κόσμο μιας ζωντανής  πράσινης χλαπάτσας.

 

 

Jumanji

Είπαμε, ο άνθρωπος το είχε. Και μάλιστα τόσο πολύ που μπορούσε να κάνει τη Mrs Doubtfire και καπάκια να φτιάξει αυτό το έπος. Εν έτει 1995 σκάει το «Jumanji» σαν κομήτης στη Γη, και μας σερβίρει μια γερή δόση CGI.

 

Ο Πρίγκιπας της Ζαμούντα (Coming to America)

O Eddie Murphy –ίσως στην πιο ξεκαρδιστική ερμηνεία της κρυόκωλης καριέρας του– υποδύεται έναν ξυπόλυτο πρίγκηπα από την Αφρική που φτάνει στη Νέα Υόρκη προς αναζήτηση νύφης. Kαι όλα αυτά με κούρεμα μαθητευόμενου Jedi.

 

Πάμε Χιόνι; (Cool Runnings)

Η ταινία αφηγείται την προσπάθεια μιας παρέας Τζαμαϊκανών (και ενός αβγού) να συμμετέχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα του ελκήθρου. Ένα μικρό, συγκινητικό, ακατέργαστο διαμαντάκι ανάμεσα σε τόσες ταινίες σχετικά με αποτυχημένους σε mainstream αθλήματα.

 

 

Εναλλακτικά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν:

 

Hook: Άλλο ένα παράσημο στη ζώνη του Robin Williams.

Kazaam: O Shaquille O’Neal παίζει το τζίνι. Αυτό.

Ο μπάτσος του θηριοτροφείου: Όταν το SkyNet έρχεται στο πλανήτη στη μορφή 5χρονων μικρών βανδάλων.

Matilda: Η νερντ Μatilda παλεύει με τους ηλίθιους γονείς της και με μια άκρως αυστηρή διευθύντρια σχολείου.

Ο Ασπροδόντης: Οregon, χιόνια και σκυλιά.

Junior: Ο κυβερνήτης της Φλόριντα μένει έγκυος.

Free Willy: Πως να ελευθερώσετε μια φάλαινα όρκα χωρίς να σας φάει κάποιο κομμάτι.

101 Dalmatians: Η μεταφορά του κλασσικού παιδικού της Disney σε ταινία.

Κοίτα ποιος μιλάει: Πυρετός το Σαββατόβραδο αγκαλιά με ένα μωρό.

Μωρό για τρεις: Ο οδοντίατρος γκόμενος της Μόνικα από τα «Φιλαράκια», δύο ακόμα μπάκουροι και ένα μώρο.

Gremlins: Χαριτωμένα ινδικά χοιρίδια που όταν πέσει νερό πάνω τους μεταμορφώνονται σε μικρά Κθούλου.

Πλούσιοι και φτωχοί: Δύο εν διαστάσει γιάπηδες καταφεύγουν κυνηγημένοι σε μια κοινότητα Άμις.

Mrs. Doubtfire: To μετέφερε στο ελληνικό κοινό ο Μάρκος Σεφερλής

Best of internet