Quantcast
ORIGINALS

6 λόγοι που η εορτάζουσα σήμερα Αγία Όλγα είναι η Σέρσεϊ Λάνιστερ της Ορθοδοξίας

Η Oρθοδοξία είχε την δική της Σέρσεϊ before it was cool


Τσαγκ · 11 Ιουλίου 2016

Ναι, κι εμείς το αγαπάμε το Martin-ικό μείγμα με αποκεφαλισμούς, γάμους, δράκους και ίντριγκες το οποίο έχει αφήσει πολύ κόσμο με το στόμα ανοιχτό σε διάφορες περιπτώσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως αν ένας (ενημερωμένος) πολίτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έπαιρνε τη χρονομηχανή και έβλεπε τη σειρά, θα γελούσε μάλλον με τις φλωριές που ο Martin θεωρεί ακρότητες, όπως έχουμε άλλωστε τεκμηριώσει στο παρελθόν.

deal_with_it

Δεν ήταν όμως απλά το Βυζάντιο, ήταν μια ολόκληρη υπέροχη εποχή: Ο Μεσαίωνας. Και παρά το ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν ήταν πια και τόσο σκοτεινή όσο γενικώς νομίζεται, σίγουρα δεν ήταν Disney Club. Η βλοσυρή Αγία της οποίας τη μνήμη γιορτάζουμε σήμερα ήταν μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής και το πλούσιο βιογραφικό της της δίνει κατευθείαν μια θέση στην ορθόδοξη αγιότητα αλλά και στις καρδιές μας σαν της Αγίας Όλγας, Σέρσεϊ Λάνιστερ της Ορθοδοξίας

Κάπως έτσι:

H Αγία Όλγα ήταν καταρχήν γαλαζοαίματη

Η Αγία Ολγα που έζησε το 889-969 μ.χ, καταγόταν όπως και η Σέρσεϊ από ευγενή οικογένεια. Η οικογένεια της ήταν Βάραγγοι , δηλαδή Βίκινγκς, που χαϊδευτικά οι βυζαντινοί τους αποκαλούσαν “πελεκοφόρους βάρβαρους” και βασιλικές κρασοσακούλες 

Έγινε κι αυτή στα γρήγορα βασίλισσα

Σε νεαρή ηλικία, η Όλγα παντρεύτηκε τον Ιγκόρ του Κιέβου. O Iγκόρ μετέπειτα έγινε αρχηγός του κράτους των Ρος, το οποίο ήταν μια χαλαρή ομοσπονδία ανατολικών σλαβικών φυλών (πληροφορία για να το παίζετε έξυπνοι στις παρέες σας), οπότε και η Όλγα έγινε βασίλισσα. Βλέπετε το παττερν;

Slavs_Squatting_Squat_Proper_Gear

Σύγχρονοι απόγονοι των Ρος

Ο άντρας της έγινε κυριολεκτικά κρασοκανάτα

To 945, ο σύζυγος της πήγε να μαζέψει τον ΕΝΦΙΑ από κάτι Δρεβλιανούς (μια άλλη φυλή Σλάβων), αλλά αντ’ αυτού μάζεψε μαχαιριές, με το κρανίο του να ανακυκλώνεται από τους ευγενείς (αλλά εξεγερμένους) Δρεβλιανούς σε μια πρωτότυπη χρυσή κούπα για κρασί. Ο θρόνος αυτόματα πέρασε στο γιο της (μετέπειτα οσίας) Όλγας -τον Σβιάτοσλαβ. Ο οποίος Σβιάτοσλαβ βέβαια ήταν βρέφος, οπότε τα κουμάντα μέχρι να ενηλικιωθεί τα ανέλαβε η βασιλομήτωρ Όλγα.

article-2288094-186FF4FF000005DC-900_634x481

Η ματωμένη κηδεία που διοργάνωσε είναι πιο ματωμένη από το ματωμένο γάμο

Το πρώτο της μέλημα, ήταν να εκδικηθεί τους Δρεβλιανούς για την ξήγα με τον Ιγκόρ και το πικρό ποτήρι που την έβαλαν να πιει (καλό ε;). Πράγμα, όπως και να το κάνεις λογικό. Μετά τη δολοφονία του άνδρα της οι Δρεβλιανοί έστειλαν μια αντιπροσωπεία 20 ατόμων για να της πουν ότι ο Ιγκόρ πλέον είναι κυριολεκτικά κρασοκανάτα και ότι έπρεπε να παντρευτεί έναν από τους απεσταλμένους. Η Όλγα τους απάντησε με απλότητα: “αράχτε σήμερα το βραδάκι και τα λέμε το πρωί”. Συγχρόνως έκλεινε το μάτι στους υπηρέτες της, οι οποίοι για κάποιον ανεξήγητο λόγο για τους καλεσμένους, κρατούσαν όλοι φτυάρια.

Μετά το πρωινό οι επίδοξοι μνηστήρες θάφτηκαν και οι 20 ζωντανοί στην αυλή της, αλλά η εκδίκηση της  Όλγας είχε μόλις ξεκινήσει. Σαν άλλη ηρωίδα του Park Chan – wook, είχε ακόμα πολύ θανατικό να μοιράσει.  Πριν κυκλοφορήσει το νέο (η Όλγα είχε καταφέρει να… θάψει την είδηση) η βασίλισσα ζήτησε και αναπληρωματικούς μνηστήρες για να χει μεγαλύτερη γκάμα επιλογής, τους οποίους και έκαψε ζωντανούς με το που πάτησαν πόδι στο παλάτι.

Swag.

olga1

Aμέσως μετά τις δύο ταφές ενημέρωσε τους Δρεβλιανούς αριστοκράτες ότι όλοι οι αντιπρόσωποι που είχαν στείλει, “έπαθαν κάποιο δυστύχημα” και τους ζήτησε να πάνε στο Κίεβο για να παρευρεθούν στην κηδεία. Στην πρόσκληση της κηδείας ανέφερε, ότι θα υπήρχε δωρεάν αλκοόλ και σύμφωνα με πηγές της εποχής, πάνω από 5000 Δρεβλιανοί κάναν attend, ήπιαν τον κώλο τους και τελικά έκαναν φοβερό κεφάλι. Το οποίο όμως μετά το πέρας του πάρτι διαχωρίστηκε από το υπόλοιπο τους σώμα καθώς η οικοδέσποινα διατάζει την σφαγή και των 5000 καλεσμένων. Bloody funeral vs Red Wedding 1-0.

Έμπλεξε μέχρι και σε σπείρα με σπουργίτια

Ακόμα και αυτό όμως δεν ικανοποίησε την υπηρεσιακή Βασίλισσα και αποφάσισε να προχωρήσει στο colpo grosso και να ξεμπλέξει μια και καλή με του Δρεβλιανούς, μετά τις πρώτη ταφή, την δεύτερη ταφή αλλά και την σφαγή των 5000 πελατών μαζέυει στρατό και πολιορκεί την πόλη τους με όσους είχαν απομείνει μέσα σε αυτή.  Οι πολιορκημένοι χεσμένοι με το πόση τρέλα κουβάλαγε μέσα της -η soon to be- Αγία, της είπαν ότι θα της δώσουν ό,τι ζητήσει για να τους αφήσει ήσυχους. Αυτή τους απάντησε πως δε θέλει πλούτη και στολίδια, ζήτησε απλά κάθε οικογένεια να της χαρίσει 3 περιστέρια (να της φιλούν τα χέρια;) και 3 σπουργίτια.

Οι υπό πολιορκία κάτοικοι δεν εξεπλάγησαν ιδιαίτερα με την επιθυμία της, τρελή είναι ο,τι θέλει κάνει αφού. Με το που παρέλαβε τα πτηνά η Όλγα, τους έδεσε στα πόδια από ένα αναμμένο καρβουνάκι και τα έστειλε πίσω στις φωλιές τους με το αποτέλεσμα να κάνει ακόμα και το Νέρωνα να ζηλέψει. Η πόλη λαμπάδιασε και όσοι κάτοικοι δεν κάηκαν, σκοτώθηκαν από το στρατό. Έτσι η βασίλισσα Όλγα με στρατηγική Σέρσεϊ έλυσε το προβληματάκι με τους φοροφυγάδες βασιλοκτόνους Δρεβλιανούς.

Radzivill_Olga-Avenge-to-Drevlians

Κόβονται κεφαλάκια

Η χριστιανική εκδοχή του Τζένγκις Χαν

Αφου με συνοπτικές διαδικασίες έλυσε πρόβλημα της φοροδιαφυγής στο βασίλειο της η -soon to be Αγία- Όλγα το έριξε στο Χριστιανισμό και παρότι ο αλητάμπουρας ο γιος της ο Σβιάτοσλαβ ήταν παγάνι του κερατά (α ρε Τόμμεν), η Όλγα έκανε τον εγγονό της τον Βλαντιμίρ χριστιανό. Όταν έγινε αυτός βασιλέας εγκαθίδρυσε επίσημα την χριστιανική θρησκεία στους Σλάβους, εξού και η αγιοποίηση της. Απλά πράγματα.

0047_111

 

Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς αν η Αγία Όλγα είχε αδερφό.

 

Best of internet