Quantcast
ORIGINALS

Τι Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πυρομανίας

και τι ζητάει από εσάς στις 12 Γενάρη;


LUBEN CREW · 12 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου του 1959, γεννήθηκε ο Blixa Bargeld των Einsturzende Neubauten, μία φιγούρα που σημάδεψε όσο λίγες τη μουσική μας ανατροφή. Ένας εκκεντρικός καλλιτέχνης με τεράστιο και σημαντικό έργο, αδίκως γνωστός μόνο από τη συμμετοχή του στους Bad Seeds του Nick Cave. Στη φιγούρα του Blixa θα επικεντρωθούμε άλλη στιγμή γιατί προς το παρόν θα αρκεστούμε μόνο σε μία τρανή στιγμή της δουλειάς του.

Ονομάζεται Feurio και μπορεί να βρεθεί στον δίσκο των Neubauten “Haus der Luge”. Αποτελεί ένα σαρωτικό άσμα που συνδυάζει το groove με το industrial σε μία πρωτοφανή μίξη που όποτε ξαναδοκιμάστηκε από άλλους απέτυχε παταγωδώς αισθητικά (*γκουχ* Rammstein *γκουχ*). Ο τίτλος είναι λογοπαίγνιο με τη γερμανική λέξη Feuer (φωτιά) και οι στίχοι περιγράφουν ένα τελετουργικό καψίματος του κόσμου που συμβαίνει μέσα από τις ίδιες του τις διαδικασίες (την πυρηνική ενέργεια π.χ.) και εγείρεται ως ισχυρό τέρας. Σύμφωνα με τους στίχους του, μόνο ο μισός κόσμος είναι τεφλόν και ασβέστης· ο υπόλοιπος μπορεί να καεί ανενόχλητα στο όνομα του βασιλιά Feurio.

Όμως η φωτιά είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Σχετίζεται με τις μεγάλες καταστροφές και τις θερινές συνάξεις. Με τις εκπληκτικές φωτογραφίες και την ανθρώπινη οδύνη. Με τα εργοστάσια και τους άστεγους. Με τη γένεση του κόσμου – ως ένα εκ των πέντε στοιχείων – αλλά και με την βιβλική παράσταση της καταστροφής του στις φλόγες της αποκάλυψης. Τα Σόδομα καίγονται στη χριστιανική αφήγηση, η μετανεωτερική Βαβυλώνα καίγεται στις σύγχρονες εκτιμήσεις. Η φωτία φαίνεται να είναι ο καταλύτης του κόσμου που υπενθυμίζει τη συλλογική θνητότητα των ανθρώπων και του πολιτισμού τους. Παράλληλα, συμβολίζει την καταστροφή του παλιού και το πέρασμα στο νέο. Μεγάλες στιγμές του κινηματογράφου έχουν την ηρωίδα και τον ήρωα να βάζουν φωτιά στην παλιά τους ζωή πριν αναχωρήσουν για τη νέα.

 Αφιερώνουμε αυτή τη μέρα σε όλες τις τρομερές ιστορίες, τις απίστευτες εικόνες, τα δυστυχή συμβάντα και τους εκπληκτικούς συμβολισμούς. Ο λόγος που επιλέγουμε τη σημερινή ημερομηνία να συμπίπτει με τα γενέθλια του Blixa έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο που φορτίζουμε εμείς το έργο του. Στη θέση αυτή θα μπορούσε να έχει μπει κάθε άλλη ημερομηνία, καθώς σε κάθε περίπτωση θα βρίσκαμε κάτι που να παραπέμπει στην απίστευτη συναισθηματική φόρτιση της φωτιάς. Αλλά δικό μας το τσαρδί, ό,τι θέλουμε κάνουμε.

 einsturzende_neubauten_tif_big

Ως τρόπο εορτασμού προτείνουμε να αναζητήσετε εικόνες και ιστορίες που σχετίζονται με τη φωτιά και να τις αναρτήσετε στο διαδίκτυο, έχοντας πάντα στο μυαλό σας αυτά τα δίπολα που τη συνοδεύουν: ανθρώπινη οδύνη και εκπληκτικές εικόνες, αλλαγή και καταστροφή, καλό και κακό.

Best of internet