Quantcast
guide EVENTS

Ο πολυχώρος WE στη Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά τους μουσικούς που δε δουλεύουν (και θέλει κάτι να κάνει γι’αυτό)

Μέχρι να απελευθερωθεί ξανά η μουσική (και οι μουσικοί!) ο πολυχώρος WE στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει κλειστός


LUBEN CREW · 18 Μαΐου 2021

Είναι δύσκολη εποχή γενικώς, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολη εποχή να είσαι μουσικός. Μέσα στην συλλογική ταλαίπα που ζούμε όλοι, οι μουσικοί της χώρας (αλλά και οι djs, και άλλοι) πρέπει να ζήσουν με τις δραστηριότητες που τους συντηρούν απαγορευμένες – πολύ πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το κόψιμο της μουσικής στα μπαρ θα είναι ένα από τα έξυπνα μέτρα της, ακόμη κι αν μιλάμε για υπαίθριους χώρους. Ταυτόχρονα, το κράτος αποτυγχάνει να τους εντάξει στα μέτρα στήριξης. Καμία έκπληξις, θα πείτε.

Κάποιοι, πιθανώς, θα επέλεγαν να σηκώσουν τα χέρια και να φωνάξουν «ΕΛΛΑΔΑ», όπως σχεδόν αρμόζει σε αυτές τις καταστάσεις. Ο πολυχώρος WE στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο. Να μην ανοίξει, παρότι ήταν προγραμματισμένο για τις 7 Μαΐου, παρότι μπορεί να το κάνει, καθώς διαθέτει αυλή. Το WE δηλώνει ότι χωρίς μουσική δεν μπορεί να υπάρξει, οπότε ανέβαλλε το άνοιγμα του επ’ αόριστον.

Αποφάσισε επίσης να κάνει κάτι ακόμη: Να τυπώσει έναν περιορισμένο αριθμό από T-shirts, στα οποία έχει τυπωθεί το σλόγκαν «No Music No WE» και κοστίζουν 10 ευρώ έκαστο. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο χώρος, τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα πάνε αποκλειστικά και μόνο σε μουσικούς και DJs της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από το κράτος αυτή την περίοδο.


Αυτή είναι η ανακοίνωση του πολυχώρου:

«Ο Πολυχώρος WE παραμένει κλειστός σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, με ένα διάλειμμα μόλις δύο μηνών, επομένως η λαχτάρα όλων μας για την επαναλειτουργία του είναι απερίγραπτη. Όπως όλοι οι επαγγελματίες, περάσαμε δύσκολα, οι λειτουργίες του χώρου ανεστάλησαν παρά το γεγονός ότι το WE εκτείνεται σε σχεδόν 1000 τ.μ. Κατανοήσαμε και αποδεχτήκαμε τα μέτρα, προσπαθήσαμε να κρατηθούμε στην αγορά, ανανεώσαμε το μίσθιο για έναν ακόμη χρόνο, υποστηρίζοντας όλον αυτόν τον καιρό τους σχεδόν 40 εργαζόμενους/ες.

Ο καιρός πέρασε, τα προσωρινά μέτρα απόκτησαν μόνιμο χαρακτήρα και η αντοχή μας άρχισε να εξαντλείται. Η εξαγγελία του ανοίγματος της εστίασης, έστω σε εξωτερικούς χώρους, μας χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς είμαστε τυχεροί και διαθέτουμε
μια μικρή, όμορφη αυλή. Παρά το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Πολυχώρου (γυμναστήριο, εκδηλώσεις, συναυλίες, δραστηριότητες για παιδιά, αναψυκτήριο) θα παραμείνουν σε αδράνεια για άγνωστο χρόνο, αποφασίσαμε να ανοίξουμε την αυλή την Παρασκευή 7 Μαΐου με φίλους dj και μουσικές επιλογές, παρά το μικρό ωράριο, τη δυσκολία της τοποθεσίας , τα κλειστά πανεπιστήμια, τη μικρή σεζόν (το WE εδώ και χρόνια κλείνει το καλοκαίρι).

Και ενώ στην Ευρώπη αρχίζουν δειλά-δειλά και προσεκτικά να ανοίγουν τους χώρους πολιτισμού, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και να επιτρέπουν έστω και πειραματικά τις συναυλίες, στην Ελλάδα ανακοινώνουν την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης σε υπαίθριους χώρους. Η απόφαση
ήταν μονόδρομος, χωρίς μουσική το WE δεν ανοίγει! Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι το προγραμματισμένο άνοιγμα του WE στις 7 Μαΐου αναβάλλεται και επαναπρογραμματίζεται αυτόματα όταν επιτραπεί η μουσική στους χώρους εστίασης. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε τις επιστημονικές τοποθετήσεις περί μουσικής, θα τις κρίνει και αυτές η ιστορία. Δεν είναι αντίδραση, ούτε ακτιβισμός, οφείλουμε απλά να υποστηρίξουμε και να σταθούμε δίπλα στους εκατοντάδες μουσικούς, τεχνικούς και εργαζομένους στη βιομηχανία της Μουσικής για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Την αγάπη και τις ευχές μας σε όλους τους συναδέλφους που ανοίγουν σήμερα.Ραντεβού στις Μουσικές που έρχονται..!»


Το σκεπτικό είναι το εξής απλό: Το WE υπάρχει λόγω της μουσικής και των μουσικών, οπότε χωρίς αυτούς δε μπορεί. Μέχρι το κράτος να ξανασκεφτεί την εξυπνάδα των μέτρων του, θα παραμείνει κλειστό.

Στο κάτω κάτω, WE σημαίνει εμείς!

Best of internet