Quantcast
guide EVENTS

Στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων πρόσφυγες σεφ θα δείξουν τις ικανότητές τους στη μαγειρική

Το διεθνές φεστιβάλ θα βρίσκεται στην Αθήνα από 18 ως 22 Ιουνίου με μάγειρες από την Συρία, το Ιράν, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν


12 Ιουνίου 2017

Mια διοργάνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Food Sweet Food θα έχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους πρόσφυγες να δείχνουν τις ικανότητες τους σε μια δραστηριότητα που ενώνει τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στο Refugee Food Festival (Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων) οι πρόσφυγες μάγειρες θα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις συνταγές που γνωρίζουν, με τελικό σκοπό να είναι φυσικά η ενίσχυση της προσπάθειας ένταξής τους.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2016 στη Γαλλία. Φέτος θα πραγματοποιηθεί σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Αθήνα, Άμστερνταμ, Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Μπάρι, Μασσαλία, Μπορντό, Λυόν και Λιλ για να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, πάνω από 50 εστιατόρια θα δεχτούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Ιράν, τη Σομαλία, τη Συρία και την Ουκρανία ως σεφ.

Το νόημα της όλης διοργάνωσης είναι ότι τα εστιατόρια θα πλουτίσουν τον κατάλογό τους με πιάτα από τους πρόσφυγες μάγειρες. Το φεστιβάλ στην Αθήνα θα διαρκέσει συγκεκριμένα από 18 μέχρι 22 Ιουνίου, ενώ όλοι οι μάγειρες που θα συμμετέχουν σε αυτό είναι επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν μέσω της μαγειρικής να ενταχθούν εργασιακά και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Κυριακή 18 Ιουνίου

Ιρανική κουζίνα από την Mahboubeh Tavakoli

Εστιατόριο ΓΗ, Γλυφάδα (δείπνο)

Mahboubek Tavakoli 

Η Mahboubeh ζει στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο και μαγειρεύει για την ΜΚΟ, Μέλισσα. Περίτεχνα πιάτα με ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς καθώς και αρωματικά φαγητά της κατσαρόλας με κανέλα, μέντα και ρόδι είναι μερικές μόνο από τις σπεσιαλιτέ της. Η σεφ ξεκίνησε να μαθαίνει τα μυστικά της πλούσιας ιρανικής γαστρονομικής παράδοσης από την τυφλή μητέρα της, όταν ήταν μόλις 7 ετών. Η Mahboubeh μαγειρεύει συχνά για διοργανώσεις και φεστιβάλ της Αθήνας.

Δευτέρα 19 Ιουνίου

Συριακή – Κουρδική κουζίνα από τον Barshank Haj Younes

Εστιατόριο Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)

Barshank Haj Younes 

Ο Barshank είναι Κούρδος από την περιοχή της Συρίας και ήρθε στην Ελλάδα πριν ένα χρόνο. Κατά την παραμονή του στη χώρα έχει δημιουργήσει κύκλο φανατικών θαυμαστών που λατρεύουν τη μαγειρική του. Στην κουζίνα είναι απαιτητικός και επιμένει πάντα να διαλέγει ο ίδιος τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει.

Τρίτη 20 Ιουνίου – Τετάρτη 21 Ιουνίου

Σομαλική κουζίνα από τον Hassan Hassan

Εστιατόριο Βασίλαινας, περιοχή Χίλτον (δείπνο)

Hassan Hassan 

Ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν ακόμη παιδί. Με υποτροφία παρακολούθησε σχολή μαγειρικής και έκτοτε δουλεύει σε κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων. Παρόλο που έφυγε από την Σομαλία σε μικρή ηλικία οι γεύσεις της πατρίδας του διατηρούνται στη μνήμη του και επηρεάζουν τον τρόπο που μαγειρεύει.

Τετάρτη 21 Ιουνίου

Συριακή κουζίνα από τον Abdulrahman Al Hallak

Εστιατόριο 7 Food Sins, Πλάκα (δείπνο)

Abdul Al Hallak 

Στην Δαμασκό, ήταν για πολλούς ο «βασιλιάς του shawarma και του falafel». Στη Αθήνα εργάζεται σε Λιβανέζικο εστιατόριο ενώ κάθε πρωί μαγειρεύει για 80 μετανάστες-φίλους. Στα άμεσα σχέδια του είναι να ανοίξει το δικό του εστιατόριο.

Πέμπτη 22 Ιουνίου

Αφγανική κουζίνα από τον Reza Golami

Εστιατόριο ΙΤ, Κολωνάκι (δείπνο)

Reza Golami

Ο Reza άνοιξε το δικό του εστιατόριο στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια. Τα φαγητά που μαγειρεύει στην «Φωλιά» ανακαλούν τις γεύσεις και τις αναμνήσεις από την πατρίδα του, το Αφγανιστάν.

Best of internet