Quantcast
guide EVENTS

Η έκθεση “GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη” μοιάζει με πόρταλ στα ελληνικά έιτιζ

Βιντεοκασέτες, φλιπεράκια, ένα ολόκληρο 80s διαμέρισμα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από σήμερα στην Τεχνόπολη


LUBEN CREW · 25 Ιανουαρίου 2017

Όλο και περισσότερος κόσμος νοσταλγεί τη δεκαετία του 80 στην Ελλάδα, κυρίως για τις βιντεοκασέτες του Μάρκου Λεζέ και της εγκαθίδρυσης του παλιού του ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου. Αυτή τη νοσταλγία σας για πράγματα που ίσως έχετε ζήσει ή το sehnsucht που πολλοί από εμάς μπορεί να νιώθουμε για τη θρυλική δεκαετία του Ογδόντα έρχεται να μας τη φουντώσει η έκθεση GR80s.

.

Η έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» ανοίγει ένα πορταλάκι στην Τεχνόπολη που σε “πετάει” καρφί στα 80s, από την Τρίτη 25 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Από το Γκάλη μέχρι το ΚΛΙΚ, από τα μπλουτζίν μέχρι ένα ολόκληρο διαμέρισμα που αναπαριστά το ελληνικό μικρο-μεσοαστικό σπίτι στη δεκαετία του ογδόντα, όλο το φάσμα των έιτιζ θα καλυφθεί μέσα από 4.000 εκθέματα, 18 περίπτερα, διαδραστικές εφαρμογές, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις.

 


15673046_238493326579121_2511166000116571106_n

GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη

Η ιστορική, πολιτισμική και αναβιωτική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» διοργανώνεται, από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 12 Μαρτίου του 2017, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με τη συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών, επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.

Η έκθεση έχει ως στόχο τη συγκρότηση μιας ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτισμικής αναδρομής στην ελληνική δεκαετία του ’80, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία μιας μοναδικής αναβιωτικής εμπειρίας. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, ανασυστήνονται μέσα από 4.000 εκθέματα, 18 περίπτερα, διαδραστικές εφαρμογές, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις (masterclasses, workshops, διαλέξεις, ημερίδες, προβολές, ειδικές εκθέσεις κ.ά.).

To περιεχόμενο της έκθεσης θα οδηγήσει τον επισκέπτη σε όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική δεκαετία του ’80, προσκαλώντας τον να δει, να «βιώσει», να εμπλακεί σε πρακτικές και υλικότητες εκείνης της εποχής, δημιουργώντας το δικό του αποτύπωμα, τη δική του εμπειρία, τη δική του αφήγηση γι’ αυτήν.

Από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το ’87, έως τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια, από την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το ’89, έως τη «νέα δημοσιογραφία» που εισήγαγε το περιοδικό ΚΛΙΚ και από το μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας, έως τη φετιχοποίηση του τζιν, η έκθεση παρουσιάζει μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων, όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες.

GR80's Technopolis

GR80’s
Technopolis

Εκθεσιακή κοινότητα και συμμετοχικός χαρακτήρας της έκθεσης

Σημαντικός στόχος της έκθεσης ήταν η δημιουργία μιας εκθεσιακής κοινότητας, δίνοντας πρόσβαση σε οργανωμένους και μη συλλέκτες αντικειμένων αλλά και συνάπτοντας σημαντικές συνέργιες με Ιδρύματα, Μουσεία και Αρχεία. Μέσω του ανοιχτού καλέσματος στην ιστοσελίδα της έκθεσης απο τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 2016, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα της εποχής, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, από όσους θέλησαν να δανείσουν στην έκθεση αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές και να γίνουν μέρος των GR80s.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Website: www.gr80s.gr
Facebook: www.facebook.com/GRR80s/
Instagram: www.instagram.com/gr_80s/
Twitter: https://twitter.com/gr_80s
YouTube: www.youtube.com/channel/UCCNaJxBUny80J6gFIjfXVwA

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Best of internet