Quantcast
guide EVENTS

Σβήνοντας τα Κόκκινα Φάναρια

Οι γηραιότερες πόρνες του Άμστερνταμ συνταξιοδοτούνται σε έναν κόσμο που αλλάζει


Normo Gin · 16 Μαρτίου 2013

article-2292621-18A13F9A000005DC-731_634x425

 

Όποιος έχει πάει στο Άμστερνταμ, είναι πιθανό κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο φημισμένο ευρω-κουκλόσπιτο να βρέθηκε στην κεντρικότερη Red Light District, το De Wallen, τα φημισμένα “κόκκινα φανάρια” της πόλης. Καρφώνεται πολύ ισχυρά στη μνήμη η περίεργη εικόνα ημίγυμνων γυναικών σε βιτρίνες, εν είδει προϊόντων μίας ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας του σεξ.

Πριν λίγες μέρες οι γηραιότερες sex workers του Άμστερνταμ, Louise και Martine Fokkens, διδυμες αδελφές ετών 70, πήραν την απόφαση να συνταξιοδοτηθούν. Αμφότερες είχαν βρεθεί στο επάγγελμα στα 20 τους χρόνια στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τις βίαιες και καταπιεστικές σχέσεις στις οποίες είχαν μπλέξει.

article-2292621-18A141D1000005DC-33_634x421

50 χρόνια αργότερα, η Louise και η Martine θεωρούν πως είναι πια καιρός να σταματήσουν να εξασκούν το επάγγελμα. Η Louise, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δηλώνει πως η αρθρίτιδά της έχει καταστήσει τις σεξουαλικές στάσεις ιδιαίτερα οδυνηρές, ενώ η Martine, μητέρα τριών, λέει πως είναι δύσκολο να βρει πια νέους πελάτες, πλην ενός ηλικωμένου κυρίου που τη συναντά σε εβδομαδιαία βάση για τη θεσπισμένη σαδομαζοχιστική επίσκεψη. Η Martine δυσκολεύτηκε να σταματήσει τις επισκέψεις τους, καθώς συνεχίστηκαν για τόσο καιρό που έφτασαν να είναι “σαν να πηγαίνεις στην Εκκλησία την Κυριακή”.

Οι δηλώσεις τους για τις αλλαγές στο επάγγελμα προκαλούν εντύπωση. Οι δύο αδελφές ισχυρίζονται πως η νομιμοποίηση της πορνείας στο Άμστερνταμ τελικά ωφέλησε μόνο τους νταβατζήδες και τους τουρίστες, δίνοντας μεγαλύτερο χώρο και στη μαφία να κάνει παιχνίδι, ενώ το μόνο που άλλαξε για τις κοπέλες είναι ότι τις έκανε φορολογούμενες. Οι εργαζόμενες κοπέλες – σε μία αγορά που προφανώς με τη νομιμοποίηση θα αύξησε τον ανταγωνισμό – πλέον στέκονται στις βιτρίνες σχεδόν γυμνές, προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί να επιβλέψει πλήρως το προϊόν που αγοράζει. Αυτή η αντικειμενοποίηση των γυναικών είναι προφανώς και ο λόγος που οι δύο αδελφές παρατηρούν ότι έχει χαθεί η αίσθηση κοινότητας μεταξύ των sex workers του Άμστερνταμ. Κάθε μία στην επιχείρησή της, στη βιτρίνα της.

article-2292621-18A1408E000005DC-213_634x421

Οι δύο αδελφές αποτέλεσαν το θέμα του περσινού ντοκιμαντέρ “Meet the Fokkens”, ενώ έχουν συγγράψει κι ένα βιβλίο στο οποίο εξιστορούν τις εμπειρίες του από τον χώρο στο πενηνταετές αυτό διάστημα, στο οποίο συνολικά συνευρέθηκαν με 355500 άντρες. Η Louise και η Martine, με την αποχώρησή τους, φαίνεται να αποδέχονται μελαγχολικά ότι τα χαρακτηριστικά του παλαιού Άμστερνταμ εκλείπουν σε μία πολή που η γοητεία της είναι πια συντρίμμια θαμμένα στα θεμέλια ενός ευρωπαϊκού Λας Βέγκας, μίας Μέκκας που δικαιολογεί το έκλυτο ξεφάντωμα των ορθολογιστών της Ευρώπης, χωρίς να νοιάζεται για το κόστος στις ζωές των ανθρώπων που την κρατούν να μην καταρρεύσει.

 

[sauce]

Best of internet