Quantcast
guide CINE

Τι παίζει με τον Έλληνα Θίον Γκρέιτζοϊ που σκάει στην οθόνη μας κάθε τρεις και λίγο;

Τον λυπήθηκε η ψυχούλα μας


THE NERDSTREAM · 14 Μαρτίου 2018

Ένας ματωμένος, ταλαίπωρος τυπάς τριγυρνάει τελευταία στο ίντερνετς σε ένα βιντεάκι που περιλαμβάνει ψιθυριστές ομολογίες αποτρόπαιων πράξεων, συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και στεγνό δόσιμο συνεργών για να καταλήξει -μάλλον- στο κύκνειο άσμα του υποφαινόμενου. Το σκηνικό συμπληρώνεται από ένα σαλόνι με ματωμένο κουβερλί στον καναπέ υπό το αχνό φως ενός cult λαμπατέρ.

Όλα αυτά στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου όπου τα viral news εξαπλώνονται σαν ιός (you saw what I did here). Και στον κανονικό κόσμο εκεί έξω, όμως, φέρνουν βόλτα παντού κάτι αφίσες με animated “αυτόχειρες” να μας τραβάνε το μάτι. Στα δέντρα, στις κολώνες της ΔΕΗ, στους τοίχους, στα περίφτερα. Έχει συμβεί κάτι, παιδιά; Όχι να ξέρουμε αν έχουμε χάσει κάποιο talk of the town.
Και στην τελική ποιος είναι αυτός ο Έλληνας Θίον Γκρέιτζοϊ που σκάει στην οθόνη μας κάθε τρεις και λίγο και σέρνει το βασανισμένο κορμί του; Να τον βοηθήσουμε τον χριστιανό. Κάτι μουρμουράει, κάτι ονόματα λέει. Ο Ιωσήφ ο Φόρκου, ο Άλκης ο Βιδάλης, ο Δανιήλ ο Μπεζεργιάνος. Ωραία ονόματα για να τα συγκρατήσει κάποιος που θες να σε βοηθήσει να αποδράσεις. ΕΥΚΟΛΑ.

Χα! Η pop κουλτούρα σας την έφερε βρε κουτά. Αν νομίζατε ότι αυτή εδώ η χώρα αδυνατεί να κάνει κάτι άλλο πέρα απ’ το να καταναλώσει απλώς την εισαγόμενη pop κουλτούρα, τότε να σας ενημερώσουμε ότι όλο το παραπάνω viral σκηνικό αναφέρεται αισίως στο Do It Yourself. Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ταινία του Δημήτρη Τσιλιφώνη η οποία κατασκευάζει έναν κόσμο meta, αυτο-αναφορικό, σκοτεινό, κωμικό, εγκληματικό, παλιό και καινούριο – έναν κόσμο σαν αυτόν εδώ και κάτι περισσότερο.

Τι συμβαίνει στο Do It Yourself; Ακολουθούμε τον Άλκη (τον ταλαίπωρο τύπο που λέγαμε παραπάνω). Ο Άλκης είναι ένας μικροαπατεώνας. Ο Άλκης συμφωνεί να κάνει κάτι που δεν θα του βγει σε καλό.  Ο Άλκης βρίσκεται μέσα στο μυαλό του Δημήτρη Τσιλιφώνη που ίσως βρίσκεται κι αυτός στο μυαλό κάποιου άλλου. Δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα πια. Συμφωνεί πάντως  να πρωταγωνιστήσει σε ένα viral βίντεο που έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του παράνομου επιχειρηματία Δανιήλ Μπεζεριάνου. Μπράβο Άλκη. Να δούμε τώρα πώς θα αποδράσεις από το τσοντο-στούντιο όπου είσαι παγιδευμένος πριν σε ξεκάνουν οι πρώην συνεργοί σου.

Όλα αυτά θα διαδραματιστούν σε ένα περιβάλλον από clickbait ειδήσεις, αναφορές στο Game of Thrones, φρενήρη και θεαματική δράση, ιντερνετικές θεωρίες συνομωσίας και σκοτεινές πολιτικές πλεκτάνες. Ναι, η εποχή αυτή είναι παράλογη – και το Do It Yourself αγκαλιάζει αυτό το παράλογο, τραβώντας το παράλληλα μέχρι τα ακραία του όρια. Είναι μια ταινία απόδρασης που γνωρίζει καλά ότι στην πραγματικότητα η απόδραση είναι αδύνατη – και το απολαμβάνει κιόλας. Είναι μια μαύρη κωμωδία, μια αστυνομική περιπέτεια, μια ταινία δράσης που δεν θα μπορούσε να συμβεί πουθενά αλλού πέρα από την Ελλάδα του 2018.

Ο Δημήτρης Τσιλιφώνης εμπιστεύεται το σενάριο του σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά καστ που έχουμε δει τελευταία στο ελληνικό σινεμά, αφού περιλαμβάνει τους  Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Μάκη Παπαδημητρίου, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρη Ξάφη, Πάνο Κορώνη, Θέμη Πάνου και Χρήστο Λούλη, ενώ την παραγωγή αναλαμβάνουν οι Viewmaster Films και Central Athens Film Productions, σε συμπαραγωγή των Odeon και Nova.

To Do It Yourself κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από την ODEON.

 

Best of internet